©Timo Ahjos 1.-31.10.2012
Artikkeli on kopioitu blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Tilannetiedotteita lokakuulta 2012

Täältä kannattaa kurkata tuoreimmat uutiset tai mitä aiempaa kirjoitusta on hiljattain päivitetty. Artikkelin lopussa oleva kirjoitussuunnitelma on päivitetty torstaina 18.7.2013.

Keskiviikkona 31.10.2012: Auton pesu rollaattorin kanssa

Viikin rannassa on ehkä Suomen paras matkailuautojen itsepalvelupesupaikka KTK:n huoltamolla. Sinne mahtuu isokin auto, lähinnä se onkin kuorma-autoja varten. Erikoisen hyväksi sen tekee pyörillä kulkeva portaikko, jolta ylttää pesemään korkean auton katon. Eilen kävin siellä ensimmäisen kerran vuoden 2010 jälkeen. Viime vuonna autoani ei pesty kuin yhden kerran ja silloin sen teki ystävällinen naapurini oman työpaikkansa autohallissa. Hän pesi siellä silloin myös katon. Minä en eilen pessyt kattoa, koska em. portaikon askelmat ovat minulle liian korkeat.

Siellä on talon puolesta liuotin-. ja pesuaine, jotka tulevat letkusta suihkuttamalla, mutta käytän omaa Pineline-liuotintani, kun kerran tulin ostaneeksi sitä 4 litran kannullisen, ja Bilteman pesuvahaa, jotta ei tarvitse erikseen vahata ainakaan koko autoa. Noilla aineilla toimiessa joutuu käyttämään vuorotellen suihkupulloa (liuotin), ämpäriä (pesuvaha), pesusientä, teleskooppiharjaa (jolla ylttää korkeammalle kuin kädellä) ja vesiletkua. Rollaattori oli koreineen niiden käsittelyssä suureksi avuksi, kun ei tarvinut kaikkea nostaa aina lattialta saakka.

Vaikka autolla ei ajettaisi, mutta se seisoo ulkona avoimella paikalla Helsingin ilmastossa, se pitäisi kyllä pestä ja vahata useammin kuin kerran vuodessa. Kuraa siinä ei ollut yhtään, mutta oli ilmeisesti taivaalta tullutta pinttynyttä likaa. Muutamia kohtia en saanut puhtaiksi liuottimella, pesuvahalla enkä vahan kanssa hinkkaamallakaan. Naapuri suositteli hiomavahan käyttöä.

Maanantaina 29.10.2012:

Lisäsin tuoreen unen 20.6.2012 julkaisemaani artikkeliin "Fürstenhof-aiheiset uneni".

Tämän vuoden kolmas venesektio Meilahden sairaalassa. Sain perjantaina Kelalta "Vuosiomavastuukortin", josta Kelan ohjeissa käytetään nimitystä "Matkakattokortti" ja jota taksinkuljettajat sanovat vapaakortiksi. Kun sitä näyttää, ei tarvitse maksaa Kelan korvaaman taksimatkan omavastuuosuutta, joka on 9,25 euroa jokaiselta yhdensuuntaiselta matkalta. Kela lähettää kortin pyytämättä, kun heidän järjestelmässään on rekisteröity 17 omavastuuosuuden maksaminen eli yhteensä 157,25 euroa kuluvan kalenterivuoden aikana. Kortti on voimassa kalenterivuoden loppuun saakka.

Lauantaina 27.10.2012:

Lisäsin monta kertaa näkemäni uniaiheen 30.6.2012 julkaisemaani artikkeliin "Tuore uni vanhoista komponenteista".

Keskiviikkona 17.10.2012:

Täydensin eilen julkaisemaani artikkelia "Huono kokemus SmartPOST -pakettiautomaatista".

Tiistaina 16.10.2012:

Eilen minulle tehtiin tämän vuoden toinen venesektio eli poistettiin 400 grammaa verta veren liiallisen rautapitoisuuden vähentämiseksi. Operaation tehnyt sairaanhoitaja jännitti sitä ilmeisesti enemmän kuin minä. Kaikki meni hyvin ja vasta jälkikäteen hän paljasti, että se oli hänen ensimmäinen venesektionsa. Siinä voi tulla ongelmaksi suonen löytäminen.

Meilahden sairaalan käytävällä tapasin sattumalta erään viimevuotisen huonekaverini vaimon, jonka kanssa olin jutellut hänen vieraillessaan miehensä luona sairaalassa. Hän oli jäänyt leskeksi tämän vuoden heinäkuun lopulla. Viimevuotisista huonekavereista, joita minulla oli kahden hengen huoneissa, tiedän nyt siis jo viiden kuolleen. Lisäksi on kuollut ainakin kaksi samaan aikaan hoidettua naista, joiden kanssa juttelin paljon vuodeosaston päiväsalissa.

Tänään kävin otattamassa tavanomaiset verikokeet, joita minulta otetaan nykyisin kuukausittain. Niistä mitataan taas mm. ferritiinin määrä. Torstaina lääkäri soittaa tuloksista ja tekee johtopäätökset.

Tänään julkaisin ajankohtaisen artikkelin "Huono kokemus SmartPOST -pakettiautomaatista".

Perjantaina 12.10.2012:

Täydensin 20.6.2012 julkaisemaani artikkelia "Fürstenhof-aiheiset uneni" tuoreella unella ja eräällä lisäselvityksellä, joka koskee sarjan intensiivisen katselun lopettamista.

Keskiviikkona 10.10.2012:

Lisäsin 30.6.2012 julkaisemaani artikkeliin "Tuore uni vanhoista komponenteista" monta kertaa aiemminkin näkemäni unen, jonka olen nähnyt kahdesti viimeisen viikon aikana, viimeksi viime yönä.

Sunnuntaina 7.10.2012: Televisiotornin käyttöönottoprojekti

- Viimeistelin 30.9.2012 julkaisemani artikkelin "Elämä liikuntakyvyttömänä vuodepotilaana, osa 2: M-Ö."

- Täydensin 20.6.2012 julkaisemaani artikkelia "Fürstenhof-aiheiset uneni" tuoreella unella.

Uusi televisiomme on ylimpänä Lundian osista kokoamassani kolmionmuotoisessa hyllyssä joka suuntaan kääntyvän varren päässä. Teline mahdollistaa television katselun yhtä hyvin ruokapöydästä kuin olohuoneen sohvalta. Suurempi televisio ei mahtuisi siinä kääntymään ja voisi kaataa koko tornin. Television alapuolella on eri hyllyillä tietokone ("miniläppäri"), C-kasettinauhuri, radio, tallentava DVD-soitin, digiviritin ja alimpana VHS-kasettinauhuri. Kytken laitteita käyttökuntoon vähitellen sekä dokumentoin samalla tarvittavat kytkennät ja käyttöohjeet docs.google.comissa olevaan tekstitiedostoon, jonka olen jakanut vaimoni kanssa.

Tähän mennessä olen opetellut ja testannut vasta television katselun, tv-ohjelman aikasiirron ja ohjelmien tallennuksen muistitikulle ilman tietokonetta, YouTuben katselun tietokoneen verkkoyhteyttä käyttäen ja DVD-levyjen tai DVD-soittimen kovalevyn sisällön katselun. Hiukan harmittava yhteensopimattomuus tulee siitä, että televisio alustaa muistitikun Linux-koneissa tavalliseen XSF-formaattiin. Se on periaatteessa hyvä formaatti, mutta valitettavasti meillä ei ole tietokonetta, jolla voisi jatkokäsitellä sellaiselle tikulle tallennettuja videoita.

Perjantaina 5.10.2012: Loppukiri Fürstenhofin tapahtumien katselussa

Tänään katsoin YouTubesta neljä ja puoli jaksoa (á 46 minuuttia) saksalaista suosikkisarjaani "Sturm der Liebe", jota Sub-tv esittää Suomessa nimellä "Lemmen viemää". Nyt sain katsotuksi loppuun jaksoista 1366-1600 muodostuvan loogisen kokonaisuuden. Nuo jaksot esitetään Suomessa laskujeni mukaan 4.3.2013-24.1.2014, joten ihan heti en jää täällä ajastani jälkeen, vaikka lopettaisin sarjan katselun tähän. Yritän nyt välillä keskittyä omiin velvollisuuksiini ja olla pakenematta niitä Fürstenhofiin.

Torstaina 4.10.2012: Uusi televisio saapui

Vanha televisiomme meni rikki jo joskus viime vuoden syksyllä. Uuden hankinta on lykkääntynyt sen vuoksi, etten ole päässyt vaimoni kanssa yhteiseen näkemykseen siitä, minkä kokoinen uuden television pitäisi olla ja minne se pitäisi sijoittaa. Lopulta tilasin uuden television oman pääni mukaan vaimolta lupaa kysymättä. Se on Samsung Syncmaster T27B550 eli 27-tuumainen LED-TV, jossa on mm. VGA-johto tietokonetta varten, liitäntä langattomille kuulokkeille, Web-selain sekä mahdollisuus tallentaa tv-ohjelmia muistitikulle tai USB-kovalevylle ilman tietokonetta. Hinta WLAN-tikun ja 32 Gt muistitikun kanssa vähän yli 500 euroa.

Maanantaina 1.10.2012: Venesektio nro 1/2012

Tämän vuoden ensimmäinen "venesektio" Meilahden sairaalassa. Operaatiossa otetaan 400 grammaa verta samalla tavalla kuin verenluovutuksessa veren liiallisen rautapitoisuuden vähentämiseksi.

Tilanne lokakuun alussa:

Terveydentila:

Leukemiani ei ole uusiutunut. Virallinen tautiluokitukseni on tällä hetkellä Z94.8 (Kantasolusiirron jälkitila). Immunosuppressiivinen lääkitys loppui jo toukokuun lopussa, mutta minulla ei ole vielä riittävästi T-suojasoluja. Siksi elintaparajoitukset virus- ja sieni-infektioiden estämiseksi ovat edelleen voimassa ja syön edelleen keuhkotulehduksien estämiseksi antibioottia (Cotrim Forte). Sairaalabakteeriepäilystä voidaan antaa vapautus vasta sen jälkeen, kun olen lopettanut antibiootin syömisen. Siihen saakka kaikissa papereissani lukee "Kosketuseristys". Viimevuotisista punasolusiirroista elimistööni on jäänyt aivan liian paljon rautaa, mikä huomattiin vasta nyt syyskuussa. Molemmissa silmissäni todettu harmaakaihi on vielä niin alkuvaiheessa, etten itse huomaa sitä ollenkaan.

Kesällä todettiin, että ainakin reisiluun ja lonkkaluun liittymiskohdassa luun tiheys on helmikuun jälkeen huolestuttavalla tavalla heikentynyt ja murtumisriski on nyt suuri. Sen vuoksi syön nyt luustoa vahvistavaa lääkettä (Alendronat) ja teen joka päivä ns. luukävelyn eli kävelen jonnekin (yleensä kauppaan) rollaattorin kanssa ihan vain luuston vahvistamiseksi.

Kävisin mielelläni uimahallissa, mutta se on kiellettyjen asioiden listalla. Muuten ne määrätyt elintaparajoitukset eivät elämääni olennaisesti rajoita. Selkävammasta toipuminen on koko ajan hiljakseen edistynyt ja liikkuma-alani laajentunut. Nyt pystyn jo liikkumaan rollaattorin kanssa bussilla ja raitiovaunulla, jos pääsen siihen päätepysäkillä, missä saan sitoa rollaattorin, käydä maksamassa ja istua paikalleni ennen kuin bussi/vaunu lähtee liikkeelle. Sen sijaan kaiken tuon tekeminen välipysäkillä olisi liian vaikeaa. Siksi teen Meilahden matkat edelleen invataksilla. Omalla autolla pystyn asioimaan muutaman kymmenen kilometrin etäisyydellä. Sitä pidempiä matkoja en jaksa ajaa. Hiljattain saamani vammaisen pysäköintilupa helpottaa olennaisesti oman auton käyttöä. Tunnen kyllä vielä tekeväni syntiä käyttäessäni sen sallimia mahdollisuuksia, esimerkiksi auton pysäköimistä Ylä-Malmin torille tai invapaikoille. Autossani olevaa sänkyä en voi käyttää lepäämiseen, koska en pääsisi siitä ylös. Samasta syystä en voi matkustaa minnekään, koska pääsen ylös vain moottorisängystä. Kotona minulla onkin sellainen kaupungilta lainassa.

Harrastustoiminta:

Olen ollut jo 17 kuukautta koukussa saksalaiseen tv-sarjaan "Sturm der Liebe", joka kertoo kuvitteellisen Fürstenhof-hotellin omistajien ja henkilöstön asioista. Juhannuksen tienoilla lakkasin katsomasta suomennettuja jaksoja, joita Sub-tv esittää nimellä "Lemmen viemää". Vuosi sitten en pystynyt seuraamaan juonta ilman suomenkielistä tekstitystä, mutta nykyisin katson pelkästään suomentamattomia jaksoja YouTubesta, 2-3 jaksoa joka päivä. Lisäksi seuraan sarjan kotisivua ja olen rekisteröitynyt sekä suomenkieliselle että saksankieliselle keskustelufoorumille, joilla keskustellaan pelkästään tuosta sarjasta. Saksankieliselle foorumille liityin heinäkuun lopulla ja olen kirjoittanut sinne vasta 6 viestiä. Siellä menettää käyttäjätunnuksensa viimeistään 2 kuukauden kuluttua, jos on passiivisena. Suomenkieliselle foorumille olen kirjoittanut maaliskuisen rekisteröitymisen jälkeen jo lähes 500 viestiä.

Katson tuota sarjaa nyt siis pelkästään internetin kautta. Pidän samalla toisessa selainikkunassa avoinna saksa-suomi-verkkosanakirjaa ja kolmannessa omaa tekstisivuani, johon teen samalla muistiinpanoja. Niiden avulla pystyn keskusteluissa kertomaan esimerkiksi sen, missä jaksossa jokin tietty tapahtuma on nähtävissä. Katsottuani jo noin 700 jaksoa eli kuunneltuani yhteensä yli 500 tuntia saksankielistä puhetta ja tutkittuani paljon sarjaan liittyvää saksankielistä kirjallista aineistoa passiivinen saksankielen taitoni ja kuullun ymmärtäminen on kehittynyt valtavasti, mutta oma puhetaito on edelleen heikko. Sen vuoksi käyn nyt työväenopistossa työelämässä käytettävän saksankielen kurssia. Viime viikolla siellä piti lyhyesti esitellä jokin yritys. Esittelemäni yritys oli tietysti kuvitteellinen Hotel Fürstenhof GmbH :))

Lähiaikoina joudun kyllä syventymään erään toisen yhtiön asioihin. Olen nimittäin taloyhtiössämme uudessa asunto-osakeyhtiölaissa määritelty toiminnantarkastaja. Taloyhtiömme tilikausi päättyi syyskuun lopussa, joten nyt alkaa jo olla kiire tutustua tämänhetkiseen tilanteeseen.

Kirjoitussuunnitelma:

Kotisivustoni www.ahjos.net sisältää valitettavasti paljon toimimattomia linkkejä ja vanhentunutta tietosisältöä. Sitä en jaksa vielä lähiaikoinakaan olennaisesti korjata, vaikka pieniä korjauksia olen tehnyt, päivitin pari ohjelmaa ja ostin pari uutta opaskirjaa sivuston nykyaikaistamista varten. Muistelmablogini tahjos.blogspot.com on toistaiseksi tauolla.

Tätä blogia yritän edelleenkin täydentää uudella artikkelilla viikottain. Joulukuussa 2011 kirjoittamani artikkelit "Sielu ja ruumis, osat 1-3" kaipaavat täydentämistä ja ainakin yhden jatko-osan. Niitä ennen aion jatkaa muilla artikkeleilla sairauskertomukseni dokumentointia, joka on leukemian osalta ajan tasalla, mutta selkävamman hoidon osalta vasta lokakuun 2011 tasalla. Mahdollisia otsikoita ovat esim:
- Vierailijoiden antama apu
- Konflikti kaupunginpsykiatrin kanssa
- Sairaalakuntoutus selkävammasta
- Urologiset tutkimukset (Sisältyy seuraavaan heinäkuussa 2013 julkaistuun artikkeliin)
- Miten suhtautumiseni alastomuuteen muuttui sairaalahoitojen aikana (Julkaistu heinäkuussa 2013)
- Kuntoutuminen kotiutuksen jälkeen

Lisäksi lupasin Facebook-aikajanallani 4.7.2012 laatia "tämän kesän aikana" artikkelin saksan kielen uusituista oikeinkirjoitussäännöistä.

Edellisten jälkeen aion jättää, mikäli aikaa jää, tämän blogin tauolle ja jatkaa leukemiani uusiutumista odotellessa ylempänä mainittua toista blogiani, joka on nyt vasta 1950-luvun tasalla.

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.