©Timo Ahjos 29.3.2016
Artikkeli on kopioitu blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Kuinka blogiin voi tehdä asiahakemiston?

Minua on pitkään vaivannut, että tähän blogiin eri aiheista kirjoitettuja artikkeleita on ollut vaikea myöhemmin löytää, ellei ole tiennyt artikkelin julkaisuvuotta ja kuukautta. Vasta eilen keksin, kuinka tähän voi tehdä aihekohtaisen hakemiston ja olen sen nyt jo tehnytkin. Tietokonenäytöllä sen pitäisi näkyä tuossa oikealla ja sen otsikkona on 5.4.2016 alkaen "Aiheet". Alkuperäinen Googlen antama otsikko oli "Sivut". Tässä artikkelissa käytän sitä sanaa ja kerron, kuinka sellainen hakemisto tehdään. Android-puhelimessa se näkyy tekstirivien välissä olevana valikkorivinä. Muilla laitteilla en ole sitä testannut.

Tämä ohje koskee vain Googlen Blogger-ohjelmalla laadittuja blogeja. Siis sellaisia, joiden osoite on muotoa _______.blogspot.com tai _______.blogspot.fi

"Sivujen"" kirjoittaminen

Blogin päävalikosta mennään toimintoon "Ulkoasu". Siellä on vasemmassa palstassa valikko, jonka kohdasta "Sivut" avautuu melkein samanlainen näyttö kuin kohdasta "Tekstit". Avautuvassa näkymässä on painike "Uusi sivu". Silloin avautuu pohja, johon uuden sivun teksti kirjoitetaan. Älä paina vahingossa painiketta "Uusi blogiteksti", sillä silloin kirjoitettu teksti tulee tavalliseksi blogiartikkeliksi ihan samalla tavalla kuin jos olisit valinnut aiemmasta valikosta kohdan "Tekstit".

"Sivujen" saaminen näkyviksi

Kun kirjoitettu "sivu" on valmis, painetaan painiketta "Julkaise". Sen jälkeen sitä ei kuitenkaan näy vielä missään. Vasta eilen opin, kuinka sen saa esille! Paljastan salaisuuden tässä :)

- Valitse blogin päävalikon kohdasta "Ulkoasu" ja avautuvan näkymän vasemmassa palstassa olevasta valikosta myös "Ulkoasu".

- Jos haluat "Sivut" samaan paikkaan kuin tässä blogissa, paina otsikon "sidebar-right-1" alla olevaa painiketta "+Lisää gadget". Jos haluat ne johonkin muuhun kohtaan, paina siinä kohdassa olevaa vastaavaa painiketta.

- Avautuvassa ponnahdusikkunassa on luettelo tarjolla olevista gadgeteista. Etsi sieltä gadget, jonka nimenä on "Sivut" ja selityksenä "Näytä luettelo blogisi itsenäisistä sivuista.". "Sivujen" idea on siis, että ne ovat mitä tahansa tekstiä ja/tai linkkejä sisältäviä itsenäisiä sivuja, joita ei sijoiteta arkistoon niiden julkaisupäivän mukaiseen järjestykseen, vaan ne pysyvät aina esillä blogia luettaessa. Kun painat gadget-luettelossa painiketta, jossa plus-merkki (+), blogiin ilmestyy otsikko "Sivut", mutta sen alla ei vielä näy kirjoittamiasi sivuja.

- Palaa blogin perusnäkymään eli sen normaaliin lukutilaan ja paina otsikon "Sivut" yhteydessä olevaa muokkauskuvaketta, jossa on ristissä ruuvimeisseli ja jakoavain. Avautuu ponnahdusikkuna, jonka otsikkona on "Sivuluettelon määrittäminen". Siinä voit määritellä, mitkä sivut blogissa luetellaan ja missä järjestyksessä ne luetellaan. Myös otsikon "Sivut" tilalle voit kirjoittaa jotakin muuta, samoin rivin "Etusivu" tilalle. Jälkimmäisen olen tässä blogissa muuttanut sanaksi "Etusivulle". Lopuksi on tärkeää painaa ikkunan alareunassa olevaa "Tallenna"-painiketta, joka tulee ehkä näkyviin vasta rullaamalla ikkunaa alaspäin.

Uusien sivujen lisääminen myöhemmin

- Uudet sivut kirjoitetaan toiminnossa "Ulkoasu" : "Sivut"

- Uudet sivut sijoitetaan paikalleen ja tehdään näkyviksi lomakkeella "Sivuluettelon määrittäminen", joka avautuu napsauttamalla blogin perusnäytöllä luettelon "Sivut" alimman linkin oikealla puolella olevaa muokkauskuvaketta. (Mahdollisesti olet kirjoittanut otsikon "Sivut" tilalle jonkin muun sanan.)

Johtopäätös

Menettely on hyvin yksinkertainen ja selkeä, kun sen on kerran oivaltanut, mutta minulta kului vuosia ennen kuin sen oivalsin.

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.