©Timo Ahjos
Laadittu 24.2.2022
Liittyy blogiin tahjos.blogspot.com

 

Timo Ahjos muistelee ...

Toimintani Kansan osakkuusyhtiöissä (1/4)

Clarendon Insurance Company (New York)

"Finanssi-Kansan" toimintasuunnitelman mukaisesti etsin meille jo kesäkuussa 1982 pätevää valuutta-asioiden asiantuntijaa tällaisella ilmoituksella:
Ilmoitus Helsingin Sanomissa ja Kauppalehdessä
Valitsin tehtävään useiden hakijoiden joukosta Virpi Kumlanderin, joka oli pätevöitynyt Suomen Yhdyspankin (SYP) palveluksessa Helsingissä ja Luxemburgissa, missä hän sillä hetkellä asui. Hänen kiinnostuksensa herätti tuossa ilmoituksessa kohta "esim. financial futures". Hän oli erikoistunut juuri niihin - siis suomeksi sanottuna finanssifutuureihin.

Clarendon oli New Yorkiin perustettu vakuutusyhtiö, johon Kansa meni mukaan osakkaaksi ja jälleenvakuuttajaksi. Sitä johti meksikolaisessa yrittäjäperheessä kasvanut erittäin älykäs ja idearikas Rodrigo Rocha. Clarendon oli mukana hyvin innovatiivissa liiketoimissa. Jossakin niistä yhtiölle muodostui noin 200 miljoonan dollarin suuruinen finanssifutuurisalkku. Kun Clarendonilla ei ollut itsellään sen alan asiantuntijaa, futuurisalkku annettiin Finanssi-Kansan hoitoon. Käytännössä Virpi Kumlander istui illat Helsingissä Finanssi-Kansan toimistossa seuraamassa Reuterin monitorista amerikkalaista markkinaa ja tekemässä kauppoja oman harkintansa mukaan. Finanssi-Kansa sai hänen työstään palkkion, mutta Kansa-konsernin kannalta paljon suurempi merkitys oli sillä, kuinka hyvin se futuurisalkku tuotti, koska sen tulos vaikutti myös vakuutusyhtiö Kansan tulokseen Clarendonin jälleenvakuuttajana ja osakkaana.

Minun roolini oli siis pelkästään toimia "fasilitaattorina": Palkkasin omaan organisaatiooni futuuriasiantuntijan, sovin konsernihallinnon kanssa järjestelyistä, kuinka hän pääsi koirineen vaivattomasti muuttamaan Suomeen sekä järjestin työtilan ja työvälineet. (Koirat joutuivat karanteeniin, joka kesti muistaakseni 2 kuukautta.) Clarendonin toimintaan tai sen futuurisalkun hoitoon en osallistunut millään tavalla. Kumlander raportoi siitä suoraan Pesoselle ja Rochalle. Kävin kyllä Clarendonin toimistossa New Yorkissa pari kertaa yhden konferenssimatkan yhteydessä. Silloin siellä valmisteltiin Virpille työhuonetta. Hän työskentelikin siellä sitten puoli vuotta alkukesästä 1984 alkaen, ollen kuitenkin silloinkin suomalaisen Finanssipalvelu Oy Kansan palveluksessa.

En siis osallistunut sen futuurisalkun hoitoon millään tavalla, mutta kuitenkin tuo "kokemus futuureista" luettiin ansiokseni, kun minut valittiin vuonna 1987 Helsingin Optio- ja Futuuripörssi Osuuskunta HOFE:n toimitusjohtajaksi. (Tarkemmin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hofe)

Paluu edelliselle sivulle

© Copyright: Timo Ahjos 2022. Kaikki oikeudet pidätetään.