©Timo Ahjos 23.9.2022
Artikkeli on kopioitu blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Kokemukseni Lidlin hammastahnasta

Viitisentoista vuotta sitten suussani oli "aftoja". Afta on suun limakalvon haavauma, joka on usein kivulias. Siihen ei ole lääkettä, mutta hammaslääkäri suositteli niiden estämiseksi käyttämään sellaista hammastahnaa, jossa ei ole hampaiden valkaisuun tarkoitettua natriumlauryylisulfaattia. Se voi lisätä aftoja niillä, jotka ovat muutenkin herkkiä niitä saamaan. Hammastahnatuubeissa tuo aine on yleensä mainittuna englanniksi SODIUM LAURYL SULFATE. Olennainen sana on siinä LAURYL. Muut sodium-sanalla alkavat aineet eivät ole haitallisia.

Olen tuon jälkeen lukenut tuosta aiheesta useista lehtiartikkeleista, potilasoppaista ja kysymys/vastaus-palstoilta ja kiinnittänyt huomiota siihen, että niissä on yleensä suositeltu käyttämään jotakin apteekissa myytävää kallista hammastahnaa, joka ei sisällä tuota mainittua haitallista ainetta. Kuitenkin vain Lidlissä myytävässä Dentalux-merkkisessä hammastahnassa sitä ei myöskään ole. Dentalux on sitäpaitsi halvempaa kuin muissa liikkeissä myytävät tunnetummat hammastahnat.

Dentalux-hammastahnaakin on useita eri versiota. Itse olen viime vuodet käyttänyt sellaista, jossa on tarkennus Complex 7. Sen tuubissa on tällainen kuvaus: "Hammastahna - TOTAL CARE PLUS. Ikääntyville hampaille. Ehkäisee hammaskiveä, kariesta ja plakkia. Vahvistaa hammaskiillettä. Hoitaa ikeniä. Raikastaa hengityksen. Sisältää natriumfluoridia (1450 ppm F). Ei sovellu alle 6-vuotiaille lapsille."

Eilen sain hammaslääkärissä käydessäni vahvistuksen sille, että tuo ei ole katteetonta mainospuhetta. Hammaslääkäri nimittäin totesi, että minulla ei ole plakkia eikä hammaskiveä. Edellisen kerran hammaslääkäri kirjoitti hampaistani viime vuoden toukokuun alussa (siis vajaa 17 kuukautta sitten) näin: "Hampaat puhtaat, ei plakkia, ei juuri hammaskiveä." Silloin vähäinen hammaskivi poistettiin ja eilen sitä ei siis ollut lainkaan.

Sanon Dentaluxia Lidlin hammastahnaksi, koska en ole nähnyt sitä muissa kaupoissa, mutta sen valmistaja on DENTAL-Kosmetik GmbH & Co. KG, Katharinenstr. 4, DE-01099 Dresden.

Dentalux 7 -hammastahnatuubi

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.

© Copyright: Timo Ahjos 2022. Kaikki oikeudet pidätetään.

Free Website Counter
Free Website Counter