©Timo Ahjos 8.5.- 14.5.2023
Artikkelin sisältö on kopioitu
blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Viikko 19/2023

Tällä sivulla on sama sisältö kuin vastaavalla sivulla yllämainitussa blogissa. Blogissa viikon tuorein tapahtuma on ylimpänä, tässä se on alimpana. Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Tämä artikkeli kertoo vuoden 2023 kalenteriviikosta 19, joka alkoi maanantaista 8.5. ja päättyi sunnuntaihin 14.5.2023.

"Odotteluviikon" 19/2023 avaus:

Nyt alkavalla viikolla joudun odottelemaan monia asioita, kuten kuningas Charles III joutui lauantaina omissa kruunajaisissaan odottelemaan kirkon rappusilla koko maailman nähden myöhässä tulleen poikansa saapumista. Minä odotan mm., että jo yli viikko sitten Hypo-pankille lähettämäni rahansiirtopyyntö toteutuisi. Hoputin sitä eilen lähettämälläni viestillä. Odotan myös, että sunnnuntaina S-pankin verkkopankista Nordeaan tekemäni rahansiirto näkyisi Nordean tilillä. Ei näkynyt vielä maanantaina klo 9 jälkeen. Odotan myös, että taloyhtiömme isännöitsijä ja hallitus saisivat valmiiksi tilinpäätöksen, jonka lakisääteinen määräaika oli huhtikuun lopussa. Ja odotan terveyskeskuksen perjantaina postittamaa uutta lääkärinlausuntoa ajokortin uudistamista varten, koska aiemmin saamani ei kelvannut Trafin asioita hoitavalle Ajovarma Oy:lle. Jännityksellä odotan, tuleeko torstaina Hypo-pankissa erääntyvän määräaikaistalletuksen raha tilille silloin vai pitääkö senkin perään kysellä. Tällä viikolla olen ajatellut tehdä kaksi uutta määräaikaistalletusta, mutta niitä ei kannata tehdä ennen kuin selviää, näkyykö keskiviikkona voimaan tuleva EKP:n ohjauskorkojen korotus pankkien talletuskoroissa.

Maanantai 8.5.2023

Klo 5.50-8.10: AAMU - PANKKITEKNIIKAN TUTKISKELUA
Siirsin eilen sunnuntaina rahaa S-pankin tililtä omalle tililleni Nordeaan. Minulla oli sellainen käsitys, että siirto näkyisi Nordean tilillä ensimmäisenä pankkipäivänä aamulla klo 6. Sen verifioimiseksi avasin Nordean verkkopankin ensin vähän ennen klo 6. Kuten odotinkin, siirtämäni raha ei ollut vielä Nordean tilillä. Katsoin sitten uudelleen vähän klo 6 jälkeen. Silloin hämmästyin, että raha ei ollut vielä silloinkaan Nordean tilillä. Eikä ollut vielä klo 8 jälkeenkään!  - Käytyäni parvekkeella hengittämässä,  syötyäni sieltä eilisen kaurapuuron lopun ja paistettuani yhden kananmunan jatkoin nukkumista.

Klo 10-11: AAMUPÄIVÄ
Näin sellaista painajaisunta, että olin käynyt kouluaikaisella polkupyörälläni useilla pankkiautomaateilla katsomassa, onko odottamani raha jo tullut tililleni. Ei ollut tullut. Kolmas automaatti nielaisi korttini. Sitten huomasin, että pyörästäni oli varastettu etupyörän käsijarrun vaijeri. Todellisuudessa siitä varastettiin kerran koulun pihalla molempien käsijarrujen vaijerit. Mitään jalkajarrua siinä ei ollut. Huomasin sen vasta koulun pihasta lähdettyäni loivassa alamäessä, mikä oli hyvin vaarallinen tilanne, mutta selvisin siitä loukkaantumatta. 

Klo 11-12: RUOKATUNTI - Mahlzeit!
Pääruokana vaimoni illalla keittämä erittäin herkullinen siskonmakkara-kasviskeitto ruisleipäpalan kanssa. Juoma unohtui. Vähän myöhemmin join pienen kupillisen murukahvia viimeisen eilisestä jääneen "köyhän ritarin" kanssa.

Klo 12 alkaen: ILTAPÄIVÄ
Jatkoin pankkiasioita, jotka aloitin jo ennen ruokatuntia: S-pankista eilen tekemäni siirto Nordeaan ei vieläkään näy Nordeassa. Sen sijaan siellä näkyi Hyposta viikkoa aiemmin pyytämäni yhtiöni tilin lopetussaldo korkoineen. Olin saanut Hyposta hyvin ystävällisen pahoitteluviestin pyytämäni toimenpiteen viivästymisen vuoksi. Vastasin siihen kiitosviestillä. Siirsin Hyposta tulleesta rahasta pyöreän summan Alisapankkiin avaamani säästötilin avaustalletukseksi.  Nordean käyttötili on koroton, Hypon avista-talletustileille maksetaan tällä hetkellä korkoa 1,2%  ja Alisapankin säästötilille 1,95%. - Tarkastin vielä, että olin kirjoittanut S-pankista eilen rahaa siirtäessäni tilinnumeron oikein. - Tein näitä asioita koskevat täydennykset yhtiöni kirjanpitoon, aiempiin blogiartikkeleihini, Facebookiin ja serkkuni kanssa käymääni sähköpostikeskusteluun.

Klo 13 alkaen: KÄYNTI KIRJASTOSSA
Valmistaudun käymään Pukinmäen kirjastossa. Jaksan kävellä sinne vain rollaattorin kanssa. Joudun ainakin kerran lepäämään sen päällä istuen kumpaankin suuntan kävellessä. Minulla on repussa myös avattu kivennäisvesipullo. Aion uudistaa yhden kirjan lainauksen, joka on ollut minulla lainassa jo joitakin vuosia. Sen voi uudistaa kotoa käsin aina 5 kertaa. Sen jälkeen kirja pitää käydä näyttämässä kirjastossa. Tosin korona-pandemian alussa laina-aikoja pidennettiin viran puolesta monella kuukaudella. Toimin niin, että palautan kirjan automaatilla, mutta lainaan sen heti uudelleen samalla automaatilla. Se onnistuu, ellei kirjaan ole varauksia. Sitten voin taas pitää sitä viisi neljän viikon lainausjaksoa. Jokaisen jakson lopussa tietokone tarkistaa, onko siihen tullut varauksia. Uudistaminen on mahdollista vain, mikäli varauksia ei ole.

Klo 14-16: MUUTTUNUT SUUNNITELMA
Ohjelmaan tulikin tekninen muutos, kun pöytätietokonetta sammuttaessani huomasin, että haaroittavassa jatkojohdossa oleva pääkatkaisija on mennyt rikki. Siitä olen aina sammuttanut virrat kaikista työhuoneessa olevista laitteista, jolloin siinä katkaisijassa oleva merkkivalo on samalla sammunut. Nyt se katkasija tai kytkin meni sillä tavalla rikki, että en saanut sähkön tuloa katkaistuksi ja merkkivaloa sammumaan. - Etsin netistä hyvälaatuista haaroittavaa jatkojohtoa, jossa olisi vähintää 7 pistorasiaa. Löysinkin yhden meitä lähinnä olevasta K-Raudasta. Lähdimme vaimoni kanssa autolla sinne, hänen toimiessa kuljettajana. Menomatkalla hän kävi Pukinmäen kirjastossa uusimassa tuon minulla lainassa olleen kirjan lainan, kun auto oli pakko pysäköidä sellaiseen paikkaan, missä autosta pääsi ulos vain kuljettajan ovesta. Sitten hän ajoi Oulunkylän K-Rautaan, mistä minä kävin ostamassa paremman jatkojohdon kuin olin heidän sivultaan löytänyt. Se on hyvälaatuisen tuntuinen saksalainen merkkituote. Siinä on yhteensä 10 pistorasiaa kahdessa rivissä. Kummallakin rivillä on oma katkaisijansa, jossa on merkkivalo. Otin sen jo kotona käyttöön siten, että eturivissä on niiden laitteiden johdot, joita useimmin tarvitaan (tietokoneen keskusyksikkö, näyttö ja työvalo). Takimmaiseen rivin laitoin skannerin ja lasertulostimen johdot. 

Klo 19-20: ENSIKOKEMUKSIA ALISAPANKISTA
Siirsin tänään ensimmäisen kerran rahaa yhtiöni käyttötililtä Nordeasta Alisapankkiin säästötilille ja tulostin nyt illalla sieltä tiliotteen, jonka liitin yhtiöni kirjanpitoon tositteeksi. Tiliotteen muotoilu miellyttää minua. Se on paljon selkeämpi kuin esimerkiksi Nordean käyttötilin tiliote, jossa on paljon asiakkaan kannalta tarpeetonta tietoa. Alisapankin tiliotteessa on myös sen tulostuspäivään mennessä tilille kertynyt korko. Koron kertymistä voi siis seurata halutessaan milloin tahansa pitkin vuotta. Alisapankin säästötilin korko on nyt 1,95%. Hypo maksaa nyt vastaavalle talletustilille 1,2% ja Nordea Etutilille tietääkseni 0,4%. Nuo ovat siis korkoa tuottavia tilejä, joilta rahaa voi nostaa milloin tahansa ilman rajoituksia

Tiistai 9.5.2023: Timonpäivä - Eurooppa-päivä - Venäjällä voitonpäivä

5.40-6.50:  AAMU
Keitin kaurapuuron kansanedustaja Kinnarin tilan kaurasuurimoista, söin siitä puolet kevytmaidon kanssa, voisilmänä -kuten aina - Becel Oliivia. Vein loput parvekkeelle odottamaan huomista. Samalla hengitin ulkoilmaa. Sitten paistoin ja söin yhden kananmunan ja menin takaisin nukkumaan, mutta en saanut enää unta. 

Klo  7-9: VIIKON VISUALISOINTIA
Kävin mielessäni läpi viikon ohjelmaa. Keskiviikko on vielä lähinnä odottelua. Torstaina Hypossa eräänty yksi määräaikaistalletus. Siitä alkaa monivaiheinen kaksipäiväinen pankkitekninen ja kirjanpidollinen prosessi. Olen nimittäin tullut siihen tulokseen, että olen jo liian vanha tekemään tai  uusimaan henkilökohtaisia määräaikaistalletuksia. Yhtiölle niitä voi tehdä, koska yhtiöllä voi olla enemmän elinvuosia jäljellä kuin minulla. Yhtiön saamista talletuskoroista ei pidätetä 30% lähdeveroa. Jos yhtiön vuositulos on voitollinen eikä ole vahvistettuja tappioita aiemmilta vuosilta, yhtiön voitosta peritään 20% tulovero. Nyt niitä vahvistetuja tappioita on kertynyt runsaasti niiltä vuosilta, jolloin kaikki pankkitilit olivat lähes nollakorkoisia.

Klo 10-11.20:  TIMONPÄIVÄN PARAATI MOSKOVASSA
Tänään juhlitaan ja liputetaan koko Euroopassa.  Venäjällä on yleinen vapaapäivä. Katsoin IS:FI:stä suorana lähetyksenä Voiton päivän paraatin Moskovasta. Sitä kommentoimassa oli Iltasanomien toimituksessa entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen. Tuskin YLE sai tästäkään aiheesta yhtä hyvin selostettua ohjelmaa. Tallensin puolitoista tuntia kestäneen ohjelman levylle, vaikka tuskim sitä koskaan katson toista kertaa.

Klo 11.20-12: RUOKATUNTI - Mahlzeit!
Ruokana vaimoni aiemmin paistama kassler, keitetty peruna ja vihreä salaatti. Juoma unohtui, mutta vähän myöhemmin join työpöydän ääressä pienen kupillisen murukahvia Lidlin saksalaisen Ciabatta-leipäpalan kanssa.

Klo 12-14: TILIVIHKON LAAJENNUS
Pidän yhtiöni juoksevan kirjanpidon perinteisessä tilivihkossa - yksi vihko/vuosi.  Olen kyllä kokeillut joskus muutamia maksuttomia kirjanpito-ohjelmia, mutta todennut, että niistä saa hyötyä vasta silloin, jos on hoidettavana useampien yhtiöiden kirjanpito. Ei voi luottaa tarkastamatta, että ohjelma laskee oikein. Kun tilitapahtumia on vuodessa vain esim. 40, niiden merkitseminen kynällä tilivihkoon ja summien laskeminen laskukoneella vaatii vähemmän työtä. Varsinkin suomalaisen liikevaihtoveron (vuoteen 1994 saakka) ja arvonlisäveron määrittely ulkomaalaisiin ohjelmiin osoittautui vaikeaksi. Omatekoinen taulukkolaskentatyökirja ei täytä kirjapitolain vaatimuksia varsinaisena kirjanpitona. 

Aiemmin käytin 12-sarakkeisia tilivihkoja, mutta nykyisin on saatavana vain 7-sarakkeisia. Olen ottanut yhtiössäni käyttöön 30 kirjanpidon tiliä, joiden saaminen yhdelle virtuaaliselle 30-sarakkeiselle "aukeamalle" vaatii vihkosta 6 fyysistä aukeamaa. Tänä vuonna saattaa käydä niin, että vihko täyttyy ennen vuoden loppua marras-joulukuussa. Siihen ongelmaan keksin nyt luontevan ratkaisun, jonka voin ottaa käyttöön silloin, kun se tulee ajankohtaiseksi. 

Noin klo 15: KAHVI/TEEHETKI TIMONPÄIVÄN KUNNIAKSI
Nautimme vaimoni kanssa kahvia tai teetä leivonnaisten kera.

Myöhemmin:  TORSTAIN ja PERJANTAIN SUUNNITTELU
Nukuin pari tuntia. Sitten totesimme, että sekä vaimollani että minulla on torstaina ja perjantaina paljon tarvetta käyttää yhteiskäytössämme olevaa pöytätietokonetta. Laadin omista tehtävistäni yksityiskohtaisen luettelon Microsoft ToDo- ohjelmaan. Siinä on tilisiirtoja kolmessa eri pankissa olevien tilien välillä. Ne voin tehdä ruokapöydällä kannettavalla Chromebook-tietokoneella ja merkitä siellä myös tehdyt toimenpiteet tilivihkoon.  Mutta jokaisesta vaiheesta pitää tulostaa tosite paperille kirjanpitoa varten ja myös PDF-tiedostona pöytäkoneen kovalevylle. Ne toimenpiteet pitää sovittaa vaimon aikatauluun. 

Klo 22 alkaen: MYÖHÄISILTA
Menin nukkumaan, mutta en saanut unta ennen kello kolmea aamuyöllä. Mietin ajankohtaisia ongelmallisia asioita, kuten sitä, voinko tehdä jotakin saadakseni uuden ajokortin voimaan ennen kuin nykyinen korttini vanhenee ensi viikon lauantaina.

Keskiviikko 10.5.2023:

Klo 00-03: Odottelin, että nukahtaisin.  Jossakin kirjoitettiin, että tänä aamuna puolet suomalaisista on väsyneitä, koska he ovat katsoneet Eurovision laulukilpailujen semifinaalia, missä suomalaiset esiintyivät viimeisinä. Minä en katsonut niitä vaan pohdin erilaisia ikäviä ajankohtaisia asioita.

Klo 7.10-7.45: AAMU
Söin parvekkeelta eilisen kaurasuurimopuuron, hengitin ulkoilmaa ja paistoin yhden kananmunan. Sen jälkeen menin takaisin sänkyyn toivoen, että odottamani torstaiaamu tulisi siten nopeammin. En kuitenkaan saanut enää unta. 

Klo 8-10.30: AAMUPÄIVÄ - OHJAUSKORKOJEN NOUSU VOIMAAN
Euroopan keskuspankin viime torstaina 4.5.2023 päättämä ohjauskorkojen nousu 0,25% tulee tänään voimaan. On mielenkiintoista nähdä, näkyykö se käyttämieni suomalaisten pankkien talletuskoroissa ennen perjantai-iltapäivää. Siihen saakka aion odottaa ja tehdä silloin kaksi määräaikaistalletusta. - Eilen illalla huomasin, että Hypo on jo reagoinut nostamalla 19.5.2023 alkaen Prime-korkonsa 1,00%:sta 1,25%:in, jolloin talletustilin ("Jemma-tilin") korko nousee 1,2%:sta 1,45%:in.  - Sitten suoritin aamutoimet ja odotin ruokatunnin alkua.

Klo 11-12: RUOKATUNTI - Mahlzeit!
Söin viimeisen palan toissapäiväistä kassleria keitetyn perunan ja voileipäkurkkusiivujen kanssa. Juomana tomaattimehu ja vähän myöhemmin pieni kupillinen murukahvia tietokoneen ääressä.

Klo 12 alkaen: ILTAPÄIVÄ
Kirjoitin tätä päiväkirjablogia alkaen eilisestä ruokatunnista, mihin viimeksi jäin. - Laitoin pesukoneeseen 40°C lyhytohjelmapesuun vain hautajaisissa pitämäni valkoisen paidan ja kaksi valkoista aluspaitaa, joista toisen siirrän pesun jälkeen loppuun kuluneena rättiosastolle.  - Microsoft ToDo -ohjelman normaalissa tehtäväluettelossa on samat vanhat 9 tehtävää kohdassa "Aiemmin" ja 3 tehtävää kohdassa "Tänään". Huomiselle onkin sitten saunavuoron lisäksi eri luettelossa kymmenkunta pientä ja mieluisaa, mutta tärkeää toimenpidettä.  Luettelossa "Isot ikävät asiat" oli ennestään 4 isoa kokonaisuutta, mutta lisäsin sinne ajokortin uudistamisen selvittelyn, jos uusi ajokortti ei tule ilman minun lisätoimia. 

Talon katolta kuuluu vuorotellen porausta ja hakkausta, kun kattoa uusitaan. Se on tämän taloyhtiön historian kallein remontti, budjetin ollessa noin 900.000 euroa. Vaikka remontit sekä rakennus- ja katutyöt aiheuttavat häiriötä, olen kyllä kiitollinen siitä, että tämä talo ja lähiseutu koko ajan uusiutuu. Maailmassa on sellaisiakin asuinalueita, jotka vain rappeutuvat. 

Klo 16: ENSIMMÄINEN ODOTUS TOTEUTUI
Posti toi terveyskeskuksen lähettämän korjatun lääkärintodistuksen ajokortin uudistamista varten. He lupasivat lähettää sen samanaikaisesti eli viime perjantaina myös Ajovarma Oy:n toimistoon, missä ajokortin uudistamishakemukseni on vireillä. Nykyinen ajokorttini vanhenenee ensi viikon lauantaina, mihin on tämän päivän jälkeen vielä 7 arkipäivää. Jännä nähdä saanko uuden ajokortin siihen mennessä.

Klo 18 jälkeen: ULKOILUA
Tein pitkästä aikaa parinkymmenen minuutin pituisen kävelylenkin ja menin sen jälkeen autooni lepäämään. Pysäköintipaikkanaapurini tuli siihen viereen melko uudella hienolla valkoisella Mersulla. Hän jäi siihen autoonsa istumaan runsaan puolen tunnin ajaksi ja piti melkein koko ajan moottorin käynnissä. Lakihan sallii vain 2 minuutin tyhjäkäynnin, kun ei ole pakkasta.

Torstai 11.5.2023:

Klo 7.30-9: AAMU
Keitin kaurapuuroa kansanedustaja Kinnarin tilan kaurasuurimoista. Sen valmistumista odotellessa suoritin aamutoimet. Söin sitten puolet puurosta ja yhden paistetun kananmunan. Otin yhden pankkimapin esille ja tarkastin, paljonko tililleni pitäisi tänään tulla korkoa. Lopuksi vein puolet puurosta parvekkeelle odottamaan huomista.

Klo 9-11: KÄYNTI HYPON VERKKOPANKISSA
Kirjauduin Hypo-pankkiin tarkoituksena siirtää sieltä tänään määräaikaistalletuksesta vapautuneista varoista kolmen vuoden säästöt vastatililleni Nordeaan. Hypo ei ole maksuliikennepankki, joten sieltä ei voi nostaa rahaa muuten kuin siirrolla omalle vastatilille johonkin toiseen pankkiin. Totesin ensin, että tilin saldo vastasi odotuksiani ja jätin sitten nostopyynnön (klo 9.05). Siihen sain kuittauksen, jonka mukaan tilisiirto tehdään 1-3 päivän kuluttua. Lisäksi kysyttiin, haluanko mahdollisen yhteydenoton puhelinsoittona vai sähköpostiviestinä. Valitsin jälkimmäisen. Hypo on yleensä maksanut talletuksille markkinoiden parasta talletuskorkoa, mutta monet toimenpiteet, jotka muissa pankeissa toteutuvat heti saman istunnon aikana, kestävät siellä päiviä tai jopa viikkoja. Nyt odotan äsken pyytämäni tilisiirron toteutuvan jo tänään, koska ilmoitin siitä tilisopimuksen mukaisesti jo 3 pankkipäivää etukäteen eli sunnuntaina. Nordeasta pitäisi tulla tekstiviestinä ilmoitus, kun raha tulee siellä olevalle vastatililleni. Nyt jään siis vain odottamaan sitä. Luen odottaessa some-uutiset ja muutamiin keskusteluryhmiin saapuneet viestit.

Klo 11-12: RUOKATUNTI - Mahlzeit!
Ruokana "kanaboxi" eli uunissa paistetut pienet kanankoivet maustekurkun, tomaatin ja jäävuorisalaatin kanssa. Juomana tomaattimehu. Vähän myöhemmin pieni kupillinen murukahvia ja pala saksalaista Ciabatta-leipää.

Klo 12-13: KÄYNTI NORDEAN VERKKOPANKISSA
Odottelen Hypopankista tai Nordeasta tietoa, että klo 9.05 pyytämäni rahan siirto Hyposta Nordeaan on toteutunut. - Klo 12.26 Nordeasta tuli tekstiviesti, jonka mukaan tilini saldo on ylittänyt tietyn ilmoitusrajan, joten Hyposta siirtämäni raha on nyt siellä. - Nordea ei kerro määräaikaistalletusten korkoja edes Kauppalehden toimittajalle. Ne saa tietää vain, jos on kysytyn talletuksen verran rahaa nostettavissa jollakin tilillä ja aloittaa sille verkkopankissa määräaikaistalletuksen avaamisprosessin. Käytin nyt tilaisuutta hyväkseni ja kysyin talletuskorot seuraaville talletusajoille: 3 kk 1,30%, 6 kk 2,10%, 12 kk 2,20%, 24 kk 2,20%. Joustotalletustilille on luvattu viime päivinä 2,25%. Nuo katsottuani siirsin kyseisen summan yhtiöni käyttötilille Alisapankkiin, missä aion tehdä sillä 12 kk määräaikaistalletuksen, mutta vasta maanantaina 15.5.2023. Odotan siihen saakka, nostaako Alisa talletuskorkoja sen johdosta, että  eilen tuli voimaan Euroopan Keskuspankin ohjauskorkojen korotus 0,25%. - Nordean verkkopankissa kaikki tekemäni toimet tapahtuivat välittömästi saman istunnon aikana. Sitä en tiedä, milloin Alisapankkiin siirtämäni raha näkyy siellä.

Klo 13 alkaen: ILTAPÄIVÄN JATKOA
Päivitin tiedostoihini muuttuneen tilanteen ja muuttuneet suunnitelmat.  Tein myös tämänpäiväisiä tilisiirtoja koskevat kirjaukset yhtiöni kirjanpitoon, mutta vielä ilman tositteita, koska työskentelen edelleen ruokapöydällä kannettavalla Chromebook-tietokoneella, jossa on nettiyhteys, mutta ei tulostinta. - Koska vaimoni ei ole nyt pöytätietokoneella, ehkä käyn tulostamassa kirjanpitoon tarvittavat tositteet.

Klo 17-18: SAUNASSA
Jokaviikkoinen saunavuoro taloyhtiön saunassa.

Klo 18: TILIOTTEEN TULOSTUS
Katsoin, näkyykö tämänpäiväinen rahansiirtoni jo Alisapankissa. Näkyihän se. Tulostin tiliotteen yhtiöni kirjanpitoon tositteeksi. Tärkeä myönteinen havainto: Vaikka pankkien väliset rahansiirrot eivät näy heti samalla minuutilla, niin kuitenkin saman päivän iltaan mennessä. Samalla varmistui, että olin kirjoittanut Alisapankin IBAN-tilinumeroni oikein Nordean verkkopankissa maksunsaajien luetteloon, joten myöhemmin voin vain valita ne siitä luettelosta.

Perjantai 12.5.2023:

Klo 8-8.45: AAMU
Aloitin "ajokorttilääkärin" määräämät verenpaineen mittaukset (yhteensä 16 mittausta 4 päivän aikana). Kahdesta mittauksesta jälkimmäinen oli 135/73 49. Otin verenpainelääkkeen vasta sen jälkeen. Luin Pentiltä USA:sta tulleen sählöpostiviestin, some-uutiset ja muutamiin Facebook-ryhmiin tulleet viestit. Ei ollut mitää sellaista, mihin minun olisi pitänyt vastata. Käväisin parvekkeella hengittämässä.

Klo 9-10.50: AAMUPÄIVÄ
Loikoilin sängyn päällä tuntien itseni harvinaisen voimattomaksi. Juuri ennen ruokatuntia suoritin kuitenkin aamutoimet.

Klo 11-12: RUOKATUNTI - Mahlzeit!
Ruokana loppuannos vaimoni jo toissapäivänä keittämästä siskonmakkara-vihanneskeitosta, joka oli edelleenkin herkullista ruisleipäpalan kanssa. Katsoin suorana lähetyksenä hallitusneuvottelunelikon tiedotustilaisuuden, jonka he pitivät ulkona valtioneuvoston linnan nurkalla. He olivat sitä ennen pitäneet kävelykokouksen kävelemällä Katajanokan ympäri. En juonut keiton kanssa mitään, mutta pian sen jälkeen pienen kupillisen murukahvia vaalean ranskanleipäpalan (tms) kanssa. 

Klo 12 alkaen: ILTAPÄIVÄ
Silitin ensin eilen pesemäni valkoisen "hautajaispaidan". Sitten aloin kirjoittaa tätä päiväkirjablogia kannettavalla Chromebook-tietokoneella sängyn päällä istuen, kun vaimoni hoitaa omia asioitaan yhteiskäyttöisellä pöytätietokoneella. Katsoin tilannetta Microsoft ToDo-ohjelmassa, joka näkyy samansisältöisenä molemmissa tietokoneissani ja myös älypuhelimessa. Siinä on edelleen samat 9 tehtävää kohdassa "Aiemmin", 2 tehtävää kohdassa "Tänään" ja 4 tehtävää kohdassa "Huomenna". Toista tämän päivän tehtävistä en voi tehdä kuin pöytätietokoneella, joten odottelen ensin sen vapautumista. Toinen on verenpaineen mittaaminen illalla, minkä voin tehdä vasta illalla. Niinpä alan nyt vastata Pentiltä USA:sta saamaani viestiin.

Klo 14-16: PÖYTÄTIETOKONEELLA
Vaimoni saatua omat työnsä tehdyiksi pääsin pöytätietokoneen ääreen. Ensin kopioin tämän päivän blogitekstiin tuolle yllä mainitulle sivulle timontti.ahjos.infoon. Sen jälkeen alan tehdä viikkopäivitystä sivustolle  www.svision.net   Klo 15.30 päivitys tuli tehdyksi ja jaetuksi yhteen Google-ryhmään ja kahteen Facebook-ryhmään. 

Tuota tehdessäni posti toi kutsun Helsingin kaupungin "Hyvinvointia arkeen" -tilaisuuteen. Niitä pidetään eri puolilla kaupunkia ja myös tässä meidän lähellä Syystien palvelukeskuksessa, missä kävin ennen koronaa lounaalla monta kertaa viikossa. Siellä tuo tilaisuus pidetään klo 13.30-14.30  tiistaina 31. päivänä lokakuuta, siis jo tänä vuonna! :) Kutsun liitteenä tuli 80-sivuinen A5-kokoinen opas "Ikääntyneiden palveluopas 2023-2024". Merkitsin tilaisuuden Microsoft ToDo-ohjelman tehtävälistaan.  

Lauantai 13.5.2023:

Klo 6-7: AAMU
Heti aluksi suoritin "ajokorttilääkärin" määräämän verenpaineen mittauksen (123/73 51).  En voinut keittää kaurapuuroa, kun ei ollut Valio Kiehu -maitoa. Sen sijaan söin mysliä (ALPEN, "No sugar added Swiss style muesli") ja yhden paistetun kananmunan. Kävin parvekkeella hengittämässä ja menin sen jälkeen takaisin nukkumaan.

Klo 9-10.45: AAMUPÄIVÄ
Suunnittelin päivän ohjelmaa. Microsoft ToDo -ohjelmassa on 8 tehtävää kohdassa "Aiemmin". Aiemmin niitä oli 9. En ole tehnyt sitä yhtäkään, mutta siirsin sen nyt kohtaan "Tänään", missä on nyt 5 tehtävää. Kohdassa "Huomenna" ei ole nyt yhtään tehtävää. Aion kuitenkin heti lounaan syötyäni toteuttaa sellaisen idean, jonka keksin vasta tänään tehtävälistojen ulkopuolelta. - Suoritin aamutoimet. Jätin vasta tänään pois pitkät alushousut. Ulkoiluvaatteissa otin eilen käyttöön kesäiset käsineet ja lakin. Kesäiseen päällystakkiin siirryin pari päivää aiemmin.

Klo 11-12: RUOKATUNTI - Mahlzeit!
Ruokana uunissa paistetut "kanaboxi-koivet" ja vaimoni tekemä vihreä salaatti. Juoma unohtui. Syömisen jälkeen pesin vaimoni minulle jättämät tiskit ja siirryin sitten työhuoneeseen tietokoneen ääreen pienen murukahvikupillisen kanssa.

Klo 12-14: TIEDOSTOJEN SIIVOUSTA
Toteutin tietokoneella vasta tänä aamuna keksimäni idean: Minulla on aina ollut yhtiön ja säätiön kirjanpidollinen aineisto hyvässä järjestyksessä loogisissa paikoissa, mutta omista henkilökohtaisista raha-asioistani en pidä kirjanpitoa ja niitä koskevia asiakirjoja on ollut monissa eri kansioissa pöytäkoneella ja drive.google.comissa ilman selkeää loogista järjestystä. Nyt perustin drive.google.comissa olevaan kansioon OMA TALOUS pankkikohtaiset alikansiot (DANSKE, HYPO, NORDEA, jne) sekä alikansion VANHENTUNEET, johon perustin vastaavat pankkikohtaiset alikansiot pienin kirjaimin (Danske, Hypo, Nordea, jne). Edelleenkin ajankohtaiset dokumentit siirsin eri paikoista noihin ylätason kansioihin, joiden nimet ovat isoin kirjaimin. Kaikki vanhentuneet dokumentit siirsin alikansioihin, joiden nimet ovat pieni kirjaimin. Sinne siirsin myös pelkästään vanhentuneita dokumentteja sisältävät kansiot, kuten "Sampopankki" ja "Alepa-kauppakassi". - Vastaavasti pöytäkoneen kiintolevyllä siirsin kaikki henkilökohtaisia raha-asioitani koskevat kansiot kansion OMA TALOUS alikansioiksi, mutta siellä en alkanut lajitella vanhentuneita ja edelleen voimassa olevia erilleen, koska siellä on hyvin paljon tiedostoja.  Tiedoston nimestä ja päiväyksestä voi yleensä päätellä, onko se vielä voimassa vai ei.  -  Lopuksi poistin pöytäkoneen kiintolevyn kansiosta "Ladattuja tiedostoja" muutamia satoja vanhentuneita tiedostoja. Ne olivat suurimmaksi osaksi jossakin työvaiheessa keskeneräisistä dokumenteista ottamiani varmuuskopioita.  -  Lopuksi lähetin talomme huoltoyhtiölle vikailmoituksen taloyhtiön saunan ulko-ovesta, joka ei nyt sulkeutuessaan mene lukkoon.

Klo 15 alkaen: ASUNNON IMUROINTIA
Lupasin vaimolleni imuroida tänään tämän asunnon ja nyt sen aloitan.

Klo 16.30 jälkeen: VAPAA-AIKAA
En kirjoittanut muistiin, mitä tein lauantaina imuroinnin jälkeen. Tämän kappaleen kirjoitin vasta sunnuntain ruokatunnilla. Tämän päiväkirjablogin pääasiallinen tarkoitus on pitää minut ahkerana raportointivelvollisuuden kannustamana. Kirjoitan joka aamusta alkaen niin pitkälle kuin jaksan tehdä hyödyllisiä asioita. Sen jälkeistä vapaa-aikaa en dokumentoi, paitsi että kirjoitan Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle joka illlan lopuksi vähintään yhden asian, mistä olen silloin kiitollinen.  En siis dokumentoi esim. mitä syön klo 16 jälkeen tai myöhemmin tai jos käyn illalla ulkona kävelemässä.

Sunnuntai 14.5.2023:

Klo 5.50-7.15: AAMU
Heti herättyäni suoritin "ajokorttilääkärin" määräämän verenpaineen mittauksen (120/72 47). Sitten luin Pentiltä Baltimoresta saamani sähköpostiviestin. Katsoin some-uutiset ja ensimmäiseksi sen, kuka voitti viime öisen Eurovision laulukilpailun. Sitten katsoin Areena.yle.fistä ensin Suomen ja sitten Ruotsin esitykset. Olin saanut puhelimeen Googlen lähettämän linkin myös sellaiseen  videoon, missä Meilahden Tornisairaalan leikkaussalin hoitajat tanssivat Suomen kilpailukappaleen tahdissa. Se oli paljon hauskempi esitys kuin Käärijän kilpailussa esittämä. Söin kevytmaidon kanssa 17.5.2022 valmistettua mysliä, jonka "Parasta ennen" -päivä on 17.5.2023 eli alkavan viikon keskiviikkona. Lisäksi söin yhden paistetun kananmunan ja kävin ulkona hengittämässä. Kananmunaa paistaessani huomasin hiljaa hyräileväni Suomen kilpailukappaletta. Sen sijaan Ruotsin kappale, joka voitti kilpailun, ei jäänyt mieleeni. En ollut kumpaakaan kappaletta kuullut aiemmin. Sitten menin takaisin sänkyyn, mutta en saanut enää unta.

Klo 9.15-10:  VERENPAINEEN POHDISTELUA
Aamutoimet. Microsoft ToDo -ohjelmassani on nyt 8 tehtävää kohdassa "Aiemmin", 6 tehtävää kohdassa "Tänään" ja peräti 8 tehtävää kohdassa "Huomenna". Huomisten tehtävien joukossa on monta mieluisaa pankkiasiaa, joita pääsen tekemään, kun pankit huomenna avautuvat. Sen sijaan tämänpäiväiset tehtävät ovat kaikki enemmän tai vähemmän vastenmielisiä. Luultavasti osa niistä siirtyy ajassa eteenpäin. Tuo verenpaineen ja pulssin mataluus tuntuu yleisenä työenergian puutteena. Ehkä aivoni eivät saa nyt verta tarpeeksi. Huomenna vielä syön "ajokorttilääkärin" määräämän korotetun annoksen verenpainelääkettä ja mittaan verenpaineen vielä silloin aamulla ja illalla. Sen jälkeen aion palata "hoitavan lääkärin" määräämään alempaan annostukseen.

Klo 10-11: RUOKATUNTI - Mahlzeit!
Söin lounaan tavallista aikaisemmin, koska vaimoni sai juuri valmiiksi herkullisen kalapyörykkä-sipuli-paistoksen ja keitetyt perunat. Hän suositteli niiden syömistä nyt tuoreeltaan lämpiminä vihreän salaatin kanssa, vaikka jääkaapissa on vielä aiemmin paistettuja kanasuikaleita ym.  Juomana tomaattimehu ja vähän myöhemmin pieni kupillinen murukahvia. 

Klo 11 alkaen: PÖYTÄTIETOKONEEN ÄÄRESSÄ
Jatkoin tämän päiväkirjablogin kirjoittamista, alkaen eilisestä asunnon imuroinnista. Sen jälkeen katsoin Ilkka Koppelomäen verkkokurssista "Mielenhallinnan voima" oppitunnit 41-42/65. Tuo kurssi on jaettu ikäänkuin kuuteen viikko-ohjelmaan. Minä aloitin sen jo viime vuoden heinäkuussa ja pääsin nyt vasta viikon 4 loppuun.


Viikon 19 raportointi päättyi tähän. Kiitos seurannasta!

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.

© Copyright: Timo Ahjos 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

visitor counter