©Timo Ahjos 13.2.- 19.2.2023
Artikkelin sisältö on kopioitu
blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Viikko 7/2023

Tällä sivulla on sama sisältö kuin vastaavalla sivulla yllämainitussa blogissa. Blogissa viikon tuorein tapahtuma on ylimpänä, tässä se on alimpana. Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Tämä artikkeli kertoo vuoden 2023 kalenteriviikosta 7, joka alkoi maanantaista 13.2. ja päättyi sunnuntaihin 19.2.2023.

Jatkoa viikon 6 sunnuntaille 12.2.2023:


Klo 18: Olin jo sulkenut viikon 6 raportit ja tietokoneet, kun muistin, että kaupunginkirjastosta lainaamani kirjan laina-aika päättyy maanantaina. Kokeilin, onnistuuko sen lainan uudistaminen vielä matkapuhelimeen lataamallani Taskukirjasto -sovelluksella. Se onnistui! Kirja on Heidi Mäkäläisen "Konetshno! venäjän suullisen viestinnän kurssi". Se on ollut minulla lainassa jo varmaankin 2 vuotta, siis aina kuukauden kerrallaan. En ole vielä lukenut sitä, mutta aion ehkä joskus lukea. Se vaikuttaa hyvältä kirjalta ja sain sen kirjastosta ihan uutena ja puhtaana. Kirjakaupassa se maksaa lähes 60 euroa. Venäjän kursseille ei ole nyt ruuhkaa, joten kirjaan ei ole tullut varauksia, jolloin en voisi enää uusia sen lainausta. Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissa (Helsinki Metropol) sitä kirjaa on 20 kappaletta, joista tällä hetkellä vain 10 on lainassa. 

Klo 21: Vaimoni leikkasi hiukseni uudella koneella, jonka kävin pari viikkoa sitten Lidlistä ostamassa. Kone vaikuttaa hyvältä. Hiukset piti nyt saada siisteiksi, kun menen tiistaina hammaslääkäriin. 


Maanantai 13.2.2023:

Klo 6.40: AAMU
Heräsin, söin jääkaapista aiemmin keitetyn kananmunan ja parvekkeella yöpyneen kaurasuurimopuuron. Otin joka-aamuiset tabletit (D3-vitamiini, magnesiumsitraatti, verenpainelääke). Luin USA:sta yön aikana saamani sähköpostin ja perustin tämän raportin työhuoneessa pöytäkoneella.  Aamutoimien jälkeen olen ajatellut käydä läpi yhden oppitunnin lkka Koppelomäen maksullisesta verkkokurssista "Mielenhallinnan voima".  

Klo 8.30: AAMUPÄIVÄ
Menin kuitenkin vielä sängyn päälle "hetkeksi lepäämään". Nukahdin ja näin seuraavanlaiset unet:
1) Seuraavien olympiakisojen tuli oli jo sytytetty ja sitä tuotiin soihdussa jonnekin Vantaan Kuusijärven tapaiseen paikkaan. Sillä sytytettiin lammikon keskelle pystytetyn putken päässä palava kaasu. Soihtukulkue jatkoi matkaansa, mutta sen tulen piti palaa siinä putken päässä olympialaisiin saakka. Kun kävin myöhemmin esittelemässä sitä perheelleni, tuli oli sammunut. Paikalliset nuoret ihmiset yrittivät sytyttää sen uudelleen. Putken sai siten kaadettua, että sytyttäjä yltti siihen maassa seisten.

2) Olin perheeni kanssa Helsingin keskustassa. Erosimme Rautatientorilla, mistä minä keksin lähteä bussilla 64 Jalkasille kylään. Minulla oli rollaattori, kassi ja kissa. Bussiin noustiin takaovesta ja siellä oli rahastaja. Otin ensin esille 10 matkan lipun ja katsoin, onko sen keskellä vielä leimaamattomia kohtia. Sitten muistin, että minulla on toisessa taskussa näyttölippu. Rahastaja hyväksyi sen. Sain hyvän istumapaikan. Rollaattori oli edessäni taitettuna, kassi sen päällä ja kissa sylissäni. Yritin kysyä Heikiltä tekstiviestillä, ovatko he kotona ja voiko heille tulla kylään. Tekstiviestin kirjoittaminen pienellä puhelimella oli vaikeaa. Olimme jo melkein Hakaniemessä enkä ollut saanut viestiä vielä kirjoitetuksi. Olin ajatellut, että jos heille ei voi mennä, jään bussista Mäkelänkadulla Velodromin kohdalla ja kävelen siitä kotiin Limingantielle, missä unissa yleensä aina asun. - Bussissa viereeni istunut mies kertoi olleensa joskus liukkaan kelin ajoharjoittelussa Jokioisissa, missä on sitä varten harjoittelurata. Muut ihmiset kertoivat uutisena Iltasanomissa olleen, että Toni Robinsonilla on todettu syöpä. Ensin luulin hämärästi tietäväni, kenestä oli kysymys, mutta sitten aloin epäillä, että ajattelemani laulajan nimi olikin Robin eikä Robinson.
  
Klo 11: MAHLZEIT eli RUOKATUNTI
Heräsin melko tasan klo 11. Lämmitin mikrossa ja söin parvekkeelta vaimoni eilen tekemää herkullista ja terveellistä ruokaa. Sen jälkeen tein nämä muistiinpanot ja aloin suunnitella S-marketiin menoa.

Klo 15.30: S-MARKET
Kävin puolen päivän jälkeen Malmin S-marketissa kävellen rollaattorin kanssa. Vaimoni huolehtii varsinaisten ruoka-aineiden ostamisesta autoa käyttäen. Minä käyn ostamassa vain sen verran, mitä mahtuu pienehköön selkäreppuun ja Kodakin lämpöeristettyyn mainoskassiin, joka sopii neliskanttisena hyvin rollaattorin koriin. Sain sen kassin joskus kauan sitten lahjaksi valokuvausliikkeestä, jossa olin teettänyt kinofilmien kehityksiä ja niistä paljon paperikuvia.  Kaupassa laitan kaupan ostoskorin rollaattorin istuimen päälle. Se istuu siihen kuin olisi juuri siihen suunniteltu ja pysyy tukevasti paikallaan. Silloin kun ostan 2 litraa Valio Kiehu -maitoa ja 1 litran kevytmaitoa, selkäreppuuni ei paljon muuta mahdu. Tänään en ostanut lainkaan maitoa vaan kaikkea sellaista, mitä olin aiemmilla käyneillä joutunut jättämään ostamatta tilanpuutteen vuoksi.

TUULILASIKAMERA
Paluumatkalla poikkesin talomme pysäköintialueella autoni luona, missä vaimoni oli isänsä kanssa tekemässä jotakin. Minä tutkin vain tuulilasikameraa, joka oli edellisen ajon aikana resetoitunut tehdasasetuksille. Se oli kyllä kuvannut normaalisti, mutta muistikortilla jokaisen videon päiväys oli 01.01.2012 ja kellonajat 0.00:sta alkaen. Kokeilin aluksi, olisiko vain kello resetoitunut, mutta kun käynnistin kameran, huomasin myös kaikkien tekstien olevan kiinankielisiä. Jouduin käymään suuren määrä erilaisia valintoja läpi ennen kuin löysin sen kohdan, mistä sain kielen vaihdetuksi englanniksi. Laitoin päiväyksen ja kellonajan oikeaan aikaan, sammutin kameralta virran ja käynnistin sen jonkin ajan kuluttua uudelleen. Tekstit olivat taas kiinaksi. Johtopäätöksemme on nyt se, että vuonna 2015 ostamani kameran sisäinen akku on mennyt vanhaksi. Toin kameran kotiin tutkittavaksi. Tätä kirjoittaessani se on vielä muovikassissa lämpenemässä, ettei se vetäisi pakksesta sisään tuotuna itseensä kosteutta.

Klo 16-17: LEMMEN VIEMÄÄ (STURM DER LIEBE)
Katsoin jakson 3979, joka esitettiin Saksassa televisiossa perjantaina 10.2.2023. Siinä vilahti nopeasti muutama sellainen sana, joiden merkitystä en ymmärtänyt, mutta en pitänyt niitä niin tärkeinä, että olisin pysäyttänyt videon ja katsonut ne kohdat uudelleen. Sanakirjasta halusin vain varmistaa, onko verstasta tarkoittava sana der- vai das-sukuinen. Hämmästyin nähdessäni, että se onkin
die Werkstatt (monikko die Werkstätten): 1) verstas, paja, (auto)korjaamo:  das Auto zur Werkstatt bringen (viedä auto korjaamoon/korjattavaksi), 2) seminaari (jossa on mukana käytännön toimintaa), workshop, työpaja. Tuon lisäksi katsoin sanakirjasta sarjassa jo aiemminkin monta kertaa käytetyn sanan merkityksen. Sokeutunut nuori nainen odottaa sellaisen siirtoa:
die Hornhaut: sarveiskalvo (selvitin googlaamalla, sanakirjani tunsi vain merkityksen känsäinen iho).

Klo 19-20: TUULILASIKAMERAN AVAUS JA  AKUN  LIITTIMEN VALOKUVAUS
Tuulilasikamera on yleensä käynnissä aina moottorin käydessä ja tallentaa muistikortille videona sen, mitä tuulilasista näkyy. Kuten aiemmin kerroin, kameran sisäinen akku on ilmeisesti mennyt vanhaksi. Toin kameran kotiin ja nyt illalla avasin sen. Avaaminen ei olisi onnistunut ilman hiljattain Saksan Amazonista tilaamaani hienomekaanikon ruuvimeisselisarjaa. Kameran kaksi ruuvia avasin kyllä vanhemmalla ruuvimeisselilläni ihan helposti, mutta sitä koteloa oli aika vaikea saada auki senkin jälkeen, kun ruuvit oli avattu. Tuossa uudessa "ruuvimeisselisarjassa" on myös sellaisia kynnen paksuisia kolmion muotoisia pieniä levyjä, joita voi tunkea laitteen kotelon saumoihin ja siten raottaa tiukkaa koteloa tasaisesti eri puolilta. Kun sain sen auki, vaimoni otti akun liittimestä valokuvia. Aion liittää ne akun tilaukseen, ettei kävisi kuten tilatessani hiljattain navigaattoriin uuden akun: Sain sähköisesti sopivan akun, jonka liitosjohdon päässä oleva kosketin on vääränlainen.  - Tänään en jaksa tehdä tälle asialle enempää.


Tiista 14.2.2023 (Ystävänpäivä):


Klo 6.50 alkaen: AAMU
Heräsin klo 6.50 ahdistuneen tietoisena siitä, että tänään iltapäivällä minulla on edessä käynti hammaslääkärissä HUS Puistosairaalassa, minkä lähelle ei pääse julkisilla liikennevälineillä. Aamupäivän aikana on tärkeintä valmistautua hammaslääkäriin lähtöön, mutta ehtisin ehkä tehdä jotakin muutakin tärkeää ja kiireellistä. Aloitin aamun keittämällä kaurasuurimopuuroa aiemmin kertomallani tavalla. Vaimoni tekee hyvää ruokaa, mutta jättää minun tehtäväksi kattiloiden, paistinpannujen ja työvälineiden tiskaamisen sekä hellan, tiskipöydän ja sen viereisen työtason puhdistamisen. Sitä tein tänään puuron valmistumista odotellessa. Herättyään vaimoni tuli keittiöön ja sanoi, että se on paras ystävänpäivälahja. Minä olen aiemmin sanonut ihailevani "saksalaista keittiötä", missä on aiemman kesätyökokemukseni ja "Lemmen viemässä" näkemäni perusteella aina hyvin siistiä. Puuron ollessa hautumassa paistoin samalla levyllä kananmunan. Puuro oli valmista syötäväksi klo 8:20. Sen syötyäni petasin sängyn, laitoin mobiililaitteita lataukseen, tulin työhuoneeseen pöytäkoneen ääreen ja katsoin, olinko saanut sähköpostia. Ei ollut mitään. 

Klo 11: MAHLZEIT eli RUOKATUNTI
Aamupäivä kului iltapäivän ohjelmaan valmistautumiseen. Kun käyn nykyisin vain harvoin "ihmisten ilmoilla", se ei suju ihan vaivattomasti. Lounaaksi söin Saarioisen  "Herkullinen arki" -tuotesarjaan kuuluvan, mikrossa lämmitettävän annoksen "Häränmurekepihvi ja kermaiset kasvikset". Sen viimeinen käyttöpäivä oli tänään. Pidän yleensä muutaman valmiina ostetun ruoka-annoksen jääkaapissa siltä varalta, että vaimoni ei ole tehnyt ruokaa klo 11 mennessä. Tämä tänään syömäni annos on suosikkini, koska siinä on sekä proteiinia että hiilihydraatteja sopivasti.  Lyhyesti sanottuna siinä on "Lihaisa naudanjauhelihapihvi ja miedosti maustetut kermaiset kasvikset". Pidemmän kuvauksen mukaiset aineosat ovat: "Kasvikset 160g: pariisinporkkana, keltaporkkana, parsakaali. Jauhelihapihvi 120g: naudanliha 76% (Suomi), kananmuna, sipuli, perunahiutale, jodioitu suola, mustapippuri. Saattaa sisältää pieniä määriä soijaa. Kastike 40g: laktoositon kuohukerma, maissitärkkelys, jodioitu suola, mausteet."  Annos, jossa on sisältöä 320g, maksaa S-marketissa nyt 4,99 euroa.

Klo 12.45: HAMMASLÄÄKÄRIIN
Se reissu sujui suunnilleen vanhan kaavan mukaan eli näin:

Keskiviikko 15.2.2023:


Klo 5.25: AAMU - VAALIKONE
Herättyäni klo 5.25 luin ensin Pentiltä Baltimoresta tulleen lyhyen sähköpostiviestin ja sitten Iltasanomien ja Iltalehden uutissivut. Iltasanomien sivulla on nyt julkaistu kevään eduskuntavaaleja koskeva vaalikone, jossa voi noin 30 kysymyksen avulla tutkia, kenen ehdokkaan mielipiteet vastaavat lähinnä omiani. En ole aiempina vuosina tehnyt tuollaista, mutta nyt vastasin kaikkiin kysymyksiin. Lopputulos oli yllättävä: Testin mukaan mielipiteiltään minua lähin ehdokas olisi Kokoomuksen Terhi Koulumies 84% yhteensopivuudella ja puolueista "Liike nyt". Niitä kumpaakaan puoluetta en ole koskaan äänestänyt. Otin näytönkuvan Koulumiehestä, mutta pidemmän analyysin menetin ennen kuin ehdin sitä lukea tai tallentaa. Sen vain ehdin nähdä, että puolueista siinä mainittiin myös Kristillisdemokraatit ja Keskustapuolue, mutta ei ollenkaan Perussuomalaisia, joita olen viime vuosina kaikissa vaaleissa äänestänyt. 

Vasta tuon jälkeen söin eilisen kaurasuurimopuuron, paistoin kananmunan, otin aamutabletit, kirjoitin tämän ja ..

Klo 7.10: Aloitin Ilkka Koppelomäen verkkokurssin "Mielenhallinnan voima" oppitunnin 34/65.

Klo 7.45: Ilkan videoluento päättyi. Taidan mennä hetkeksi takaisin nukkumaan.

Klo 11-12: MAHLZEIT eli RUOKATUNTI
Heräsin taas klo 10:58, kuten monena päivänä aiemminkin. Biologinen kelloni ilmoittaa tarkasti, milloin ruokatunti on alkamassa. Tänään sainkin todella hyvää tuoretta ruokaa: Vaimoni eilen ostamaa ja juuri nyt paistamaa norjalaista lohta valmistettuna padassa, jossa oli jotakin muutakin makua ja kastiketta antamassa (ainakin sipulia). 

Klo 12 alkaen: AUTOKAMERAN AKKU
Autokamerani, joka tallentaa muistikortille videona tuulilasista näkyvää maisemaa aina auton moottorin käydessä, on nyt kotona avattuna, koska sen sisäinen akku on mennyt vanhaksi. Se on viimeksi kyllä edelleenkin kuvannut ja tallentanut videot kortille, mutta näytön tekstit palautuvat aina virran sammuessa kiinankielisiksi ja päiväys tammikuun 2012 alkuun klo 0:00.  Nyt alan selvittää, onko siihen mahdollista ostaa sopiva uusi akku vain pitääkö ostaa kokonaan uusi kamera. 

Ostin sen kameran jo lähes 10 vuotta sitten maaliskuussa 2013 ja julkaisin tämän 11 minuutin pituisen videon sen saatuani: https://www.youtube.com/watch?v=kGKYTcJsrT4

Klo 15.30: AUTOKAMERAN AKKU ja TIVI-LEHDEN TILAUS
Lähetin BatteryUpgrade.comiin tiedustelun, tunnistavatko he autokamerani akun. Liitin siihen kolme vaimoni ottamaa valokuvaa, joista yhdessä on se akku ja kahdessa kuvassa näkyy akun kiinteän johdon päässä ja kameran piirilevyssä olevat liittimet. Yhteen kuvaan lisäsin kaksipäisen nuolen ja tekstin, että se väli on noin 3 mm. Jos he ilmoittavat, että sellainen akku on heiltä tilattavissa, tilaan sen. Muussa tapauksessa vien sen kameran romun keräykseen ja ostan autoon uuden kameran.

Tuon jälkeen jatkoin tilaamani tivi-lehden (ent. Tietoviikko) ongelman selvittelyä Almamedian tukihenkilön kanssa. Tilasin digitaalisen tivi-lehden  jatkuvana vuositilauksena 154 eurolla jo 28.1.2023, mutta en ollut tähän mennessä saanut yhtään artikkelia luettavaksi tietokoneen näytölle. Puhelimen pienelle näytölle ne kyllä avautuvat ja myös painettua lehteä vastaava näköislehti, mutta niin pieneltä näytöltä sitä on käytännössä mahdotonta lukea. Pitkien selvittelyjen jälkeen saan ne artikkelit nyt luettaviksi tietokoneen näytölle. Näköislehteä en ole vielä testannut, näkyisikö sekin nyt myös tietokoneella.

Klo 17: KAKSI WEBINAARIA
Tänään klo 17 alkaa samaan aikaan kaksi webinaaria, joihin olen ilmoittautunut taloyhtiön toiminnantarkastajana. Toisen otsikko on "Huoneistotietojärjestelmään siirtyminen käytännössä". Toinen on Helsingin kaupungin infotilaisuus asuntokatujen pysäköinijärjestelyjen muutoksesta. Ilmeisesti valitsen noista tuon ensinmainitun, joka koskettaa minua konkreettisemmin kuin jälkimmäinen. 

Klo 17.30:  ILLAN WEBINAAREISTA
Lähetin Helsingin kaupungin webinaariin kutsun vaimolleni ja hän katsonee sitä parhaillaan puhelimellaan. Minä yritin katsoa Kiinteistöliitto Uusimaan webinaarin, mutta se ei onnistunut. Latasin ja luin Microsoftin ohjesivun ja yritin liittyä tilaisuuteen kummallakin ohjesivulla kuvatulla tavalla: ilman Teams-ohjelman asennusta tai sen asentamalla. Kummassakin tuli esille ensin ikkuna, johon piti syöttää sähköpostiosoite tai puhelinnumero. Kun syötin Gmail-osoitteeni. jolla olen siihen tilaisuuteen ilmoittautunut ja kutsun saanut, Microsoft ilmoitti, ettei ole sellaista tiliä. Kun syötin Microsoft-tilini tunnuksen ja salasanan, pääsin sen vaiheen ohitse, mutta sitten tuli ilmoitus, jonka mukaan Maanmittauslaitos ei ole rekisteröinyt siihen tilaisuuteen sellaista osallistujaa. Luovuin toivosta ja raportoin ongelmasta sähköpostitse Kiinteistöliitto Uusimaalle. Olen aiemmin osallistunut moniin heidän webinaareihin ja päässyt niihin aina vain Gmailiin tullutta linkkiä napsauttamalla. Ne on ilmeisesti toteutettu Googlen ohjelmalla, jolloin ei ole tarvinut sekoilla Microsoft-tilin kanssa.


Torstai 16.2.2023:


Klo 7.13: AAMU
Heräsin tietoisena siitä, että puuron keiton jälkeen päivän ohjelmassa on perustamani säätiön kirjanpidollisten töiden tekeminen ja klo 17 alkaen saunavuoro taloyhtiön saunassa.

Klo 10: AUTOKAMERA - PURA ja KOKOA!
Päivän ohjelmaan tulikin muutos: Aamupuuron syömisen jälkeen pohdiskelin asioita, suoritin tavanomaiset aamutoimet ja kokosin eilen kotona purkamani autokameran, jonka akku on mennyt vanhaksi. Odottelen nyt ennen uuden kameran ostoa, vastaako BatteryUpgrade.com eilen lähettämääni viestiin, jonka liitteenä oli kolme valokuvaa nykyisestä akusta ja sen liittimistä. Kun eilen avasin sen kameran, sen sisältä putosi pöydälle kaksi irtonaista osaa. Tänään selvitin niiden merkityksen ja sain kaikesta päätellen kameran oikein kootuksi.  Purkaminen ja kokoaminen ei olisi onnistunut ilman hiljattain Amazon.de :stä ostamaani hienomekaanikon työkalusarjaa. Ruokatunnin jälkeen asennan kameran paikalleen autoon. Odotan, että se kyllä kuvaa videoita, mutta mitään asetusta minun ei kannata nyt säätää, koska ne resetoituvat heti kun virta sammuu. En sano, että asetukset palaavat "tehdasasetuksille", koska tehtaalla oli jo laitettu asetukset ostajalle sopiviksi, kuten näytön kieli englanniksi. Nyt kieli palautuu kiinaksi. 

Klo 11-12: MAHLZEIT eli RUOKATUNTI
Lounasruokana vaimoni paistamaa kassleria, keitettyjä perunoita ja jäävuorisalaattia. Juomana tomaattimehu. 

Klo 12 alkaen: ILTAPÄIVÄSTÄ ILTAAN
Aluksi autokameran vienti ja asennus autoon. Se näyttää onnistuneen. Sitten valmistautumiset saunavuorolle. Saunan jälkeen nukuin. Herättyäni söin iltapalaa ja vastasin saamaani sähköpostiin.


Perjantai 17.2.2023:


Klo 7.34 alkaen: AAMU ja AAMUPÄIVÄ
Eilen tekemäni kaurasuurimopuuron jälkimmäinen puolikas syöty parvekkeelta. Tavanomaiset aamutoimet ja erilaisia pieniä kiirreellisiä askareita tehty kotona ja autolla. Jatkoin keskusteluja ajankohtaisista kamera- ja akku-ongelmistani karavaanari.org ja afterdawn.fi -keskusteluryhmissä sekä Facebookissa omalla aikajanallani. Luin Pentiltä Baltimoresta tulleen sähköpostiviestin, jossa hän kertoi omasta USA:n rahoittamasta työkokemuksestaan Ukrainassa 1990-luvulla. 

Klo 11-12: MAHLZEIT eli RUOKATUNTI
Vaimoni eilen paistamaa herkullista kassleria keitetyn perunan kera.

Klo 12-14: SALASANOJEN ja TILAUSTEN TARKASTUSTA
Jouduin pari päivää sitten antamaan Almamedian tukihenkilölle oikeuden määritellä minulle uuden salasanan, jolla hän pystyi selvittämään raportoimaani ongelmaa. Muutin sen nyt takaisin omien muistiinpanojeni mukaiseksi. Samalla kävin läpi kaikkien lehtien salasanat ja niistä eri paikkoihin tekemäni muistiinpanot. Testasin siis, mikä toimii, ja päivitin vanhentuneet muistiinpanot. - Määrittelin sitten vielä hiljattain Chromebookiin ostamani FTP-ohjelman tukisivulle itse keksimäni salasanan ja merkitsin sen omiin muistiinpanoihini. Samalla merkitsin, mitkä palvelut olen tilannut jatkuvana tilauksena, joiden vuosimaksut veloitetan automaattisesti, ellei tilausta ole peruutettu.

Klo 15-17: UUDEN AUTOKAMERAN TILAAMINEN
Tuulilasista eteenpäin kuvaavan, muistikortille tallentavan autokamerani akku on siis vanhentunut eikä sellaista akkua ole enää saatavissa. Sain sen tiedon eilen illalla BatteryUpgrade.comista. Ostin nykyisen kameran maaliskuussa 2013, joten se on ollut käytössä jo melkein 10 vuotta. Ihan viime aikoina siinä on esiintynyt satunnaisesti lyhyitä katkoja videokuvan tai autossa puhutun äänen tallentumisessa. Ne pienet koskettimet, jotka välittävät dataa kamerasta muistikortille, ovat tallentaneet auton kaikki ajot lähes 10 vuoden ajan. Kertaakaan niitä ei ole mitenkään puhdistettu. Kamera on ollut alttiina kesällä suoralle auringonpaisteelle, talvella pakkaselle ja usein kosteudelle.  Nämä tekijät saivat minut päättämään, että on oikea aika kiittää nykyistä kameraa pitkästä palveluksesta ja ostaa sen tilalle uusi autokamera.

Laadin drive.google.comiin sellaisen taulukon, missä on sarake jokaiselle tutkimalleni kameralle ja rivi kullekin myynti-ilmoituksessa mainitulle ominaisuudelle. Kun näin samaa kameraa myytävän useassa kaupassa, käsittelin niitä eri sarakkeissa. Eri liikkeiden ilmoituksissa on mainittu eri ominaisuuksia, jolloin rinnakkaisista sarakkeista muodostui käsitys tietyn kameran kaikista ominaisuuksista. Ristiriitaisia tietoja ei löytynyt. - Lopuksi valitsin uudeksi kameraksi monissa liikkeissä myytävän kameran nimeltään Blow Blackbox DVR F600 78-528#. Tilasin sen HobbyHallista, josta sen luvattiin olevan noudettavissa ylihuomenna sunnuntaina.  Ensin olin tilaamassa sen Malmin S-marketissa olevaan Postin pakettiautomaattiin, mutta sain varoituksen, että lakon vuoksi kuljetukset voivat viivästyä. Vaimoni on ennenkin asioinut HobbyHallin myymälässä Tammistossa ja lupasi hakea sen sieltä ensi viikon aikana.


Lauantai 18.2.2023:


Klo 6.30 alkaen: AAMU
Söin jääkaapista vaimon illalla keittämistä kananmunista yhden ja laitoin kaurasuurimopuuron valmistumaan entiseen tapaan. Ulkona kaupungin lumiaura on jo auraamassa kotikatumme ja kujamme ajoradat, jalkakäytävät ja pyörätiet, vaikka uutta lunta sataa koko ajan. Luin Pentiltä Baltimoresta tulleen sähköpostiviestin. Puuron syötyäni aloitan Svision.net -sivuston viikkopäivityksen. Julkaisin muille näkyvän osan päivityksestä jo eilen illalla, mutta viikkopäivitykseen kuuluu myös jo seuraavan lauantain julkaisun luonnoksen teko, mikä vaatii enemmän työtä.

Klo 9.30: AAMUPÄIVÄ
Mitähän nyt tekisin seuraavaksi? - Menin takaisin nukkumaan ja näin kaksi erillistä unta: Ensimmäisessä unessa äitini sisar (joka on todellisuudessa kuollut jo kymmeniä vuosia sitten) tuli meille kylään onnitellakseen vaimoani hänen syntymäpäivänään, joka on oikeastikin tänään. Asuimme Kumpulassa Limingantiellä, kuten yleensäkin unissani. Toisessa unessa olin toiseksi vanhimman sisareni kanssa sukumme perintökiinteistöllä Hollolassa. Ammattimaalari oli siellä maalaamassa ulkoseiniä. Tässä, kuten eräissä aiemmissakin unissani, se kiinteistö on myyty, kuten todellisuudessakin, mutta ostaja ei viitsi siellä useinkaan käydä. Sisareni seurustelee unissani hänen kanssaan. Minäkin käyn siellä edelleen, mutta koko ajan hiukan jännitän uuden omistajan mahdollista saapumista paikalle.

Klo 11-12: MAHLZEIT!   RUOKATUNTI
Heräsin taas juuri ruokatunnin alkaessa. Neuvottelin vaimoni kanssa, mitä saa tai pitää pitää syödä, kun meillä on nyt valmiina monta sellaista ruokaa, jotka pitää syödä viimeistään tänään tai huomenna.

Klo 12 alkaen: ILTAPÄIVÄ
Alan viimeistellä ja koota alumiinisalkkuun perustamani säätiön taloushallinnollista aineistoa viedäkseni sen alkavalla viikolla tilintarkastajalle tarkastettavaksi. Kirjoitan samalla salkkuun muistion, jossa selitän salkun sisältämää aineistoa, koska tilintarkastaja ei ole sitä aiemmin nähnyt. Tilintarkastaja oli pakko vaihtaa, koska vuonna 2015 voimaan tulleen uuden säätiölain mukaan tilintarkastaja saadaan valita toimeensa enintään 7 peräkkäiseksi kaudeksi.

Klo 14.30: VALMIINA SÄÄTIÖN TLINTARKASTUKSEEN
Säätiön tilintarkastajallle vietävä aineisto on nyt valmiina alumiinisalkussa ja sähköpostissa on lähettämistä vaille valmiina viesti, jolla pyydän tilintarkastajalta tapaamisaikaa. Lähetän sen kuitenkin vasta sunnuntai-iltana. Jotakin voi tulla vielä mieleen ennen sitä.

Klo 18.30: ILTAPÄIVÄ JA ILTA
1) Juhlittiin vaimoni syntymäpäivää. 
2) Minulla on ollut vuosikausia voimassa kahden saman rivin kestolotto, jonka olen uudistanut 10 viikon jaksoin.  Tänään sellainen jakso taas päättyi, mutta nyt korvasin sen tilauksella, joka on voimassa niin kauan kuin pelitililläni on rahaa. Tilauksen tein niille samoille kahdelle riville. Lukemani mukaan Veikkaus Oy ilmoittaa minulle teksti- ja sähköpostiviestillä, kun tilaus uhkaa päättyä pelitilin saldon lähestyessä nollaa. Myös yli miljoonan euron voitoista ilmoitetaan samalla tavalla.
3) Lopuksi vastailin saamiini sähköpostiviesteihin.Sunnuntai 19.2.2023:


Klo 6: AAMU
Heräsin, mutta jatkoin nukkumista. Paristo-ongelmat tulevat jo uneenkin: Näin painajaisunen, jossa ostin työpaikalla nuorelta naiselta paristolla toimivan käytetyn käsivalaisimen. Minulla oli samanlainen autossa 1970-luvulla. Siinä oli isokokoinen paristo, kooltaan ehkä noin 5 x 5 x 8 cm. Unessa huomasin vasta oston jälkeen, että se  paristo pitää vaihtaa. Kävin monessa kaupassa kysymässä sellaista, mutta missään ei ollut. Sitten huomasin siinä vanhassa paristossa vuosiluvun 1997. 

Klo 9.30: AAMUPÄIVÄ
Loikoilin moottorisänkyni päällä. Siitä on hyvä näkymä ulos, missä oli oikein kaunis, aivan tyyni talvisää.  Yöllä oli satanut lunta. Koska on sunnutai, kaupungin lumiaurauskalusto ei ollut vielä työssä näillä kaduilla. Mietin ensin uuden blogiartikkelin kirjoittamista otsikolla "Tuntiraportointi eläkeläisen apuna". Sittten katsoin Pentiltä Baltimoresta saapuneen sähköpostiviestin ja aloin miettiä hänelle vastausta. En kuitenkaan vielä tässä vaiheessa alkanut kirjoittaa kumpaakaan.

Klo 11-12: RUOKATUNTI - MAHLZEIT!
Söin vaimoni tekemän herkullisen ja terveellisen aterian.

Klo 12 alkaen: ILTAPÄIVÄ
Siirryin työhuoneeseen tietokoneen ääreen ja aloin kirjoittaa ensin tätä blogia, ja sitten vastausta Pentille Baltimoreen. Siitä lähetän kopion myös Tuulalle Santa Fe:hen ja serkulleni Heikille Lahteen. Käymme keskenämme sellaista 3-4-kantakeskustelua eli Pentti on jakanut oman viestinsä myös heille.   - Klo 14.30 sain sähköpostiviestin valmiiksi ja lähetin sen Pentille, Heikille ja Tuulalle.

Klo 15-16: LEMMEN VIEMÄÄ (Sturm der Liebe)
Katsoin jakson 3980, joka esitettiin Saksassa televisiossa maanantaina 13.2.2023. Siinä oli tavallista enemmän minulle outoja sanoja. Katsoin sanakirjasta niistä vain seuraavat:
arglos: viaton, pahaa aavistamaton
hupen: soittaa ajoneuvon torvea, die Hupe = (ajoneuvon) äänitorvi, äänimerkki
das Fingerspitzengefühl: sormenpäätuntuma
verzieren: koristella, koristaa, somistaa
verstauchen: nyrjäyttää
Seuraavia en katsonut sanakirjasta, mutta tarkistin kuitenkin sanan suvun. Nämä ovat etuja, joita sokea voi Saksassa saada:
 der Schwerbehindertenausweis, die Blindenhilfe, das Blindengeld, das Sehbehindertengeld

Klo 16: AUTOKAMERA NOUDETTU
Vaimoni tuli kotiin HobbyHallista noutamansa, toissapäivänä tilaamani tuulilasikameran kanssa. Annan sen nyt olla jonkin aikaa avaamattomassa paketissa lämpenemässä, ettei se pakkasesta sisään tuotuna vedä huoneilman kosteutta sisäänsä. 

Klo 20.15: AUTOKAMERA TUTKITTU
Kamera on nyt otettu pakkauksestaan. Vaikuttaa ihan hyvältä. Se on puolalaisen firman tuote.  Valmistusmaasta ei ole tietoa.  Ennen käyttöönottoa  pitää ostaa pari mikroSDHC-korttia, jotka on nyt näköjään loppuunmyyty monesta katsomastani kaupasta. Sen jälkeen on vielä kriittinen asia, onko sen mukana tullut sähköjohto riittävän pitkä autooni vai pitääkö ostaa lyhyt jatkojohto. Johdon pitää ylttää tuulilasin reunoja pitkin kiertäen tupakasytyttimestä taustapeiliin, mihin tuo kamera kiinnitetään. Nykyisin näiden mukana tulee aina myös pieni peruutuskamera, mutta sille minulla ei ole käyttöä, koska a├║tossani on jo paljon parempi peruustuskamera. 

Klo 20.30: VIIKON LOPETUS
Tämä viikko päättyy tähän. Kiitos seurannasta! Hyvää yötä! 

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.

© Copyright: Timo Ahjos 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

visitor counter