©Timo Ahjos
Laadittu 21.02.2024
Liittyy blogiin tahjos.blogspot.com

 

Timo Ahjos muistelee ...

Yhtiö ja säätiö, osa 1


vastaanottaja: Pentti A., Heikki I., Tuula P-K.
päiväys: 20.02.2024 18.48
lähettänyt: Timo Ahjos

Pentille ja muillekin, jos kiinnostaa: Tässä ykkösosassa kerron vain yhtiöstä.

Syksyllä 1988 Sanoma Oy:n silloinen tytäryhtiö Startel Oy ja Talouselämä -lehti harkitsivat kotimaisia rahamarkkinoita koskevan tietojärjestelmän perustamista ja pyysivät, että selvittäisin eri tahoja haastattelemalla, onko sellaista kohtaan kiinnostusta. En saanut paljastaa kenellekään toimeksiantajiani. Koska heitä oli kaksi täysi erillistä yhtiötä, toivottiin, että perustan laskutusta varten oman konsulttiyhtiön. Perustin syksyllä 1988 yhtiön, jonka nykyiset perustiedot ovat tässä: www.ahjos.info/rsoy/Kaupparekisteriote-2023.pdf

Sen jälkeen toukokuusta 1989 toukokuun 1995 loppuun olin KOP:n palveluksessa enkä harjoittanut yrittäjätoimintaa.

Sittemmin tein konsulttitöitä "yksinyrittäjänä" tuon yhtiön lukuun yhdelle toimeksiantajalle kerrallaan (Postipankki, Sosiaali- ja terveysministeriö, Valtiokonttori). Kuntarahoitus Oy:n toimitusjohtaja ihmetteli kerran, mitä tarjottavaa minulla on tuollaisille isoille organisaatioille, joilla on itsellään käytännössä rajattomat asiantuntijaresurssit. Vastasin, että teen sellaisia töitä, mitä heidän oma henkilöstö ei osaa, ei ehdi tai ei viitsi tehdä. Hän totesi siihen: "Siis ihan samaa kuin toimitusjohtajan työ" ja nauroi päälle. Postipankissa ja Valtiokonttorissa minulla oli oma työhuone ja Windows NT-tietokone talon puolesta. Lopetin yhtiöni liiketoiminnan vuoden 2003 lopussa, kun minut oli nimitetty valtion virkaan (12 kk määräaikainen projektipäällikön virka Valtiokonttorin Rahoitus-yksikössä).

Meillä oli Lahden lähellä arvokas loma-asuntokiinteistö vuonna 1971 kuolleen isän jakamattomana perintönä. Kun kaksi kolmesta sisarestani halusi perintöosuutensa rahana, aloin suunnitella sellaista, että se kiinteistö muutettaisiin kiinteistöosakeyhtiöksi. Sen jälkeen ei olisi pelkoa, että jonkun yhden perillisen vaatimus pakottaisi myymään sen kiinteistön, koska voisimme jakaa perintönä ja tehdä keskinäisiä kauppoja sen kiinteistöosakeyhtiön osakkeilla. Tarjouduin maksamaan sisarilleni heidän vaatiman hinnan heidän osuuksistaan. Ă„iti oli silloin vielä elossa, joten äidin kuoltua he olisivat tulleet uudelleen osakkaiksi. Muokkasin silloin tuon yhtiön yhtiöjärjestyksen uuteen tilanteeseen sopivaksi ja lisäsin siihen tällaisen pykälän:

4§ Yhtiön erityistarkoituksena on turvata Friman-Ahjos suvun perintöomaisuuden pysyminen suvun hallinnassa ja vaalia suvun kulttuuriperintöä.

Sisareni eivät suostuneet tuohon. Sittemmin äitikin kuoli vuonna 2010 ja molempien perinnöt jaettiin. Minä en vaatinut itselleni muuta kuin itse ostamiani tai nimenomaan minulle ostettuja esineitä, mutta minulle jäi paljon sellaista historiallista tavaraa - varsinkin papereita - mitä kukaan muu ei halunnut. Sitä varten vuokrasin varastokopin, joka on täpötäynnä isän ja äidin perintöä ja myös isän veljen ja yhden sisaren jäämistöä. Heikki tuntee tätimme Otavan 24-osaisen 1920-1930-luvuilla painetun tietosanakirjan, joka on siellä avoimesti hyllyllä helposti luettavissa.

Aiemmin maksoin tuolle yhtiölleni kuukausittain käyttöoikeuskorvausta, kun käytin kotona myös yksityistarkoituksiin yhtiön omistamaa tietokonetta, tulostinta yms. Yhtiön omistuksessa ei ole kuitenkaan enää pitkiin aikoihin ollut muita käyttökelpoisia laitteita kuin 1990-luvulla ostettu paperisilppuri ja vuonna 2010 ostettu lasertulostin. Nyt rahoitan tuon varaston vuokran siten, että olen antanut yhtiölle korottoman osakaslainan, joka on talletettuna määräaikaiselle talletustilille. Yhtiön tuorein tilinpäätös: www.ahjos.info/rsoy/Tilinpaatos-2023.pdf Siinä on väliaikaisesti kaksi osakaslainaa, joista lyhytaikaisen maksan pois tämän viikon perjantaina ja lainaan sen säätiölle vastaavalla tavalla korottomana määräämättömäksi ajaksi.

Vastaan mielelläni mahdollisiin kysymyksiin.

Terveisin
Timo

Olin jo aiemmin kertonut tuon kirjeen vastaanottajille, että olen vuokrannut varastokopit yhtiölle ja säätiölle Helsingin Kotivarasto Oy:stä www.kotivarasto.fi


© Copyright: Timo Ahjos 2024. Kaikki oikeudet pidätetään.