©Timo Ahjos
Laadittu 24.2.2022
Liittyy blogiin tahjos.blogspot.com

 

Timo Ahjos muistelee ...

Toimintani Kansan osakkuusyhtiöissä (4/4)

Projex Oy

Projex Oy oli E-osuuskunta Ekan, Hakan ja Kansan yhteisesti omistama pieni projektivientiyhtiö. Sen jokaisella osakkaalla oli omilla tahoillaan paljon ulkomaankauppaa. Projexin ideana oli yrittää löytää joitakin yhteisiä liiketoimia ja synergiaetuja.

Yhtiön hallituksessa kullakin osakkaalla oli yksi edustaja. Hallituksen puheenjohtaja oli Ekan pääjohtaja Eero Rantala. Minä edustin hallituksessa Kansa-yhtiöitä.

Siihen aikaan idänkauppaa käytiin yleensä siten, että ensin hyvin korkeat, ministeritasoiset johtajat (jollainen Eero Rantalakin oli) allekirjoittivat sopimuksen, jonka jälkeen heidän alaisensa organisaatiot alkoivat toteuttaa sopimusta käytännössä. Niin toimittiin tässäkin, Projex Oy:n suurimmassa hankkeessa:

HS artikkeli 25.4.1985
     Helsingin Sanomat 25.4.1985

Minulla ei ole tietoja siitä, kuinka laaja-alaisesti tuossa artikkelissa mainitut hankkeet käytännössä toteutuivat. Itse en osallistunut Projex Oy:n toimintaan muulla tavalla kuin osallistumalla hallituksen kokouksiin, jotka pidettiin pääjohtaja Rantalan työhuoneessa Ekan pääkonttorissa Hämeentiellä. En käynyt koskaan edes Projex Oy:n toimitiloissa Herttoniemessä. Ei ollut tapana, että hallituksen jäsenet olisivat tehneet sellaisia vierailuja ilman kutsua. Minua pidettiin Projexin hallituksessa lähinnä ulkomaisten rahoituspalvelujen tuntijana, mutta tietoni ja kokemukseni olivat lännestä, kun taas Projexin toiminta kohdistui Itä-Eurooppaan ja Neuvostoliittoon.

Muistan näin 40 vuoden jälkeen Projexin toiminnasta tuon edellä kuvatun Bulgarian hankkeen lisäksi vain kaksi muuta hanketta:

Vuonna 1986 Projex Oy päätettiin lopettaa. Kerron siitä tarkemmin 1980-luvun jälkimmäisen puoliskon muistelmissa.

Paluu edelliselle sivulle

© Copyright: Timo Ahjos 2022. Kaikki oikeudet pidätetään.