©Timo Ahjos 27.4.2016
Artikkeli on kopioitu blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Matkahuollon verkkokaupasta

Avustin eilen hiukan ulkomailla asuvaa ystävääni suomalaisen linja-autolipun ostamisessa ja tein samalla muutamia mielenkiintoisia havaintoja Matkahuollon lippujen hinnoittelusta. Kerron tässä artikkelissa vain niistä.

Tarkastelen tässä yhden tietyn reitin hintoja saman vuorokauden aikana. Ensimmäinen ihmetykseni aihe oli se, kuinka suuria eroja eri vuorojen hinnoissa on. Matkahuollon sivulla on monien liikennöitsijöiden aikataulu- ja hintatiedot. Aikuisen tavallisen lipun hinta on kyseiselle reitille korkeimmillaan 50,20 euroa ja alimmillaan 24,00 euroa. Perushinnoista myönnetään erilaisia alennuksia, esim. varusmiehet ja eläkeläiset saavat 30% alennuksen. Normaalin, mustalla kirjasinlajilla merkityn hinnan vieressä on useiden, mutta ei kaikkien, vuorojen kohdalla sinisellä kirjasinlajilla merkitty "Nettitarjous", joka on halvimmillaan vain 9,00 euroa ja korkeimmillaan 30,00 euroa.

Kun napsautin "Osta"-painiketta halvimman nettitarjouksen kohdalla, esille tuli seuraava hintalista:
- Nettitarjous 9,00 €/kpl, 2 paikkaa jäljellä
- Aikuinen 24,00 €/kpl
- Lapsi 12,00 €/kpl
- Opiskelija, Nuoriso, Eläkeläinen, Varusmies 16,80 €/kpl
- Lehdistö 24,00 €/kpl

Lasten lipussa on siis 50% alennus ja 16,80 euron hintaisessa lipussa 30% alennus aikuisen lipun hinnasta eli 24,00 eurosta.

Systeemin dynamiikka alkaa paljastua, kun menee hiukan pidemmälle: Ilmoitin ostavani jäljellä olevat 2 kpl 9,00 euron liput. Silloin hintalistaan ilmestyikin aivan uusi rivi:
- Nettitarjous 14,00 €/kpl, 4 paikkaa jäljellä

Kun ilmoitin ostavani vielä nuokin 4 lippua, hintalistaan ilmestyi taas uusi rivi:
- Nettitarjous 19,00 €/kpl, 3 paikkaa jäljellä

Kun ilmoitin ostavani vielä nuokin 3 lippua, hintalistaan ei tullut enää uusia rivejä.

Ostettavaksi merkittyjen lippujen määriä voi pienentää vain kalliimmasta alkaen, mikä on tietysti ostajankin edun mukaista. Siis ensin on peruutettava 19,00 euron liput, sitten 14,00 euron liput ja vasta sen jälkeen voi vähentää 9,00 euron lippujen lukumäärää. Kaikkia muita kuin Nettitarjous-lippuja voi ostaa 1-9 kpl kerrallaan.

PS: Onnibus ei aja kyseistä reittiä, joten sen hintoihin en voinut tehdä vertailua.

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.