©Timo Ahjos
Laadittu 14.8.2020
Liittyy blogiin tahjos.blogspot.com

 

Timo Ahjos muistelee: Elämäni kielikurssit ...

Ruotsia 19-vuotiaana Ruotsissa

Ruotsin valtio kustansi kesäkuussa 1967 kahden viikon kielikurssin kaikille suomalaisille, jotka tulivat silloin Ruotsiin kesäksi työhön. Kurssin käytännön järjestelyt hoiti Föreningen Norden, joka on suomalaisen Pohjola-Norden r.y.:n ruotsalainen sisaryhdistys. Varmaankin kursseja järjestettiin samanaikaisesti monella paikkakunnalla eri puolilla Ruotsia.

Kurssi, jolle itse osallistuin, pidettiin Kalmarissa, jonne oli melkein 7 tunnin bussimatka Tukholmasta. Sinne meno oli elämäni ensimmäinen ja viimeinen pitkä bussimatka vasemmanpuoleisessa liikenteessä. Ruotsi siirtyi oikeanpuoleiseen liikenteeseen saman vuoden 1967 syyskuun alussa. Bussi oli jo rakennettu oikeanpuoleista liikennettä varten, joten kuljettaja istui bussin vasemmalla puolella. Kun hän lähti ohittamaan edellä ajavaa isoa hidasta autoa, hän katsoi eteenpäin suunnatusta peilistä, onko vastaantulijoita.

Kurssipaikka oli "Högalids folkhögskola" Smedby-nimisessä kylässä. Kurssin virallinen nimi oli "Föreningen Nordens kurs för finska praktikanter". Kurssin opettajana toimi ruotsalainen filosofian maisteri Sven Söderström. Hän työskenteli normaalisti opettajana Uppsalassa. Oppilaina oli 14 tyttöä ja 5 poikaa eri puolilta Suomea, kaikki ainakin suunnilleen minun ikäisiä. Kurssi kesti kaksi viikkoa 5.6.-18.6.1967.

Kurssilta kotiin lähettämässäni postikortissa kerroin, että opetusta oli 5 tuntia päivässä. Täysihoitoon kuului aamiainen, lounas, päivällinen ja kahvi. Mielestäni se oli mukava laitos, jossa oli hyvä ruoka ja minulla oma huone.

Kurssin opetussisällöstä minulla ei ole tallella mitään materiaalia. Varmaankin kurssilla opetettiin käytännön tilanteissa tarvittavaa kieltä. En muista siltä kesältä yhtään tilannetta, missä minulla olisi ollut kieliongelmia. Päinvastoin työpaikalla televisiota katsellessa eräät ruotsalaiset kysyivät minulta, mitä suomenruotsalainen Poppe Berg sanoi juontaessaan Suomen osuutta jossakin yhteispohjoismaisessa ohjelmassa. Ruotsalaiset saivat paremmin selvää minun puheesta kuin äidinkieltään nopeasti puhuvan Poppe Bergin puheesta.

Ottamani valokuvat palauttavat mieleen, että teimme viikonloppuna retken noin 10 kilometrin päähän Kalmarin keskustaan. Kävimme siellä suklaatehtaassa ja historiallisessa Kalmarin linnassa.

Suomalaisten kesken sorruimme joskus samaan typerään leikinlaskuun kuin Saksassa kaksi vuotta aiemmin: Sanoimme jotakin sopimatonta opettajan kuullen suomeksi luottaen siihen, että opettaja ei ymmärrä suomea. Siinä taaskin erehdyimme. Hän ei ollut ymmärtävinään, mutta kurssin päättyessä hän paljasti asuneensa muutaman vuoden Jyväskylässä ja puhuvansa myös suomea.

Kurssin päätyttyä oppilaat hajaantuivat eri paikkakunnille kukin omalle työpaikalleen emmekä enää tavanneet. Vain yksi poika, Markku Michelsson, tuli samaan työpaikkaan kuin minä. Sen kesän jälkeen en ole tavannut heistä ketään. Lehdistä luin, että Matti Lackmann väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1985 aiheenaan "Suomen kommunistisen puolueen suhde talonpoikaiskysymykseen ja talonpoikaisliikkeisiin 1918-1939". Sittemmin hän on tutkinut mm. jääkäriliikettä ja Suomen valtiollisen poliisin toimintaa. Hän on kolmen yliopiston dosentti ja hänelle myönnettiin professorin arvonimi vuonna 2008. Kerran 1980-luvulla Helsingissä piipahtaessaan hän ehdotti minulle tapaamista, mutta minulla oli juuri silloin jokin työeste.

 

Sven Söderström
  Sven Söderström

 

Markku Michelsson
  Markku Michelsson

 

Matti Lackman
  Matti Lackman

© Copyright: Timo Ahjos 2020. Kaikki oikeudet pidätetään.