©Timo Ahjos
Laadittu 30.7.2020
Liittyy blogiin tahjos.blogspot.com

 

Timo Ahjos muistelee ...

1966 Joogakurssit Syltin saarella Saksassa

 

Kurssien paikka ja aika

Kurmittelhaus, Wenningstedt, Sylt, Länsi-Saksa

Jokaisena kurssipäivänä opetettiin ja jokainen oppilas teki itse salin lattialla opettajan opastuksella 2-3 erilaista harjoitusta. Lisäksi sain vapaamuotoista henkilökohtaista neuvontaa kurssipaikan ulkopuolella.

Opettajan esittely

Kurssit piti intialainen Yogiraj Narayan W. Saraf, joka opetti pysyvästi joogaa Saksassa ja Ruotsissa, mutta teki opetusmatkoja myös muihin Euroopan ja Lähi-Idän maihin. Hampuriin hän oli perustanut "Sivananda Yoga Institut"- nimisen joogakoulun. Hän oli julkaissut juuri keväällä 1966 Ruotsissa 192-sivuisen oppikirjan "Yoga - den kungliga vägen till hälsa, frid och harmoni". Skannaan tähän kirjan kansikuvan ja takakannessa olevan tekijän oman esittelytekstin, joka avautuu kuvaa napsauttamalla lukukelpoiseksi.

 

 

 


Opetusmenetelmä

Kirjan lukujen otsikointi kuvaa hyvin hänen edustamaansa opetusmenetelmää. Nimittäin Maharishi Mahesh Yogi, jonka opetusmenetelmään tutustuin joulukuusta 1973 alkaen, opetti samoja asioita päinvastaisessa järjestyksessä! Palaan siihen vuoden 1973 muistelmissa. Sellaisiin kohtiin, joissa en ole ihan varma, olenko kääntänyt kirjan tekstin oikein, olen kirjoittanut sulkuihin kirjassa käytetyt ruotsinkieliset sanat. Ennen varsinaista opetustekstiä hän kertoo runsaalla kolmella sivulla oman gurunsa elämänkerran otsikolla "Swami Sivananda, Mästaren från Himalayas".

Omat käytännön johtopäätökseni

Noilta kursseilta alkoi elinikäinen harrastus, joka on jatkunut nyt jo yli 50 vuotta siten, että välillä olen lopettanut joogaamisen ja sitten taas joskus myöhemmin aloittanut sen uudelleen. Joogan periaatteisiin kuuluu, että siinä ei kilpailla kenenkään kanssa. Vaikka kuinka huonokuntoinen ihminen voi sen aloittaa, kuten minä taas juuri tällä viikolla. Tässä välillä minulla ei ollut pitkään aikaan mitään paikkaa, missä olisin voinut joogata, mutta tällä viikolla sellainen järjestyi asuntomme olohuoneeseen.

Välittömästi noiden kurssien jälkeen aloitin päivittäisen joogaamisen ja jatkoin sitä silloin seuraavaan kesään saakka, jonka olin työssä Ruotsissa. Syltillä joogasin ulkona työpaikkani takapihalla tai hiekkarannalla. Kurssin ohjaaja suositteli tällaisia päivittäisohjelmia:

 

Zehn Gebote
   Alkeiskurssilla

 

Morgenkarte - Tageskarte
   Jatkokurssilla

 

Paluu blogin tahjos.blogspot.com sivulle 1960-LUVULTA.

© Copyright: Timo Ahjos 2020. Kaikki oikeudet pidätetään.