©Timo Ahjos
Laadittu 4.11.2020
Liittyy blogiin tahjos.blogspot.com

 

Timo Ahjos muistelee ...

GURUJEN SARAF, MAHARISHI JA CHOPRA OPETUSMENETELMIEN VERTAILU

 

Olen saanut elämäni aikana nauttia kolmen intialaisen gurun opetusta. Esittelen heidät tässä ensin siinä järjestyksessä kuin heihin tutustuin ja sitten vertailen heidän toimintaansa ja opetusmenetelmiään. Henkilöt ovat:

Yhtäläisyyksiä

Kaikki kolme sanovat edustavansa ikivanhaa intialaista kulttuuria, jota he ovat elvyttäneet ja tuoneet länsimaisten ihmisten tietoisuuteen. Leikillisesti erästä pyramidivitsiä matkien voisin sanoa, että se kulttuuri on noin 5050 vuotta vanhaa, koska se oli 5000 vuotta vanhaa kun tutustuin heihin ja siitä on nyt kulunut noin 50 vuotta.

Kaikki kolme syntyivät Intiassa varakkaisiin perheisiin ja saivat parhaan mahdollisen akateemisen koulutuksen. Minulla on sellainen mielikuva (mutta ei varmaa tietoa), että Maharishi ja Saraf suorittivat tutkintonsa luonnontieteissä kun taas Chopra opiskeli ensin Intiassa lääkäriksi ja sitten Englannissa keuhkotautien ja endokrinologian (umpieritysopin) erikoislääkäriksi. Ainakin Narayan Saraf ja Maharishi elivät pitkään yhden tietyn gurun ohjauksessa ja lähtivät tämän kuoltua jakamaan viisautta länsimaisille ihmisille. Narayan Sarafin opettaja oli Yogi Swami Sivananda Saraswati Himalajalta ja hän itse perusti Hampuriin "Sivananda Yoga-Institut" -nimisen joogakoulun. Maharishi opetti koko maailmanlaajuisen organisaationsa kiittämään omaa opettajaansa, joka tunnetaan nimellä Guru Dev. Suomessakin Maharishin organisaation jokaisessa julkaisussa ja tiedotteessa lukee "Jai Guru Dev", mikä tarkoittaa suomeksi "kunnia Guru Deville". Choprasta minulla ei ole vastaavia guru-tietoja, mutta ensimmäisen maailmanlaajuisen best-seller-kirjansa ("Perfect Health" vuodelta 1990) hän on omistanut Maharishi Mahesh Yogille, "jonka ajaton viisaus teki tämän kirjan mahdolliseksi". Ehkä se osoittaa, että vuonna 1946 syntynyt Chopra piti silloin häntä 28 vuotta vanhempaa Maharishia gurunaan. Saraf ja Maharishi ovat jo kuolleet, Chopra toimii edelleen aktiivisesti. Vuonna 1932 syntynyt Narayan Saraf oli 14 vuotta Maharishia nuorempi ja 14 vuotta Chopraa vanhempi.

Jokainen heistä piti luentoja ja kursseja monissa eri maissa. Narayan Saraf toimi Hampurista ja Tukholmasta käsin lähinnä Euroopan maissa. Hän julkaisi ehkä vain yhden laajalle levinneen kirjan. Chopran ja Maharishin toiminta on ollut maailmanlaajuista. Chopra on julkaissut monia kymmeniä kirjoja, jotka on käännetty monille eri kielille - minäkin olen ostanut yli 10 hänen kirjoittamaa suomenkielistä kirjaa. Maharishin kirjojen määrää en tiedä, mutta hän julkaisi monia videonauhoitettuja esitelmiä kuten Choprakin. Chopra on asunut jo kymmeniä vuosia Kaliforniassa. Maharishi asui viimeiset vuotensa Hollannissa, tietääkseni suomalaisen Honkarakenne Oy:n toimittamassa erittäin suuressa hirsitalossa.

Narayan Sarafin ja Deepak Chopran esityksiä olen ollut kuulemassa yleisön joukossa, edellistä Saksassa ja jälkimmäistä Ruotsissa. Heidän molempien kanssa olen myös keskustellut kahden kesken ja he ovat antaneet minulle henkilökohtaisia neuvoja. Maharishin olen nähnyt vain tv-näytöllä katsoessamme suomalaisten TM-opettajien järjestämillä rondaus-kursseilla hänen nauhoitettuja esitelmiään.

Opetusmenetelmien vertailu

Narayan Saraf opetti länsimaisille ihmisille alkeiskurssilla ensin jooga-asanoita (asentoja). Jatkokurssilla hän opetti lisää asanoita, mutta niiden lisäksi myös joitakin hengitysharjoituksia. Hengitysharjoitukset muodostavat ihan oman tieteenalansa, joka tunnetaan nimellä pranayama. Siinä avainsana on "prana". Se on energiaa, jota ihminen saa lähinnä hengityksen kautta. Pranayama on elämän energian hallintaa. Kun ihminen on ladannut itseensä pranaa, hän pystyy myös jakamaan sitä muille ja esimerkiksi parantamaan sairaita. Saraf kirjoittaa (vapaasti suomennettuna): "Vasta sitten, kun olet saanut hallintaasi kehon ja Pranan sekä osannut saattaa ne molemmat harmooniseen tilaan, olet Joogan henkisten harjoitusten kaikkein tärkeimmän osan kynnyksellä. Se on keskittyminen ja meditaatio". Opetusjärjestys on siis: Jooga - Pranayama - Meditaatio eli suomeksi sanottuna Asanat - Hengitysharjoitukset - Mietiskely.

Maharishi opetti samoja asioita, mutta hän keksi toisenlaisen opetusjärjestyksen. Hän oli sitä mieltä, että länsimaisten ihmisten pitää ensin saada mielensä rauhoittumaan. Vasta sen jälkeen he pystyvät keskittymään hengitysharjoituksiin ja jooga-asanoihin. Maharishin organisaation opetustilaisuuksissa edetäänkin niin, että ensin kerrotaan meditoinnin terveysvaikutuksista esitelmän muodossa. Initiointi-tilaisuudessa annetaan aloitusmantra (seed mantra) ja opetetaan meditoimaan sen avulla. Sen jälkeisissä tsekkaus- ja yhteismeditaatiotilaisuuksissa meditoidaan, mutta neuvotaan myös yksinkertaisia hengitysharjoituksia. Sitten ns. rondauskursseilla, jotka kestävät yleensä viikonlopun tai esim. pääsiäisen pyhät, ohjelmaan lisätään meditoinnin ja hengitysharjoitusten lisäksi myös jooga-asanoita. Maharishi opetti siis periaatteessa samoja asioita kuin Narayan Saraf, mutta päinvastaisessa järjestyksessä: Mietiskely - Hengitysharjoitukset - Asanat.

Deepak Chopra poikkeaa edellisistä siinä, että hän on heitä 14 tai 28 vuotta nuorempi ja koulutukseltaan erikoislääkäri. Kun olin kuulemassa Chopraa Tukholmassa vuonna 1990 Ruotsin TM-liikkeen 30-vuotisjuhlassa, yleisesti odotettiin, että Maharishi nimittää hänet seuraajakseen perustamansa TM-liikkeen johtoon. Niin ei kuitenkaan tapahtunut eikä Maharishilla ole yleisesti tunnettua seuraajaa. Kun kävin siinä yhteydessä Tukholmassa Chopran yksityisvastaanotolla, hän korosti sitä, että Ruotsissa hän ei toimi lääkärinä. Hän antoi minulle toisen mantran, josta hän käytti nimitystä "parantava mantra" (healing mantra). Muilta osin vastaanotto vastasi täydellisesti sitä, mitä Helsingissä samana vuonna esitelmöinyt tanskalainen tri Lars Martiny kertoi Ayurveda-lääkärin vastaanotosta. (Kerron siitä täällä myöhemmin.) Eräässä melko tuoreessa Chopran kirjassa kiinnitin huomiota siihen, että hän suositteli meditointia ja mainitsi esimerkkeinä sulkumerkeissä "esim. TM tai mindfulness". Hän ei siis laittanut niitä paremmuusjärjestykseen. Chopran kirjallinen tuotanto on erittäin laaja ja hän käsittelee kirjoissaan hyvin monia asioita. En usko, että niissä on mitään ristiriitaa sen kanssa, mitä Maharishi ja Narayan W. Saraf opettivat.© Copyright: Timo Ahjos 2020. Kaikki oikeudet pidätetään.