©Timo Ahjos 23.7.2011
Artikkeli on kopioitu blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Paluu arkeen

Eilisen kaltainen onnen hetki aamulla ei ollut tänään enää mahdollinen. Tässä kerron, miksi ei. Lisäksi korjaan eilisessä kirjoituksessani olleen virheen ja kerron tämänaamuisesta toisentyyppisestä ilon aiheesta.

Tänään heräsin vasta klo 8, jolloin piti heti valmistua klo 8:n lääkkeiden ottamiseen. Jo aamuyöstä alkaen tunsin lievää yleistä luukipua sekä voimakkaampaa kipua turvonneissa jaloissa. Lihastunnosta ei ollut mitään havaintoa.

Jalkoihini on nimittäin kertynyt paljon vettä nilkkoihin ja siitä varpaiden juureen saakka. Ne olivat jo sairaalassa niin pahasti turvoksissa, että edes nro 47 sisäkengät eivät mahtuneet jalkaan eikä siellä ollut sen suurempia. Normaali kengännumeroni on 44-45.Siksi sain siellä käyttää poikkeuksellisesti sisäkenkinä omia ulkokenkiäni, jotka ovat sandaalit. Nekin mahtuivat siellä jalkoihini vain joten kuten eli siten, astuin kenkien kantapään linttaan. Sairaalassa saamani nesteenpoistolääke ohensi turvotusta sen verran, että juuri kotiutuspäivänä sain sandaalini ensimmäisen kerran sillä tavalla kunnolla jalkaan, että kantapääkin oli kengän sisällä ja kaikki hihnat kiinni. Olisi aika vaarallista esim. astua bussista maahan kengillä, jotka eivät ole kunnolla jalassa. Mitkään muut kenkäni eivät mahdu ollenkaan jalkaan.

Eilen ja toissapäivänä sain sairaalassa munuaisten huuhtelemiseksi infuusiona eli tiputuksena litran keittosuolaliuosta. Sama hoito jatkui tänään ja jatkuu ainakin vielä huomenna sunnuntaina. Ehkä se on taas lisännyt jalkoihin kertynyttä vettä. Jalkaterien iho on aivan kireänä pullollaan ja siksi särkee. Eilisessä kirjoituksessani sanoin väärin, että kaikki tämänhetkiset lääkkeeni ovat ennaltaehkäiseviä. Poikkeus on joka aamu syömäni nesteenpoistopilleri (Furesis), joita syön nimenomaan ja pelkästään turvonneiden jalkojen vuoksi.

Tämänaamuinen ilonaiheeni oli se, että ensimmäisen kerran pitkään aikaan ulosteeni oli kiinteää. Vatsani on ollut heinäkuun alusta alkaen joka päivä enemmän tai vähemmän ripulilla. Se voi olla hengenvaarallista, sillä ripuli on käänteishyljinnän yksi ilmenemismuoto. Käänteishyljintä tarkoittaa sitä, että vieraan ihmisen kantasoluista muodostuneet solut alkavat tappaa uuden isäntänsä terveitä soluja. Ellei ripulin luonteesta muuten saada selvää, joudutaan tekemään suoliston tähystys, mikä lienee aika inhottava toimenpide. Aamun kokemuksen rohkaisemana lähdin tänään Meilahteen ensimmäistä kertaa kotiutuksen jälkeen ilman vaippahousuja. En olisi uskaltanut lähteä, jos olisin silloin tiennyt, että illalla sairaalassa tulee taas ripulikakka ja sen jälkeen kotonakin.

Vaippahousuista puheen ollen, käytin niitä sairaalassa ajoittain helmikuusta alkaen ja sain niitä sairaalasta nipun mukaani. Epäselväksi jäi, mistä voin niitä myöhemmin ostaa. Pari päivää sitten sain selville, että ainakin Tarjoustalo myy niitä. Paketti maksaa vain 9,90 euroa ja siinä on koosta riippuen joko 7 tai 8 housuvaippaa. Koot on merkitty kirjaimin S, M, L, XL, mutta pakkauksesta on syytä tarkistaa vyötärön mitta. Esim. minulle sopivin vaippahousukoko on M, vaikka tavallisten alushousujen pitää olla vähintää kokoa L. Suosittelen vaippahousujen käyttöä jokaiselle, jolla on pelkoa äkillisestä ripulista tai virtsan karkailusta.

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.