©Timo Ahjos 29.6.2020

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Miten leukemiahoito jatkui?

Kun elokuun 2011 lopun lyhyellä vuodeosastojaksolla todettiin, että ripulini ei ollut käänteishyljinnän aiheuttamaa eikä minulla ollut silloin eikä myöhemminkään mitään muitakaan jälkiseuraamuksia leukemiasta tai sen hoidosta, minulle ei ole tuon kesän 2011 jälkeen tehty mitään leukemian aiheuttamia toimenpiteitä.

Toki olen käynyt useita kertoja Meilahdessa kontrollikäynneillä hematologian poliklinikalla Meilahdessa. Hematologin vastaanoton edellä on aina otettu tietyt verikokeet. Vastaanotollla hematologi on tehnyt aina tietyn ohjelman mukaisen kliinisen tutkimuksen. Sen jälkeen lääkitys on joko pidetty ennallaan tai sitä on vähitellen vähennetty. Kontrollikäyntejä harvennettiin siten, että aluksi niitä taisi olla kahden viikon välein, sitten kuukausittain, neljännesvuosittain ja lopuksi kerran vuodessa.

Keskuslaskimokatetri minulla oli noin 8 kuukauden ajan ja se poistettiin, kun minut siirrettiin Malmin sairaalaan toipumaan selkäleikkauksesta. Sitä piti huuhtoa joka toinen päivä sairaalassa.

Lääkärin vastaanoton jälkeen sain kolme kertaa neljännesvuosittain päiväsairaalassa luustoa vahvistavan Zometa-infuusion. Hematologian poliklinikan sairaanhoitaja antoi tietyn ohjelman mukaan samat perusrokotukset kuin mitä lapsille nykyisin annetaan, koska kantasolusiirto nollasi aiempien rokotusten antaman immuniteetin.

Noin puolen vuoden ajan kantasolusiirron jälkeen pelkäsin sytomegalovirusinfektiota, joka on kantasolusiirron saaneilla hyvin yleinen. Vasta silloin lääkäri kertoi minulle, että pelkoni on ollut turha, koska sekä minä että minulle kantasolujaan antanut luovuttaja olemme "sytomegalonegatiivisia".

Kesäkuussa 2016 minut julistettiin Meilahdessa leukemiasta parantuneeksi ja vuosittaisiksi harventuneet kontrollikäynnit siellä lopetettiin. Sieltä kuitenkin suositeltiin, että Malmin sairaalan sisätautilääkäri jatkaisi kontrolleja vielä 5 vuotta. Niin on tapahtunutkin.

Vaikka Meilahden hematologit eivät vielä syyskuun 2011 alkupuolella pitäneet minua selkävammapotilaana, tosiasiallisesti olin jo selkävammapotilas, jota hoidettiin leukemiapotilaana ja selkänikaman murtumisen aiheuttamia kramppeja, kipuja ja ripulia yritettiin hoitaa vain yhä vahvemmilla kipulääkkeillä.

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.