©Timo Ahjos
Laadittu 29.6.2021
Liittyy blogiin tahjos.blogspot.com

 

Timo Ahjos muistelee ...

Kansa-yhtiöiden ulkomaantoiminnan alkuvaiheet

Työskentelin 1.1.1980 alkaen päätoimisesti Kansa-yhtiöiden ulkomaantoiminnassa ja kerron siitä myöhemmin 1980-lukua koskevissa muistelmissani. Tässä kerron vain sen toiminnan alkuvaiheista vuosina 1977-1978.

Kansan ulkomaantoiminnan ulospäin näkyvä alku oli vuoden 1977 lopulla tapahtunut meno 12 prosentin osuudella osakkaaksi ruotsalaisen osuustoiminnallisen vakuutusyhtiö Folksamin englantilaiseen tytäryhtiöön Folksam International Insurance Company (UK) Limitediin sekä 36 prosentin osuudella yhdysvaltalaiseen Evanston Insurance Companyyn.

Mutta jo ennen noita tapahtumia toimitusjohtaja Pesonen alkoi rakentaa Kansan pääkonttoriin pientä ulkomaantoiminnan yksikköä. Sitä varten hän kutsui koolle suurehkon joukon Kansan eri osastoilla työskenteleviä ihmisiä ideointikokoukseen, joka pidettiin Korpilammen kongressihotellissa perjantaina 27.01.1978. Pesonen kertoi siellä omista ajatuksistaan ja odotti ideoita myös muilta.

Kuinka pääsin ulkomaantoiminnan johtoryhmään?

Tässä sen paljastan: Yksi sektori, johon Pesonen tarvitsi kipeästi apulaisen, oli ulkomaanliikkeestä kertyvien valuuttojen sijoittaminen ja valuuttariskien hallinta. Mahdollisia ehdokkaita siihen tehtävään oli ainakin 4-5 keskushallinnossa työskentelevää ekonomia tai kauppatieteen maisteria, jotka hän oli kutsunut Korpilammelle. Minua hän ei varmaankaan ajatellut siihen tehtävään vaan ehkä jälleenvakuutusaktuaariksi. Mutta koska olin silloin paljon kiinnostuneempi valuutta-asioista kuin jälleenvakuutuksesta, valmistin Korpilammen kokoukseen oheisen 5-sivuisen muistion "SYTYKKEEKSI KORPILAMMELLE: VALUUTTAPELI - alustavia kaavailuja" Kaikki edellä mainitut Kauppakorkeakoulun käyneet tulivat tilaisuuteen jokseenkin tai täysin valmistautumattomina, tekisi mieli sanoa "tumput suorina". Peli oli sillä pelattu tai ainakin kortit jaettu. Valuuttasijoitustoiminta tuli Kansa-konsernin virallisessa organisaatiokaaviossa näkyväksi vastuualueekseni 1.5.1980 alkaen, mutta aloitin sen työstämisen heti Korpilammen kokouksen jälkeen.

Seuraavat vaiheet

Korpilammmen kokouksen jälkeen Pesonen kävi Bermudalla perustamassa 3.1.1978 tytäryhtiön Kansa International Insurance Company (Bermuda) Ltd:n, jonka idea on kerrottu tässä Helsingin Sanomien artikkelissa, jonka tekstin saa suuremmaksi kuvaa klikkaamalla:

 

HS-artikkeli
Huom: Salovaaran etunimi ei ollut Erkki vaan Eero!

 

Tammikuun 1978 lopulla tein aloitteen, että Kansa liittyisi Nokian Suomessa edustamaan maailmanlaajuiseen Mark III -tietokoneverkkoon. Tein siitä asiasta tällaisen aloitteen: "Liittyminen Nokian etäispääteasiakkaaksi"

Luultavasti Pesosta innosti erityisesti tuon muistioni viimeiselle sivulle kirjoittamani kappale:

"Jos päästää mielikuvituksen hetkeksi lentämään, on helppo kuvitella, mitä mahdollisuuksia edellä sanottu tarjoaisi esim. tytäryhtiöiden raportoinnissa tai ulkomailla kauppoja tekevän toimitusjohtajan informaatiolähteenä. "

Kansa liittyi Mark III:een ja rakensi sinne kaksi omaa tietojärjestelmää, joita oli mahdollista käyttää paikallispuheluin kaikkialta maailmasta: KANRE oli jälleenvakuutusten hallintajärjestelmä ja KANFI finanssiasioiden hallintajärjestelmä. Palaan niihin tarkemmin 1980-luvun muistelmissa.

© Copyright: Timo Ahjos 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.