©Timo Ahjos
Laadittu 28.2.2022
Liittyy blogiin tahjos.blogspot.com

 

Timo Ahjos muistelee ...

Eroni Kansan ulkomaantoiminnan johtoryhmästä 31.3.1985

Tässä on tarkempi selostus asioista, jotka kerroin lyhyemmin pääartikkelin viimeisessä luvussa. Siinä mainitsemani "kaksi suurta virhettä" on tarkemmin kuvattu alle linkatuissa kirjeissäni emoyhtiön hallituksen puheenjohtajalle Eero Rantalalle. Numeroilla 1-3 merkitsemäni kohdat käsiteltiin seuraavasti:

  1. Ehdotin ulkomaantoiminan johtoryhmässä, että riskinotolle määriteltäisiin rahamääräinen yläraja, mitä mikään hanke ei saisi ylittää. Pesosen mielestä olisi älytöntä itse rajoittaa saatavissa olevan voiton määrää. Hän teki ehdotukseni naurettavaksi jotenkin tähän tapaan: Jos on tarjolla miljoona dollaria voittoa, Timon mielestä pitäisi sanoa: "Kiitos, mutta minä otan vain puoli miljoonaa!"

  2. Kirjoitin emoyhtiön hallituksen puheenjohtajalle kirjeen, jossa ilmaisin huoleni: Kirjeeni Rantalalle 27.10.1984. Tuossa kirjeessä esitin ensimmäisen kerran sen mahdollisuuden, että koko Kansa-konserni voi mennä konkurssiin. Se tapahtuikin noin 10 vuotta myöhemmin. En saanut tuosta kirjeestä mitään palautetta.

  3. Pyysin eroa ulkomaantoiminnan johtoryhmän jäsenyydestä ja valmistauduin perustelemaan päätökseni suullisesti emoyhtiön hallituksen kokouksessa. Tuo Kansa-yhtymä Oy:n hallituksen kokous pidettiin perjantaina 29.3.1985. Kokouksen puheenjohtajana toimi Eero Rantala. Eronpyyntöni esitteli Erkki Pesonen. Olin itsekin paikalla. En siis ilmoittanut, että olisin eroamassa Kansa-yhtiöiden palveluksesta, vaan pyysin vain eroa ulkomaantoiminnan johtoryhmästä. Odotin, että joku hallituksen jäsen ihmettelee ja kysyy: "Miksi niin nuori kaveri haluaa erota niin hyvältä paikalta?" Silloin minulla olisi tilaisuus pitää huolellisesti valmistelemani lyhyt puhe. Siinä olisi ollut samaa kritiikkiä, jota olin kirjoittanut hallituksen puheenjohtajalle. Minusta oli Pesoselta todella reilua, että hän antoi minun olla kokouksessa läsnä, kun asiaani käsiteltiin. Perusteluni kuultuaan hallitus olisi hyvinkin voinut pyytää, että edelleenkin jatkaisin ulkomaantoiminnan johtoryhmässä. Silloin olisin siihen tietysti suostunut ja katsonut saaneeni emoyhtiön hallitukselta aiempaa suuremman mandaatin toimia Kansa-yhtiöiden hyväksi.

Mutta kuinka kävi? Kukaan hallituksen jäsen ei kysynyt eikä sanonut mitään. Minä en katsonut voivani pyytää puheenvuoroa, koska en ollut hallituksen jäsen eikä kokouksen puheenjohtaja tai kukaan hallituksen jäsenistä kysynyt minulta mitään. Minulle myönnettiin ero ulkomaantoiminnan johtoryhmän jäsenyydestä 1.4.1985 alkaen. Asemaani "Muun liiketoiminnan johtoryhmän" jäsenenä se ei vaikuttanut eikä sitä asiaa hallituksen kokouksessa edes käsitelty. Palkkaani ei varsinaisesti alennettu, mutta minulta jäi saamatta Pesosen minulle aiemmin lupaama noin 5-6000 markan suuruusluokkaa oleva palkankorotus ja myös silloinen yleiskorotus.

Saman vuoden lokakuussa pääjohtaja Rantala kävi oman esikuntansa kanssa tutustumassa Finanssipalvelu Oy Kansan toimintaan ja toimistoon Aikatalossa Mikonkadulla. Siinä yhteydessä hän pyysi minua laatimaan ja lähettämään hänelle 5-vuotisskenarion Finanssipalvelun toiminnasta. Lähetin hänelle sitten tällaisen kirjeen, joka sisältää jälleen huoleni koko Kansa-konsernin tulevaisuudesta: Kirjeeni Rantalalle 26.12.1985

En saanut tuohon häneltä mitään vastausta, mutta kun kerran sattumalta tapasimme Kansan pääkonttorin käytävällä, hän sanoi minulle: "Timo, meidän pitäisi joskus jutella." Se juttelu ei koskaan toteutunut.

© Copyright: Timo Ahjos 2022. Kaikki oikeudet pidätetään.