©Timo Ahjos 06.08.2010
  editoitu 14.05.2020
Liittyy blogiin tahjos.blogspot.com

 

Elämää vuodesta 1948 alkaen

Vankilavuodet 1952-53 Vallilassa, osa 3

Käynti Harjun ruumishuoneella

Heti Helsinkiin muutettuamme halusimme tietysti tutustua uuteen ja meille kaikille ennestään tuntemattomaan lähiympäristöömme. Lähdimme isän työpäivän jälkeen iltakävelylle Hämeentietä pitkin Helsingin keskustan suuntaan. En muista, olivatko sisareni mukana, mutta ainakin isä ja äiti olivat. Mäkelänkadun risteyksen jälkeen ylitimme rautatiesillan. Nykyisin sen alla ei ole enää rataa vaan katu, jonka nimi on Junatie. Sillalta näimme länsipuolella ratapihan ja päättelimme, että siinä on Vallilan rautatieasema.

Siinä vaiheessa aloin hinkua: "Mennään käymään asemalla!" Vanhempani eivät olisi halunneet kävellä niin kauas, mutta antoivat periksi, kun monta kertaa pyysin. Asema näytti olevan kaunis punatiilinen rakennus Aleksis Kiven kadun ja radan välissä, pienessä puistikossa. Halusimme tietysti nähdä aseman myös sisäpuolelta. Kun isä oli avaamassa ovea, se olikin lukossa. Isä alkoi selvittää aukioloaikaa ovessa olevista teksteistä. Kyllä meille nauru kelpasi, kun niistä selvisi, että rakennus ei ollutkaan Vallilan asema vaan Harjun ruumishuone!

Johtopäätöksemme oli, että aseman täytyy olla ratapihan toisella puolella, nykyisen Osuuspankkikeskuksen edustalla olleissa punatiilirakenuksissa. Äiti ei olisi halunnut kävellä enää sinne saakka, mutta minä en hellittänyt. Sieltä löytyi "Vallilan tavara-asema - Ei henkilöliikennettä". Senkin ulko-ovi oli jo lukossa eikä se meitä kovasti kiinnostanutkaan.

Monta vuosikymmentä myöhemmin Malmilla asuessani sain tietää Malmin Kuvalehdestä, että vielä 1950-luvun alkuvuosina Harjun ruumishuoneelta lähti keskiviikkoisin ja sunnuntaisin ruumisjuna Malmin hautausmaalle. Siinä oli ruumisvaunuja ja matkustajavaunuja. Juna pysähtyi Pasilan, Oulunkylän ja Malmin asemilla. Malmin asemalta se lähti pohjoiseen, mutta kaartoi heti voimakkaasti oikealle ja saapui Malmin hautausmaalle pohjoisesta. Pelloilla on nykyisin radan reitillä ulkoilutie. Hautausmaan muurissa on vielä nykyisinkin aukko siinä kohdassa, mistä juna tuli hautausmaalle. Malmin hautausmaan puinen asemarakennus on edelleenkin olemassa kappelin läheisyydessä. Siinä on nykyisin henkilökunnan ruokala. - Entistä Harjun ruumishuoneen rakennusta käytetään nykyisin nuorisotalona.

Lisäys 20.8.2010: Kävin tänään ottamassa kuvia mainitusta rakennuksesta. Sen seinään on vuonna 2001 kiinnitetty messinkikyltti, joka alkaa seuraavin sanoin: "Tältä Vallilan tavara-aseman Harjun paarihuoneelta lähti 18.10.1939 Suomen kenttäarmeijan jalkaväkirykmentti 11 ylimääräisiin kertausharjoituksiin kohti Karjalan kannasta ja Talvisotaa." Rakennus oli siis sittenkin osa Vallilan tavara-asemaa!

Paluu blogin tahjos.blogspot.com etusivulle.