©Timo Ahjos
Aloitettu 20.12.2023
Täydennetty viimeksi 11.5.2024
Selitykset liittyvät blogiin
timontti.blogspot.com

 

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Selitykset

Tälle sivulle kokoan vähitellen sellaisten usein toistuvien asioiden selityksiä, jotka blogini lukijan on hyvä tietää, mutta joita ei ole mukava lukea moneen kertaan.

Aamun ohjelma
Aloitan yleensä jokaisen päivän käymällä parvekkeella hengittämässä sekä syömällä kansanedustaja Kinnarin tilan kaurasuurimoista keittämääni puuroa ja useimmiten myös yhden paistetun kananmunan. Luettuani matkapuhelimella saamani viestit ja ajankohtaiset uutiset menen usein uudelleen nukkumaan ja herään vasta klo 11:n kotilounaalle. Olen kiitollinen siitä, että eläkeläisenä saan useimpina päivinä jatkaa nukkumista niin pitkään kuin haluan.

Aamupuuro
Syön yleensä joka aamu kaurapuuroa, jota keitän joka kolmas päivä illalla kansanedustaja Kinnarin tilan kaurasuurimoista. Keitän aina kerralla kolmen aamun annoksen seuraavasti: Kaadan keraamiseen ruukkuun 1/3 litran Valio Kiehu -maitoa, jonka kuumennan liedellä (nuppi 12) kiehuvaksi. Sitten lisään siihen metallimitalla 1 desilitran kaurasuurimoita ja niiden mukana noin 1,5 desilitraa vettä. Kun maito alkaa taas kiehua, käännän lieden nupin hiukan alle 5:een ja käynnistän ajastimen 39 minuutiksi. Kun se on kulunut, sekoitan puuron tasaiseksi, lisään hyppysellisen suolaa, sammutan sähkön ja jätän puuron kannen alle liedelle yöksi hautumaan. (Alkuaikoina keitin puuron aamulla. Silloin annoin sen hautua vähintään 10 minuuttia.) Aamulla syön puurosta 1/3 annoksen ja laitan loput suljetussa metallikupissa jääkaappiin kahdeksi seuraavaksi aamuksi. Syön puuron Valio Kevytmaidon ja Oliivi Becel -"voisilmän" kanssa.

Asunto
Asun vaimoni kanssa Helsingissä Ylä-Malmilla vuonna 1979 valmistuneessa kerrostalossa, jossa meillä on kolme huonetta, keittiö, parveke ja sauna. Olen taloyhtiömme toiminnantarkastaja. Aiemmin olen toiminut mm. hallituksen puheenjohtajana. Taloyhtiöllämme on 105 asuntoa kolmessa (tai laskutavasta riippuen kuudessa) kerrostalossa.

Auto
Omistan Bürstner Nexxo -merkkisen matkailuauton, joka on 5,69 metrin pituinen. Se on perheemme ainoa auto. Siinä on diesel-lämmitys sekä nestekaasulla toimiva liesi ja jääkaappi. Auto on enimmäkseen pysäköitynä taloyhtiöltä vuokratulla pysäköintipaikallaan. Vietän siellä mielelläni paljon aikaa.

Chromebook
Minulla on kaksi tietokonetta, joista toinen on Windows 11 -pöytätietokone ja toinen kannettava Chromebook. Jälkimmäisen käyttöjärjestelmä on Googlen Chrome. Siinä eivät toimi Windows-ohjelmat, mutta siihen voi ladata Google Play -kaupasta useimmat samat sovellukset kuin Android-puhelimiin. Windows-pöytätietokone on kotona työhuoneessa, missä siihen on kytketty skanneri ja laser-tulostin. Chromebookia käytän usein autossa.

Energisyys tai sen puute
En muistele tässä vanhempia aikoja, mutta syksyllä 2023 - varsinkin lokakuun lopulla saadun koronatartunnan jälkeen - jaksoin tehdä kunakin päivänä tehtäväluettelosta vain yhden tai kaksi asiaa. Sekä fyysiset että henkiset tehtävät kuormittivat samalla tavalla. Jos jouduin käymään hoitamassa jonkin asian kodin ulkopuolella tai esimerkiksi osallistumaan taloyhtiön yhtiökokoukseen kotoa käsin etäyhteydellä, koko seuraava päivä saattoi mennä siitä toipumiseen. - Ilkka Koppelomäki neuvoi verkkokurssin "Ajanhallinnan voima" alussa 12 tapaa huolehtia energisyydestä. Yksi niistä oli kylmä suihku. Aloin kokeilla sitä. Torstaista 14.12.2023 alkaen olen joka aamu peseytynyt ensin lämpimällä vedellä ja sen jälkeen suihkuttanut itseni käsisuihkulla kylmällä kraanavedellä edeten alhaalta ylöspäin jalkateristä olkapäihin saakka. Nyt tuntuu siltä, että aamulla otettu kylmä suihku antaa työenergiaa koko päiväksi.

Ilkka Koppelomäki
Olen edellä ja päiväkirjablogissani useinkin maininnut nimen Ilkka Koppelomäki. Hän on vuonna 1981 syntynyt "itsensä kehittämisen konsultti", entinen huippu-urheilija (triathlonisti), joka on käynyt läpi hyvin monia eri koulutuksia. Hän tarjoaa omille asiakkailleen eri lähteistä poimimiaan viisauksia täydennettynä omilla näkemyksillään. Huhtikuusta 2021 alkaen olen noudattanut hänen kirjassaan "Elämäsi kirja" (Viisas Elämä 2020) neuvomaa suunnittelu- ja raportointimenetelmää. Siinä on olennaista, että ensin määritellään tavoitteet, joita yrittää loppuelämänsä aikana toteuttaa. Koko loppuelämän tavoitteista puretaan lyhyemmän aikavälin onnistumiset ja tavoitteet (vuosi, neljännesvuosi, kuukausi). Viime kädessä viikkosuunnittelulomakkeelle kirjoitetaan kunkin päivän tärkeimmät toimet ja kiitollisuuden aiheet. Kunkin päivän kohdalle merkitään lopuksi värikoodilla, edistyikö tavoitteiden toteutus sinä päivänä. Merkitsen päivän vihreällä värillä, jos tavoitteissa tapahtui edistymistä, ja harmaalla, jos edistymistä ei tapahtunut. - Valitettavasti helmikuun 2022 lopusta 14.12.2023 saakka lähes kaikki päiväni olivat tässä mielessä harmaita. Lukija tietää, mitä silloin tapahtui.
Päivän pohteet (päivitetty 4.5.2024)
Pohde = pohdinnan kohde. Kun olen keskittynyt vain yhteen "projektiin" kerrallaan, olen samalla laiminlyönyt joitakin muita tehtäviä jopa vuosikausia. Jo kerran aiemmin yritin sellaista, että kunakin viikonpäivänä olisi viikosta toiseen käsittelyssä jokin tietty tehtäväalue. Se ei kuitenkaan käytännössä toteutunut. Nyt yritän uudelleen samaa hiukan toisella tavalla: Määrittelen jokaiselle päivälle etukäteen päivän pohteen, mutta se ei välttämättä ole sama joka viikko, vaan voi muuttua tilanteen vaatiessa. Alustavan suunnitelman mukaan päivän pohteet ovat:
 • Maanantai: Muistelmien valmistelu tai viikon erityistehtävien aloitus.
 • Tiistai: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
 • Keskiviikko: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen.
 • Torstai: Vaihtelevia tehtäviä.
 • Perjantai: Tekniikka ja tallenteet.
 • Lauantai: Asunnon siivousta. Sauna?
 • Sunnuntai: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.

Rahastovertailu
Aloitan tässä blogissa maalis-huhtikuussa 2024 vertailun, jossa vertailen kahta eri asiaa: 1) Minkälaisia amerikkalaiset yhtiöt ovat sijoituskohteina verrattuna eurooppalaisiin. 2) Rahastosäästäminen verrattuna pankkitilisäästämiseen. Mitään tieteellisluontoista tutkimusta en aio tehdä vaan tutkin asiaa kokeilemalla seuraavasti: Maaliskuusta 2024 alkaen jokaisen kuukauden 21. päivänä eläkkeestäni siirretään tietty vakiorahamäärä kahteen sijoitusrahastoon, joista toinen sijoittaa rahat pohjoisamerikkalaisiin osakkeisiin ja toinen eurooppalaisten yhtiöiden osakkeisiin. Molemmat rahastot ovat Nordean paranneltuja ("enhanced") indeksirahastoja, jotka sijoittavat suureen määrään erilaisten yhtiöiden osakkeita sen mukaan, mikä osuus niillä on tietyssä osakeindeksissä. "Enhanced" tarkoittaa, että salkun hoitajalla on oikeus poistaa salkusta osakkeet, joiden hän arvioi olevan heikosti tuottavia tai ylihinnoiteltuja. Vertailu pankkitilisäästämiseen tapahtuu siten, että julkaisen huhtikuusta 2024 alkaen jokaisen kuukauden 20. päivänä, mikä noiden rahastosijoitusten arvo silloin on ja kuinka suuri kiinteä korkoprosentti kuvitteellisella pankkitilillä olisi antanut saman tuloksen. — Kummankin rahaston perusvaluutta on euro. Verotus jää tarkastelun ulkopuolelle. Veroprosentti on kaikissa tapauksissa sama 30% tuotosta, mutta pankkitilin korosta se pidätetään vuosittain kun taas rahastosijoitusten tuotto verotetaan silloin, kun rahasto-osuuksia myydään. Käytän blogissa noista rahastoista lyhytnimiä
"US-rahasto"= Nordea North America Enhanced Kasvu
"EU-rahasto"= Nordea European Enhanced Equity Fund

SMH-lomakkeet
Ilkka Koppelomäen kirjasta "Saa Mitä Haluat - Elämäsi kirja" (Viisas Elämä 2020) kopioituja lomakkeita. En julkaise niitä, mutta voin päiväkirjablogissa toisinaan kertoa yksittäisistä lomakkeille tekemistäni merkinnöistä.

Svision.net
Minulla on useita verkkotunnuksia ja -sivustoja. Tällä hetkellä ylläpidän niistä aktiivisimmin tuota joulukuussa 2020 perustamaani sivustoa, jossa on aineistoa saksalaisesta tv-sarjasta "Lemmen viemää" (Sturm der Liebe). Päivitän sitä viikottain vielä maaliskuun 2024 loppuun saakka. Viikottain siellä on rekisteröity keskimäärin noin 300 vierailua.

Tallenteet
Tallenteilla tarkoitan valokuvia, dioja, ääninauhoja, VHS-nauhoja sekä CD- ja DVD-levyjä. Kevään ja kesän 2024 ohjelmassani on VHS-nauhoille ja tallentavan DVD-aseman kiintolevylle televisiosta tallennettujen ohjelmien käsittely seuraavassa kiireellisyysjärjestyksessä:
 1. VHS-nauhojen sisällön kopiointi DVD-levylle, siitä tietokoneen kiintolevylle ja edelleen Videoarkisto-nimiselle ulkoiselle levylle. Minulla on useita kymmeniä 3 tunnin pituisia VHS-nauhoja, mutta moniin vuosiin ei ole enää valmistettu laitteita, joilla niitä voi katsoa. Siksi nyt on tärkeintä saada vain kunkin nauhan sisältö talteen eikä käyttää aikaa sisällön muokkaamiseen. Sellaisia nauhoja, joissa on vain televisiosta nauhoitettuja elokuvia, voin hävittää sisältöä kopioimatta, varsinkin jos minulla on sama elokuva kaupasta ostetulla DVD-levyllä. Kun kaikki nauhat on käsitelty, en enää tarvitse VHS-nauhuria.

 2. Tallentavan DVD-aseman kiintolevyllä olevien ohjelmien kopiointi DVD-levylle, siitä tietokoneen kiintolevylle ja edelleen Videoarkisto-nimiselle ulkoiselle levylle. Kyseisellä kiintolevyllä on noin 190 televisiosta tallennettua ohjelmaa, joista osa on lyhyitä uutisvälähdyksiä. Kun on olen kopioinut niistä kopioimisen arvoiset, en enää tarvitse tallentavaa DVD-asemaa. Niitäkään ei ole valmistettu enää moniin vuosiin.

 3. Vasta edellisten vaiheiden jälkeen on mielekästä poimia tietokoneelle kopioidusta aineistosta kiinnostavia kohtauksia erillisiksi videotiedostoiksi esim. GOM Mix Pro -ohjelmalla.
Vaimo
Olen naimisissa ja asun kahdestaan vaimoni kanssa. Minulla ei ole lupaa kertoa blogissani hänen asioitaan.

Venäjänkielen oppikirjat, joihin viittaan tässä blogissa
 1. "Ponjatno! Lukion B3-venäjää": Kirjalla 4 tekijää, kustantaja Finn Lectura, 2017. Osan 1 sivuilla 14-15 on venäläiset aakkoset esitetty mielestäni parhaiten mieleen jäävällä tavalla.

 2. "Konetshno! Venäjän suullisen viestinnän kurssi": Heidi Mäkäläinen, Finn Lectura, 2016. Kirja liitteinä 2 CD-levyä. Aloitin käymällä läpi "Pieniä sanoja keskusteluun" sivuilta 10-11.

Viikkosuunnittelulomake
Kirjoitan päiväkirjablogia toisinaan jälkikäteen lyhyistä muistiinpanoista, joita teen päivittäin viikkosuunnittelulomakkeelle. Kyseisen lomakkeen olen kopioinut ohjeineen edellä mainitusta Ilkka Koppelomäen kirjasta.

Värikoodit (lisätty 24.1.2024)
Merkitsen edellä mainitulle SMH-viikkosuunnittelulomakkeelle jokaisen päivän kohdalle värikoodilla, edistikö päivän toimintani pitkän aikavälin tavoitteitani. Koodit ovat: harmaa - ei edistänyt / vihreä - edisti . Viikolla 4/2024 otin käyttöön kolmannen värin: vihertävä - ei suoranaisesti edistänyt, mutta käytin kuitenkin sen päivän viikko-ohjelman mukaisiin tehtäviin. Esimerkiksi muistelmien työstämisen merkitsen vihreällä, kun taas siivous ja saunominen on vihertävää.

Yhtiö ja säätiö (lisätty 23.2.2024)
Mainitsen tekstissä usein omistamani yhtiön tai perustamani säätiön. Tästä linkistä avautuu hiukan muokattu kirje USA:ssa asuvalle ystävälleni, jolla oli aivan väärä käsitys yhtiöni tarkoituksesta: Yhtiöni tarina Säätiöstä kirjoitan vastaavan kuvauksen joskus myöhemmin.

Paluu blogin timontti.blogspot.com tai sen kopiosivujen kansilehdelle.

© Copyright: Timo Ahjos 2024. Kaikki oikeudet pidätetään.

visitor counter