©Timo Ahjos 6.2.- 12.2.2023
Artikkelin sisältö on kopioitu
blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Viikko 6/2023

Tällä sivulla on sama sisältö kuin vastaavalla sivulla yllämainitussa blogissa. Blogissa viikon tuorein tapahtuma on ylimpänä, tässä se on alimpana. Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Tämä artikkeli kertoo vuoden 2023 kalenteriviikosta 6, joka alkoi maanantaista 6.2. ja päättyi sunnuntaihin 12.2.2023.

Maanantai 6.2.2023:

AAMUPÄIVÄ:
Heräsin noin klo 7.20 tietoisena siitä, että tämä viikko ei ole niin rankka kuin edellinen viikko oli ollut. En tuntenut palautuneeni virkeäksi vaan pikemminkin tunsin itseni aika väsyneeksi ja voimattomaksi. Hetken mietin, nukkuisinko koko aamupäivän. Kuitenkin söin parvekkeelta mikrossa lämmitettynä eilen tekemäni kaurasuurimopuuron sekä paistoin ja söin kananmunan. Suoritettuani tavanomaiset aamutoimet menin tietokoneen ääreen ja tein ensin yhden pienen eilen unohtuneen päivityksen.

GEOBLOCKING: Luin saksalaisen Das Erste -tv-kanavan sivustolta, että huomisesta 7.2.2023 alkaen sarjan "Lemmen viemää" tuoreet jaksot on katsottavissa vain Saksassa ja että maanantaista 27.2.2023 alkaen netin kautta on katsottavissa tuoreimmat jaksot 6 kuukauden ajalta. Nykyisin ne ovat katsottavissa netin kautta 3 kuukauden ajalta missä maassa tahansa. Kirjoitin noista muutoksista tiedotteen ylläpitämääni Google-ryhmään ja sivustoni www.svision.net kansilehdelle. Tuo "geoblokkaus" ei aiheuta varsinaisesti mitään ongelmaa, koska VPN-yhteydellä se on kierrettävissä. Kun ostin nykyisen pöytäkoneeni huhtikuussa 2022, Gigantin myyjä melkein pakotti ostamaan myös Gigantin tukipalvelun, josta veloitetaan 8,90 euroa/kk. Siihen kuuluu virustorjunnan lisäksi VPN-ohjelma. Kannettavassa Chromebook-tietokoneessani tai älypuhelimessani ei ole VPN-ohjelmaa, mutta niilläkin pystyn sarjan jaksoja katsomaan toisesta paikasta. Siellä on vain hirveästi mainoskatkoja, kun Das Erste esittää ne ilman mainoksia.

PIHLAJAMÄEN LIDL: Kävin tutustumassa Pihlajamäen Lidliin, joka avattiin viime viikon torstaina 2.2.2023. Minua se kiinnostaa sen vuoksi, että meidän talon kohdalla on mm. bussin 70 pysäkki molempiin suuntiin. Se kulkee arkisin 15 minuutin välein ja sillä on pysäkki molempiin suuntiin myös Pihlajamäen Lidlin lähellä. Malmilla on vain hyvin pieni Lidlin myymälä, jonka tavaravalikoima on tavallista suppeampi. Muut lähimmät Lidlin myymälät (Tammisto ja Alppikylä) ovat niin kaukana, että sinne täytyy mennä omalla autolla. Minua kiehtoo ajatus, että voisin käydä joskus omaa autoa lämmittämättä ja käynnistämättä bussilla Pihlajamäen Lidlissä, ostaa sieltä haluamani tuotteet ja tulla sitten vielä samalla bussilipulla takaisin kotiin. Tuota siis tänään testasin. Se onnistui hyvin:

Lähdin siis bussilla 70 klo 12.02 pysäkiltä, joka on talomme kohdalla kadun toisella puolella. Kävelin Pihlajamäessä pysäkiltä Lidliin ja myymälän sisällä kaikki käytävät systemaattisesti läpi. Minullahan ei ollut aavistustakaan, missä eri tuotteet siellä sijaitsevat. Myymälä vaikuttaa sen kokoiselta, että siellä on varmasti aina koko tuotevalikoima ja myös viikon erikoistarjoustuotteita kohtuullinen määrä. Asiakasvessaa en huomannut siellä olevan. Tein suunnittelemani ostokset. Olisin ostanut vielä Runebergin torttuja, kun väärinkäsityksen vuoksi jäin eilen vaimolleni sellaisen velkaa, mutta niitä en siellä enää nähnyt. Lidlistä poistuessani kävin vielä ihan sen vieressä olevassa S-marketissa katsomassa, onko siellä vielä Runebergin torttuja. Olihan niitä, joten ostin yhden paketin. Sitten kävelin bussipysäkille, missä nousin klo 12.44 bussiin. Lippuni olisi kelvannut vielä 12.59 ja 13.14 bussiin, joten myöhempiä käyntejä ajatellen myymälän sijainti tuntuu oikein hyvältä. Bussi 70 ei kulje lauantaisin eikä sunnuntaisin.

LEMMEN VIEMÄÄ (Sturm der Liebe): Katsoin jakson 3975, joka esitettiin Saksassa televisiossa lähes samaan aikaan. Googlaamallla jouduin selvittämään jakson nimen "Eine spinöse Bitte" merkityksen. Sanaa spinös ei ollut sanakirjassani, mutta se tarkoittaa samaa kuin heikel = kiperä, hankala, visainen. Hankala pyyntö on siis myös eine heikle Bitte. Sanakirjasta katsoin seuraavat:
der Abbruch: 1) hajottaminen, purku, 2) irtoaminen, lohkeaminen, 3) keskeyttäminen, lopettaminen, 4) das tut der Sache keinen Abbruch = se ei haittaa, siitä ei ole vahinkoa
die Zumutung: kohtuuton vaatimus/asia
abhängen: ripustaa, irroittaa, katkaista/lopettaa puhelu, laskea luuri
lausig: viheliäinen, wegen lausiger 50 Mark = vaivaisen 50 markan vuoksi


Tiistai 7.2.2023

Heräsin klo 3.54, kävin vessassa ja menin takaisin sänkyyn, mutta en saanut enää unta. Ajattelin asioita puoli tuntia, mutta kun alkoi tehdä mieli puuroa, nousin klo 4.24 sitä keittämään. (Keitän kiehuvaksi 4 dl Valio Kiehu -maitoa, lisään 1 dl kaurasuurimoita ja 1 dl vettä. Keitän miedolla lämmöllä 40 minuuttia. Sitten kannen alle hautumaan vähintään 10 minuutiksi. Sitten syön siitä puolet ja vien loput parvekkeelle seuraavaksi aamuksi.)

GEOBLOCKING:
Katsoin, oliko Das Ersten sivustolla Lemmen viemän tuoreiden jaksojen "geoblokkaus" tullut voimaan, kuten aiemmin ilmoitettiin. Kyllä oli. Kun vilkaisin eilistä ja toissapäiväistä jaksoa, ne näkyivät normaalisti. Mutta kun yritin katsoa tuoreinta jaksoa, joka esitetään Saksassa tänään televisiossa, sitä ei näkynyt, vaan tuli tällainen ilmoitus: "nicht verfügbar Dieses Video ist aus rechtlichen Gründen nicht in Ihrem Land verfügbar. Wir bitten um Verständnis" (Ei saatavissa. Tämä video ei oikeudellisista syistä ole Teidän maassanne katsottavissa. Pyydämme ymmärtämystä.)  Uskon kuitenkin, että pystyn katsomaan sen pöytäkoneeni VPN-yhteydellä. Tätä kirjoitan ruokapöydällä kannettavalla Chromebook-tietokoneella, jossa ei ole VPN-ohjelmaa.

Klo 5.20: AAMUATERIA
Ajastin hälytti, kun oli aika siirtää puuropata hellalta kannen alle hautumaan. Laitoin kananmunan paistumaan valmiiksi kuumalle levylle. Kun se valmistuu, syön sen, ja otan vasta sen jälkeen aamun tabletit (verenpainelääke Candexetil, D3-vitamiini ja magnesiumsitraatti). D3-vitamiini on rasvaliukoista, joten se kuulemma imeytyy parhaiten öljyisellä pannulla paistetun kananmunan jälkeen. Tablettien ottamisen jälkeen ajastin näytti puuron hautuneen 20 minuuttia. Söin siitä puolet kevytmaidon kanssa, käyttäen "voisilmänä" Becel Oliivia, jossa on auringonkukka-, pellavansiemen-, rypsi- ja oliiviöljyä. Puuron toisen puolikkaan jätin vielä hautumaan. Vien sen myöhemmin parvekkeelle. Ulkolämpötila on nyt +/- nolla astetta. - Katsoin, onko Amerikassa asuvilta ystäviltäni tullut yön aikana sähköpostia. Ei ollut. Eikä muiltakaan. 

Klo 6: VPN CHROMEBOOKIIN?
Ostaessani uuden pöytäkoneen Gigantista huhtikuussa 2022, myyjä houkutteli ostamaan samalla myös Gigantin PC-tukipaketin, josta maksan 8,90 euroa/kk kolmen vuoden ajan. Siihen sisältyy McAfeen VPN-ohjelma. Olen asentanut sen pöytäkoneeseen, jossa on Windows 11. Nyt tutkin, saisinko sen myös kannettavaan Chromebook-tietokoneeseen, jolla tätä kirjoitan. - Yritin ensin ladata McAfeen ohjelman Google Play -kaupasta. Löysin sen esittelyn sieltä, mutta siinä ei ollut Asenna-painiketta. Sitten kirjauduin McAfeen sivustolla omalle tililleni. Kävin siellä läpi ohjelman lisäämisen Chromebook-koneeseeni, mutta prosessi päättyi ilmoitukseen "Ohjelma ladataan koneellesi hetken kuluttua". Muutaman minuutin odottelun aikana mitään ei tapahtunut.
Klo 7: McAfee VPN-ohjelma näyttää asentuneen, mutta tässä Chromebookissa se ei anna sitä mahdollisuutta, että voisin valita jonkin tietyn maan virtuaaliseksi sijainnikseni. Nyt lähden muille aamutoimille, kellon ollessa 7:20. Sitten lepään sängyn päällä, ehkä somea katsellen, kunnes ovikello soi. Kello 9 pitäisi tulla mies korjaamaan saunan suihkuhuoneessa todetun vesivuodon.

Klo 9: VESIVUODON KORJAUS
Meillä on saunan suihkuhuoneessa ns. seinäkaivo, jonka kautta suihkusta tullut vesi valuu lattialta viemäriin.  Kaivoaukon reunaan oli ilmestynyt rako, josta vettä on päässyt valumaan sen hormin sisäseinälle, jossa putket kulkevat. Vettä on valunut seinän sisällä alakerran asuntoon. En tiedä, kuinka se siellä on havaittu. Joka tapauksessa he olivat ilmoittaneet asiasta isännöitsijälle ja perjantaina kaksi miestä kävi  kosteusmittarin kanssa etsimässä vuodon alkulähdettä. Tänään sitten kolmas mies samasta firmasta kävi tekemässä sellaisen tilapäisen tiivistyksen, joka estää veden valumisen viemäriputken ohitse alakertaan. Tänään sen paikan pitää saada kuivua, joten emme saa käydä suihkussa ennen huomista.

VPN-ONGELMAN JATKOSELVITYSTÄ
Varmistin Windows-pöytäkoneella, että McAfeen VPN-ohjelma toimii siinä toivomallani tavalla. Eli se antaa mahdollisuuden valita virtuaalisen sijainnin. Kun valitsin palvelimen Saksasta, pystyin katsomaan Lemmen viemän tämänpäiväistä jaksoa, joka ei ole muuten katsottavissa Saksan ulkopuolella. Kirjauduttuani omalle McAfee-tililleni näin, että se turvapaketti on nyt asennettuna myös Chromebookiin ja kahteen kännykkään. Tuon jälkeen asensin Chromen selainlaajennusten kaupasta kolme erilaista VPN-ohjelmaa, yhden kerrallaan. Mistään niistä en löytänyt ohjelman käynnistyspainiketta enkä sellaista toimintoa, missä olisin voinut valita virtuaalisen sijaintimaan, siis Saksan. Jokaisen ohjelman esittelyssä kyllä mainittiin, että virtuaalisen sijainnin voi valita monesta eri maasta. Lopuksi kysyin neuvoa näihin ongelmiin afterdawn.fi:n keskustelufoorumilla ja julkaisin saman kysymystekstin myös omalla aikajanallani Facebookissa.

Klo 11 alkaen pidin lyhyen ruokatauon kesken tuon edellä kuvaamani VPN-ongelman käsittelyn. Sain myös tekstiviestin ja puhelinsoiton, jolla torstaiksi sovittu hammaslääkäriaika siirrettiin ensi viikon tiistaiksi.

ILTAPÄIVÄ kului tuon VPN-ongelman käsittelyssä eri tahojen kanssa. Sain edellä mainitulla foorumilla neuvon kokeilla F-Securen Freedom-ohjelmaa. Latasin sen Chromebookiini 5 pävän maksuttomaan koekäyttöön. Se on selkeä ohjelma, jossa oli helppo valita omaksi virtuaaliseksi sijainniksi jokin paikka monesta eri maasta. Sillä pystyin avaamaan tuoreimman Lemmen viemän jakson, jota ei ilman VPN-ohjelmaa näe Saksan ulkopuolella. Jäin kuitenkin miettimään, viitsinkö maksaa kuukausimaksuja kahdesta laajasta turvaohjelmapaketista. McAfeen ohjelmasta tein huhtikuussa 3 vuoden sopimuksen 8,90 euroa/kk, siis yhteensä 320 euroa, mistä paljon yli 2 vuotta on vielä käyttämättä.  - Päätin vielä kysyä neuvoa McAfeen tukifoorumilla. Rekisteröidyin sinne käyttäjäksi ja kysyin, onko heidän VPN-ojelmassa myös Chromebookissa ja Android-puhelimessa mahdollisuus valita oma virtuaalinen sijainti, kuten Windows-tietokoneessa. 

Edellisen lisäksi hoidin lähiaikoina erääntyviä maksuasioita. Suurin osa säännöllisesti toistuvista laskuistani tulee e-laskuina Nordean verkkopankkiin, joka lähettää puhelimeeni ilmoituksen tekstiviestinä. Siinä näkyy myös erääntyvän maksun euromäärä. Kun vastaan siihen kirjaimella "A", lasku maksetaan sen eräpäivänä. Joskus harvoin vastaan kirjaimella "H", jolloin lasku maksetaan heti. Sellaisista laskuista, joiden määrä pysyy kuukaudesta toiseen samana, en ole tilannut tekstiviesti-ilmoitusta. Ne vain maksetaan automaattisesti. Näin alkuvuodesta tulee kuitenkin maksettavaksi yhdistysten jäsenmaksuja, joita en ole määritellyt e-laskuiksi. Sellaiset laskut tulevat sähköpostiviesteinä ja ne pitää käydä erikseen verkkopankissa maksamassa. Lisäksi joka kuukausi tulee Nordea Master Card -luottokortin lasku. Siinä on maksettava määrä aina vain sopimuksen mukaisesti 30 euroa, mutta maksan aina laskun koko lopppusumman, jolloin ei jää korollista velkaa. Esimerkiksi tällä kertaa se on nooin 390 euroa. Sen laskun tallennan aina PDF-tiedostona pöytäkoneelleni ja tulostan myös paperille, jos siinä on ostoja, jotka olen maksanut luottokortillani omistamani yhtiön tai perustamani säätiön puolesta. Niillä ei kummallakaan ole minkäänlaista maksukorttia. Maksan ostot henkilökohtaisella kortillani, kirjaan niiden kirjanpidossa maksut Ostovelat-tilille. Yleensä vasta joulukuussa ennen tilinpäätöstä siirrän sitten sille tilille vuoden aikana kertyneen saldon kyseisen yhteisön pankkitililtä omalle pankkitililleni.

Noiden asioiden jälkeen aivoni olivat niin väsymeet, että menin sängyn päälle nukkumaan.

Klo 18: Heräsin. Pian sen jälkeen, kun olin vielä sängyn päällä, puhelimeeni tuli soitto +44.... -alkuisesta pitkästä numerosta. Ne ovat huijausyrityksiä, joista poliisi on varoittanut. Minulle niitä tulee nykyisin muutaman kerran viikossa. En koskaan vastaa niihin.

Olin saanut nukkuessani McAfeelta viestin heidän tukifoorumilleen kirjoittamani kysymyksen vuoksi. Siinä ei ollut vastausta esittämääni kysymykseen vaan pyydettiin minulta lisätietoja, kuten käyttämäni ohjelman nimeä ja näytönkuvia ongelmatilanteista. En jaksa enää tänään käsitellä sitä asiaa. 

LAUANTAIMAKKARAT: Söin nälkääni yhden kaksiosaisen Vaasan Ruisverso -ruispalan Poutun lauantaimakkaran ja O'Boy-kaakaon kanssa. Aiemmin S-marketissa on ollut vain Atrian ja HK:n lauantaimakkaraa, mutta viimeksi siellä käydessäni näin tuon Poutun ja ostin kokeeksi sitä. Kaikkien kolmen tehtaan lauantaimakkarat ovat selvästi eri makuisia.  Kansassa oli aikanan työssä huippulahjakas Tuula Pouttu, joka on tuota samaa sukua Pohjanmaalta. 

Sitten aloin kirjoittaa tätä. Kello on nyt 20. En vielä tiedä, jaksanko tänään katsoa mitään kurssia tai webinaaria. 


Keskiviikko 8.2.2023

Heräsin klo 6.23, kävin vessassa ja menin takaisin sänkyyn, mutta en yrittänytkään enää nukkua, vaan mietin erilaisia asioita klo 7 saakka. Silloin aloin paistaa kananmunaa ja syödä mikrossa lämmitettynä eilen keittämääni puuroa. Lopuksi otin joka-aamuiset tabletit (D3-vitamiini, verenpainelääke, magnesiumsitraatti).

S-MARKET: Aikomukseni oli ja on edellenkin mennä nyt aamulla S-marketiin. Silloin kun korona oli vielä melko uusi ja kovin pelottava asia, klo 7-8 oli riskiryhmäläisille varattu ostosaika. Kävin siellä silloin autolla siten, että laitoin auton käyttövalmiiksi jo ennen seitsemää ja olin siellä kaupan ovella tasan klo 7, kun ovi avattiin. Siihen aikaan tein samalla kertaa sekä oman että vaimoni ostoslistan mukaiset ostokset. Lastasin ne siellä suoraan kaupan kärrystä autoon, mutta kotipihalla vaimoni haki ne omalla kärryllä ja kasseilla autosta kotiin. Nykyisin en käy siellä autolla vaan rollaattorin kanssa kävellen, teen ostoksia vain oman listani mukaan ja vain niin paljon kuin mahtuu pienehköön selkäreppuuni ja rollaattorin koriin. Isommat ostokset vaimoni käy autolla tekemässä kauempana olevissa kaupoissa (Lidl, K-Citymarket, ...).  Jos menen S-marketiin kovin aikaisin, siellä on samana aamuna tuotuja tuotteita käytävillä kuormalavoilla, joita vasta puretaan ja hyllytetään, kun taas hyllyissä on puutteita tai pian vanhenevia tuotteita. Siksi en tänään lähtenyt sinne heti seitsemäksi vaan annan heille hyllyttämisaikaa. Mutta nyt kello on jo 8:30, joten on korkea aika käydä aamupesulla, pukeutua, ja lähteä kauppaan.

Klo 12: VPN McAFEE:  Nyt on kaupassa käyty, lounas syöty, WiFi käynnistetty ja olen Chromebook sylissä moottorisängyllä, joka hoitaa minulla myös lepotuolin virkaa. Aamulla ennen aamupesua minulla oli tämä Chromebook jo käynnissä. Tarkoitukseni oli silloin ottaa esille ja tallentaa McAfeen tukifoorumilla pyydettyjä lisätietoja ja näytönkuvia ongelmasta, johon pyysin heiltä eilen apua. Silloin jotakin näytön oikeaaan reunaan avautuvassa ilmoituspinossa olevaa pientä McAfee-merkkiä napsauttaessa näytön keskelle avautui juuri se kaipaamani valintaikkuna, josta sai valita oman virtuaalisen sijainnin. Valitsin Saksan ja kokeilin sen jälkeen, lähteekö Lemmen viemän tämänpäiväinen jakso näkymään. Se näkyi! Silloin riemastuin, että minun ei tarvitse ostaa jo kolmeksi vuodeksi ostamani McAfeen turvapaketin lisäksi jotakin muuta VPN-ohjelmaa. - Mutta kun nyt ruoan jälkeen käynnistin Chromebookin uudelleen, en löydä sitä painiketta, joka aamulla avasi virtuaalisijainnin valintaikkunan. Minun täytyy tänään kertoa tästä kokemuksesta niillä foorumeilla, joilla eilen neuvoa kysyin. McAfeen tukifoorumilla aion lisäksi pyytää ohjetta, miten sen virtuaalisijainnin valintaikkunan saa esille.

Klo 13: Pitkän etsiskelyn jälkeen löysin lopulta reitin, minkä kautta saan Chromebookissa esille McAfeen VPN-yhteydessä oman virtuaalisijainnin valintaikkunan! Se on todella monen vaikeasti arvattavan mutkan takana. Mutta ei haittaa, kun sen nyt tietää. Minun täytyy kyllä kirjoittaa se jonnekin muistiin, etten unohda.

Klo 16: Kirjoitin tämän edelle tuoreita kokemuksiani postin palveluista. Siitä kirjoituksesta tuli kuitenkin niin pitkä, että päätin julkaista seen ihan erillisenä blogiartikkelina tässä samassa paikassa: Tuoreita kokemuksia postin palveluista


Torstai 9.2.2023


Klo 0.00: CHROMEBOOK: Olin mennyt nukkumaan jo ennen klo 22, mutta en ollut vielä nukahtanut. Pohdin sellaista ongelmaa, että jos joutuisin taas pidemmäksi aikaa sairaalaan tai asuisin matkailuautossa, en pystyisi päivittämään sivustolla Ahjos.net ja Svision.net olevaa sisältöä. Blogien päivittäminen onnistuisi ongelmitta. Sivuston Ahjos.info päivittäminen onnistuisi jotenkuten hyvin hitaalla ja hankalalla tavalla. Ongelma johtuu siitä, että kannettava tietokoneeni on Chromebook, jossa eivät toimi ne Windows-ohjelmat, joita käytän noita Web-sivustoja päivittäessäni. Pohdiskelin ja katselin alustavasti seuraavia vaihtoehtoja:
  1. Kannettavan Windows-tietokoneen ostaminen Chromebookin tilalle. Siihen ostaisin saman tekstieditorin ja FTP-ohjelman, joita käytän Windows-pöytäkoneessa. Katselin Verkkokauppa.comissa, Gigantissa, Teliassa ja Cruzbrokerissa myynnissä olevia koneita. Viimeksi mainittu ostaisi nykyisen Chromebookini, mutta tuskin maksaisi siitä niin paljon, että viitsisin myydä.
  2. Chromebookissa toimivan FTP-ohjelman hankinta. Joskus aiemminkin olen niitä katsellut, mutta silloin en löytänyt yhtään minun tarpeisiin sopivaa. Siinä on olennaista, että ylläpidän useissa eri osoitteissa olevia sivustoja, joten ohjelmaan pitäisi voida määritellä ne kaikki eikä vain yhtä. 
  3. Chromebookissa toimivan HTML-editorin hankinta. 
Tänään aion jatkaa noiden asioiden selvittelyä. Jos löydän kohdissa 2 ja 3 mainitut ohjelmat, en tarvitse kohdan 1 mukaista uutta tietokonetta.

8.40: HERÄTYS Jatkoin edellä mainittujen asioiden tutkiskelua toista tuntia yli puolen yön. Heräsin sitten vasta klo 8:40. Kun valmista puuroa ei ollut, söin klo 9 alkaen mysliä (Alpen, "No Added Sugar, Swiss Style Muesli") sekä vaimoni paistaman kananmunan ja pekonisiivun.  Sen jälkeen suoritin muut tavalliset aamutoimet ja siirryin työhuoneeseen pöytätietokoneen ääreen.

F-UNEN DOKUMENTOINTI:  Tilastoin ja dokumentoin  aina sellaiset näkemäni unet, joissa on mukana vähintään yksi roolihahmo tai näyttelijä tv-sarjasta "Lemmen viemää" (Sturm der Liebe). Viime yönä näin sellaisen unen nro 168 ja dokumentoin sen. Sivulta https://timontti.ahjos.info/F-uneni/tilasto.html avautuu kalenteivuosikohtaisista linkeistä kaikkien unien kuvaukset ja otsikon sanaa "Fürstenhof" napsauttamalla avautuu taustatietoja. Alleviivatut henkilönimet ovat linkkejä kyseisten roolihahmojen saksankielisiin esittelyihin.

Klo 10.35: Laitan Chromebookin käyttövalmiiksi työpöydälle edellä kuvattujen asioiden selvittämistä varten.  Pidän kuitenkin ruokatunnin sitä ennen.

Klo 11.30: CHROMEBOOK (jatkoa):  Jatkan parhaillaan edellä kertomiani, yöllä aloittamiani tutkimuksia. Aluksi tutkin, löytyykö Google Play Kaupasta hyvää FTP-ohjelmaa Chromebookiin. Kerron vasta lopuksi, mitä selvisi.

Klo 15: Löysin Chrome Web-kaupasta chrome.google.com/webstore etsimäni tyyppisen FTP-ohjelman  nimeltään sFTP Client. Kokeilin sitä ja rekisteröin maksamalla ensimmäisen vuosimaksun 14,99 USD PayPalin kautta. Käyttöönotto vaatii vielä opiskelua ja harjoittelua, sillä täysin en sen toimintaa vielä ymmärrä. Ellen ala jatkuvasti sitä käyttää, tilaus täytyy muistaa irtisanoa, koska vuosimaksu peritään muuten joka vuosi 9. helmikuuta.

Klo 20: Käytiin tässä välillä vaimon kanssa omalla saunavuorolla taloyhtiön saunassa. Sen jälkeen jatkoin tuon edellä mainitun FTP-ohjelman käytön opiskelua. Nyt voin sanoa tulleeni jo sinuiksi sen kanssa. Se on juuri sellainen tiedonsiirto-ohjelma, mitä olen Chromebookiin kaivannut, mutta en ollut aiemmin löytänyt. Toinen ongelma on ollut kunnollisen tekstieditorin puute. Tänään kävin läpi kaikki tuossa edellä mainitussa Chrome Webstoressa olevat tekstieditorit ja otin käyttöön ohjelman nimeltään Caret.

Edellä mainitun kahden tänään käyttöönottamani ohjelman avulla pystyisin päivittämään kannettavalla Chromebook-tietokoneella Webissä olevat sivustoni esimerkiksi autossa tai sairaalassa. Näin ollen viime yönä pohtimani ongelma on nyt ratkennut eikä minulla ole tarvetta vaihtaa Chromebookia kannettavaan Windows-tietokoneeseen.
  

Perjantai 10.2.2023


Klo 5.26: Heräsin. Aloin mahdollisimman pian keittää kaurasuurimopuuroa. Sen valmistumisaika on noin tunti, josta ensimmäinen 10 minuuttia menee padan pesuun ja maidon kiehuttamiseen. Seuraavat 40 minuuttia puuro on miedolla lämmöllä. Käytän Valio Kiehu -maitoa, joka ei pala pohjaan. Lopuksi puuro on kannen alla hautumassa vähintään 10 minuuttia.

Klo 5.45: CHROMEBOOK "SAIRAALAHARJOITUS"

Kokeilen, miten tämän päiväkirjan päivittäminen onnistuu Chromebookilla sängyn päällä istuen. Verkkoyhteys tulee joko talon WiFin kautta tai oman matkapuhelimen Hotspotin kautta. Googlen blogspotiin tämä on helppo kirjoittaa selaimella, joka Chromebookissa on tietysti Chrome. Sen olen nyt tehnyt, mutta tämän jälkeen, kellon ollessa 6:20, menen sekoittamaan puuroa, laitan sen kannen alle hautumaan ja yritän sitten kopioida tähän asti kirjoittamani eilen hankkimallani FTP-ohjelmalla timontti.ahjos.info -sivustolle.

Klo 6.45: Ei onnistu tiedoston siirto. Mutta puuro on nyt valmista syötäväksi, joten syön sen, paistan ja syön kananmunan. Jatkan sen jälkeen tiedoston siirron yrittämistä.

Klo 7.20: Jatkan yrittämistä.  Klo 7.40: Ei onnistu. Ladattava tiedosto on jatkuvasti "waiting" enkä saa sitä lähtemään. Menen takaisin pitkäkseni. Jos jokin uusi idea tulisi mieleen.

Klo 10.30: Nukuin tähän saakka. En keksinyt tiedonsiirto-ongelmaan muuta ratkaisua kuin että liityn pöytäkoneen ääreen mentyäni sen uuden FTP-ohjelman tukifoorumin jäseneksi ja kysyn siellä neuvoa. Vaihdoin ohjelman kielen suomesta englanniksi, niin on helpompi selittää ongelma englanninkielisellä foorumilla.  -  Näin tässä välissä kolme erilaista unta, joissa toistui vanhoja aiheita:

Yhdessä unessa olin lomamatkalla jossakin etelässä. Majapaikassa oli seinällä lappu, joka muistutti, että paluulento on tänään. Joku mies esitti akrobatiaa jossakin yli 100 metrin korkeudella leijuvalla telineellä. Lopuksi hän oli putoavinaan sieltä, mutta ei pudonnut maahan saakka. Minä päätin, että pitää ottaa filmirullan loppu täyteen matkamuistokuvia siitä kaupungista ja lähdin etsimään tärkeimpiä kuvauskohteita.

Toisessa unessa olin yöpynyt Noli Studios -nimisessä hotellissa, joka toimii oikeasti entisessä Kansan pääkonttorirakennuksessa Hämeentie 33. Huoneeni oli kolmannen kerroksen käytällä lähellä yhtä entistä työhuonettani, mutta käytävän toisella puolella. Aamulla lähdin vessaan, mutta se oli siirretty eri paikkaan kuin missä muistin sen olleen.

Kolmannessa unessa olin konsulttina Kansassa. Keskustelin nykyisten työtekijöiden kanssa, kun siihen tuli yksi konsultti kertomaan, että osa työntekijöistä irtisanotaan. Minä valittelin sitä ja sanoin konsultille, että maaliskuun 10. päivänä olen työskennellyt Kansassa jo 10 vuotta. En paljastanut hänelle, että olin itsekin siellä nyt konsulttina, joten irtisanominen ei koskenut minua. (Todellisuudessa 10.3.2023 tulee kuluneeksi jo 52 vuotta siitä kun aloitin 16-vuotta kestäneen työsuhteeni Kansassa.)

Klo 11-12: MAHLZEIT eli RUOKATUNTI: Edellisen jälkeen pukeuduin ja söin parvekkeelta mikrossa lämmitettynä vaimoni illalla tekemää erittäin herkullista siskonmakkarakeittoa.  

Klo 12.30: Kokeilin vielä ruokatunnin lopulla sitä tiedostosiirtoa, joka ei aamulla onnistunut vaan jäi tilaan "waiting ...". Nyt se onnistui ilman minkäänlaista odottelua! Tein kaiken ihan samalla tavalla kuin aamulla. Ehkä aamulla jokin palvelin oli huollossa tms. Jotakin outoa tuossa eilen hankkimassani FTP-ohjelmassa kyllä on. Kun etenin palvelimen kansiohierarkiassa kohti sitä kansiota, jonne halusin tiedoston ladata, näin kyllä aina seuraavan tason kansiot, mutta en päässyt alemmas kansion kuvaketta tai nimeä napsauttamalla vaan jouduin kirjoittamaan kansion nimen ja painamaan Enter-näppäintä. Kun sitten tein tiedostoon vielä pienen korjauksen ja latasin sen uudelleen, FTP-ohjelmaan jäi status-riville "In Progress" ohjelman sammuttamiseen saakka, vaikka sivun sisältö oli heti päivittynyt Webissä, kun sitä selaimella katsoin.

Klo 13: TILANNE: "Sairaalaharjoitus" päättyi ja onnistui: Pystyin erilaisista ongelmista huolimatta kirjoittamaan tähän blogiin uutta tekstiä ja kopioimaan sen Webiin niillä välineillä, jotka minulla olisi nyt käytettävisä sairaalassa tai autossa, jos vain otan mukaani kannettavan Chromebook-tietokoneeni, sen laturin, langattoman hiiren ja siihen yhden AA-kokoisen varapariston. älypuhelin pitää olla latureineen myös mukana, jos ei ole käytettävissä WiFi-verkkoa. Sairaalassa sellainen on, autossa ei ole.

Minulta on mennyt tällä viikolla valtavasti aikaa näiden "fundamentaalisten" ja sellaisina hyvin tärkeiden asioiden selvittelyssä. ToDo-listalleni on kertynyt paljon erilaisia ajankohtaisia tehtäviä, joita alan tehdä, kun nousen sängystä ja menen työhuoneeseen pöytäkoneen ääreen. Varsinkin erilaiset videot vievät paljon aikaa. Minulta on jäänyt tällä viikolla katsomatta 2 webinaaria, joihin olin ilmoittautunut, ja monta jaksoa Lemmen viemää. Ilkka Koppelomäen maksullisesta verkkokurssista en katsonut tällä viikolla yhtään jaksoa.  - Nyt yritän vielä kopioida tämän sängyn päällä Chromebookilla Webiin sivustolle timontti.ahjos.info ja sitten siirryn työhuoneeseen.

Klo 16: HESY
Edellisen kirjauksen jälkeen maksoin ensin Hesyn (Helsingin Eläinsuojeluyhdistyksen) jäsenmaksun 25 euroa vuodelta 2023. Olin jo kirjoittamassa heille huomautusta, että laskusta puuttuu viitenumero. Siinä oli huomautus, että viitenumeroa pitää käyttää, mutta sitä ei ollut sähköpostiviestissä, jossa oli laskun perustiedot, eikä liitteenä olevan laskun keskiosassa. Lopulta löysin sen kuitenkin liitteenä olevan A4-kokoisen laskun alanauhasta, jossa on yleensä vain lähettäjän yhteystiedot eikä mitään vastaanottajakohtaisia tietoja.

GOOGLE TAKEOUT
Google tarjoaa sellaisen varmuuskopiointipalvelun, johon voi tilata pitkästä valintaluettelosta kaikki mahdolliset Googlen palvelimille omasta Google-tilistä tallennetut tiedot. Siis sekä määrittelyt että datan, kuten sähköpostiviestit, Drive-tiedostot, valokuvat, Youtube-videot, ym.  Tilauksen voi tehdä yhdeksi kerraksi tai vuoden ajan jatkuvana siten, että varmuuskopiot toimitetaan kuusi kertaa kahden kuukauden välein. Välillä tilauksen sisältöä voi kyllä muuttaa siten, että peruuttaa voimassa olevan tilauksen ja määrittelee uuden. Tilauksen toimituksen tullessa ajankohtaiseksi Google lähettää sähköpostiin ilmoituksen, että aineisto on ladattavissa sähköpostiviestiin sisältyvää linkkiä napsauttamalla.  Se avaa sivun, josta voi ladata omalle koneelle useita zip-tiedostoja. Aineisto on jaettu kahden gigatavun kokoisiin zip-tiedostoihin. Se tiedosto, joka sisältää Gmailin koko sisällön roskakoreineen, voi olla suurempi ja se on mbox-tyyppinen, mikä on kuulemma eri sähköpostiohjelmien tuntema tiedostomuoto. Ideana siis on, että Google mahdollistaa sähköpostinkin siirron kaikkine viesteineen ja roskakoreineen Gmailista johonkin muuhun sähköpostiin.

Olen tilannut Takeout-tiedostot kahdesta Google-tilistäni kahden kuukauden välein. Juuri äsken latasin ne Googlen palvelimelta suoraan ulkoiselle USB-levylle.  Toisesta tilistä tuli 7 ja toisesta 5 zip-tiedostoa. Nyt vasta tätä kirjoittaessani huomaan, että mbox-tiedosto tuli vain toisesta tilistä. Määrittelin sen tilin varmuuskopioinnin nyt uudelleen. Siellä oli kyllä ennestäänkin Gmailin koko sisältö valittuna.

Klo 18: LEMMEN VIEMÄÄ: Katsoin Lemmen viemän jakson 3976, joka esitettiin Saksassa televisiossa jo tiistaina. Nyt olen siis jäänyt kolme päivää ajasta jälkeen noiden viime päivien tietoteknisten ongelmien vuoksi. Tänään kirjoitin muistiin heti ensikuulemalta helposti ymmärrettävän sanan
geschäftstüchtig (liikeasioissa) tehokas, menestyvä
Myös seuraava lause oli helppo ymmärtää, mutta en olisi sitä osannut itse muodostaa:
Eleni nimmt das zum Anlass (der Anlass =syy, aihe) ihrem Vater zu glauben. Eli vapaasti suomennettuna: "Eleni sai siitä syyn uskoa isäänsä." Lähinnä huomioni kohdistui datiivin käyttöön kahdessa kohdassa. Toki olen jo aiemmin tiennyt, että "Uskokaa minua!" = Glauben Sie mir!


Lauantai 11.2.2023


Klo 5.40: Heräsin. Olin laittanut kellon soimaan klo 6, mutta heräsinkin jo ennen sitä. Eilen keittämäni aamupuuron ja vaimoni illalla keittämän kananmunan syömisen jälkeen pukeuduin ja lähdin ulos jo klo 6:30. Ulkona oli pari astetta pakkasta ja satoi lunta. Tyyni kaunis talvisää. Kytkin auton sähköverkkoon ja laitoin auton lämmityksen päälle, koska vaimoni lähtee sillä pian isänsä kanssa sukulaisensa hautajaisiin Vantaalle, Ruskeasannan kappeliin. Sitten tulin takaisin kotiin ja aloin kirjoittaa tätä sängyn päällä. Tein tuon heidän lähtöä helpottavan palveluksen mielelläni kiitollisena siitä, että minun ei tarvitse lähteä hautajaisiin. Kymmenen vuotta sitten minua olisi varmaankin pyydetty autonkuljettajaksi, mutta vaimoni on viime vuonna opetellut ajamaan matkailuautoani, joka on meillä perheen ainoa auto. Hän ajaa sitä huolellisesti ja käyttää taitavasti Google Maps'ia navigaattorina. 

Klo 8.15 alkaen: AAMUPÄIVÄN OHJELMA
Vaimoni lähti isänsä kanssa ensin Lintumäen kukkakauppaan, joka palvelee lauantai-aamuisin jo varhain juuri hautajaisiin ja muihin päivän juhliin lähteviä.  Sieltä he jatkavat sitten suoraan Vantaalle siunauskappeliin. Meillä on kotikadut sekä niiden jalkakäytävät ja pyörätiet jo aurattu, miten lie Vantaalla kappelin tie ja P-alue? Minulla on aamupäivän ohjelmassa ensin sivustoni Svision.net viikkopäivitys ja Googlen Takeout-varmuustiedostojen lataaminen irtolevylle. Tein sen jo eilenkin kahdelta Google-tililtä, mutta kun toisesta puuttui jostakin syystä Gmailin sisältö, tilasin sen tilin kopioinnin uudelleen. Sen jälkeen aion silputa työhuoneen roskakoriin kertyneitä papereita ja laittaa vanhoja lehtiä kassiin valmiiksi paperinkeräykseen vietäväksi.

Klo 11 alkaen: MAHLZEIT eli RUOKATUNTI
Söin parvekkeelta vaimoni tekemää herkullista siskonmakkarakeittoa.

Klo 12 alkaen: ILTAPÄIVÄLLÄ

Klo 21: Katsoin vielä Lemmen viemän jakson 3978, joka esitettiin Saksassa televisiossa torstaina 9.2.2023. Tämän jälkeen olen enää yhden jakson ajasta jäljessä. Tuossa jaksossa oli yksi minulle täysin vieras sana, joka ei selvinnyt edes sanakirjasta vaan piti googlata:
das Buchungskontingent: Tässä: turistiorganisaation tietyksi kaudeksi varaama määrä hotellihuoneita. Perussana das Kontingent = kiintiö, erä, osuus. 
Tuttu sanonta "Poissa silmistä - poissa mielestä" sanotaan saksaksi näin:
Aus den Augen, aus dem Sinn

Sunnuntai 12.2.2023


Klo 6.50: Heräsin ja aloin heti keitttä kaurasuurimopuuroa aiemmin kertomallani tavalla. Jääkaapissa oli vaimoni keittämiä kananmunia. Söin niistä yhden.

Klo 7.20: Aloin kirjoittaa tätä ja järjestää tämän viikon aiempia tekstejä (blogissa, ei tässä kopiotiedostossa) uuteen järjestykseen siten, että myös kunkin päivän sisällä tuoreimmat tapahtumat ovat ylimpinä.

Klo 9.00: Sain valmiiksi tämän viikon päiväkirjan sisällön järjestämisen blogin puolella edellä mainittuun uuteen järjestykseen. Välillä kävin syömässä puolet puurosta ja vein loput parvekkeelle huomiseksi. Teen siis aina kaksi annosta kerralla, ettei sitä tarvitse joka aamu keittää ja toisaalta pienemmän tai suuremman määrän keittäminen ei olisi yhtä käytännöllistä. Yhdestä desilitrasta kaurasuurimoita tulee kaksi annosta. Siihen tarvitaan 4 dl maitoa + 1 dl vettä. Kaksi 1 litran maitotölkkiä riittää siten viiteen puuronkeittoon eli 10 päivän puuroon. Puuron keittämiseen käytän kallista Valio Kiehu -maitoa (2,25 euroa/litra), joka ei pala pohjaan, mutta syön puuron Valio Kevytmaidon ja "Becel-voisilmän" kanssa. 

Klo 10: Täydensin sivustolla Svision.net parin viikon henkilötietoja.

Klo 11-12: MAHLZEIT eli RUOKATUNTI
Söin vaimon tekemää herkullista ja terveellistä ruokaa. Sen jälkeen alan päivittää omistamani osakeyhtiön julkista aineistokansiota. Laitan linkin tänne kun saan sen valmiiksi.

Klo 15: Päivitin omistamani osakeyhtiön julkisen aineistokansion sisällön osoitteessa www.ahjos.info/rsoy


Viikko 6 päättyi tähän. Jatkuu viikolla 7. Kiitos seurannasta!

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.

© Copyright: Timo Ahjos 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

visitor counter