©Timo Ahjos 14.4.2024
Artikkelin sisältö on kopioitu
blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Viikko 15/2024

Tällä sivulla on sama sisältö kuin vastaavalla sivulla yllämainitussa blogissa. Blogissa viikon tuorein tapahtuma on ylimpänä, tässä se on alimpana. Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Tämä artikkeli kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 15, joka alkoi maanantaista 8.4. ja päättyi sunnuntaihin 14.4.2024.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 2.4.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 31.3.2024.)

Viikon 15 avaus:

Nyt alkoi piinaviikot, jolloin joudun jättämään omat asiani syrjään ja keskittymään taloyhtiön asioihin, koska olen suuren taloyhtiön toiminnantarkastaja. Kerroin joskus sivulla https://ahjos.info/tarkastus, kuinka sen toiminnantarkastuksen suoritan. Toivottavasti saan sen tehdyksi kahdessa viikossa.

Maanantai 8.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien valmistelu tai viikon erityistehtävien aloitus.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus
MUITA ASIOITA

Tiistai 9.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus
 • Toiminnantarkastus: Isännöitsijä lähetti pyynnöstäni hallituksen vuosina 2023-4/2024 pitämien kokousten pöytäkirjat. Luin ne tässä välissä, niin minun on helpompi ymmärtää kulukirjauksia, kun näen pöytäkirjoista, mitä on tilattu tai teetetty. Tarkastin samalla, että hallituksen jäsenille ja varajäsenille maksetut kokouspalkkiot vastaavat yhtiökokousten päätöksiä ja osallistumista kokouksiin.
MUITA ASIOITA:
 • Nordea lähetti jo nyt yhtiöni viime viikolla lopetetun maksuliiketilin viimeisen tiliotteen. Odotin saavani sen vasta toukokuun alussa. Liitin sen heti yhtiöni kirjanpitoon, joten se asia on nyt täysin loppuunkäsitelty. Hyvä niin - ja rahaa säästyy yli 300 euroa vuodessa, kun siitä tilistä ei enää peritä kuukausimaksua.

 • Illalla en keitä puuroa aamuksi, koska minun pitää mennä keskiviikkona aamulla verikokeisiin ja olla sitä ennen 10 tuntia ravinnotta.

Keskiviikko 10.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet)
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus
 • Kielitaito: Kotilounaan jälkeen tein vain jokaviikkoisen testin, osaanko kirjoittaa venäläiset painokirjaimet aakkosjärjestyksessä. Tällä kertaa muistin kaikki oikein, mutta tarkistin vielä kirjasta, kuinka muutamat kirjaimet sanotaan silloin, kun niistä puhutaan kirjaimina.

 • Toiminnantarkastus: Jatkan sitä kun olen toipunut aamupäivän ohjelmasta. - Herättyäni päiväunelta kävin toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen kertaalleen läpi. Siinä pisti silmään asioita, joita minun on vaikea ymmärtää. Taidan soittaa ensi viikolla tilintarkastajalle ja kysyä hänen mielipidettään.

MUITA ASIOITA:
 • Aamulla klo 8:10 minulla oli varattu Malmin sairaalan laboratoriossa verikoeaika, jota ennen piti olla 10 tuntia ravinnotta. Menin sinne paljon etukäteen, jotta ehtisin kotiin katsomaan klo 9 alkavaa webinaaria. Minulta piti ottaa 8.4. mennessä tietyt verikokeet ja 10.4. eräät toiset. Paikan päällä selvisi, että molempia oli siirretty viikkoja eteenpäin ilman että minulle oli lähetetty siitä ilmoitusta. Näytteenottajan tietokoneen mukaan minulta ei pitänyt tänään ottaa mitään verinäytteitä, mutta hän otti nyt kuitenkin ne, joiden päivämäärä oli hänellä 29.4.2024. Klo 13 mennessä kaikki tulokset tänään otetuista näytteistä oli jo Maisassa nähtävänä.

 • Pääsin Malmin sairaalan kahvilaan heti kun se avattiin klo 8. Söin runsaan ja edullisen puuroaamiaisen, joka on siellä tarjolla arkisin klo 8-9:30. Sen hinta oli noussut aiemmasta 4,55 eurosta 4,80 euroon. Siihen kuuluu ensinnäkin 1-2 palaa leipää, jonka päälle voi laittaa oman valinnan mukaan margariinia tai Voimariinia, juustoa, 3 lajia makkaraa tai leikkeleitä, tomaattia, kurkkua ja vihreää salaattia.  Edelleen siihen kuuluu iso kuppi kahvia ja lasillinen tuoremehua sekä lautasellinen puuroa maidon kanssa. Puurona oli tänään riisipuuro, johon sai halutessaan kanelia. Kahvilaa pitää Palvelukeskus Helsinki, joka on siis kaupungin organisaatio.

 • Sitten minun piti kiirehtiä kotiin katsomaan PricewaterhouseCoopers Oy:n eli "PwC Suomen" klo 9-10:15 pitämää webinaaria yhdistysten ja säätiöiden ajankohtaisista asioista. Ehdin ajoissa.

 • Omaposti kertoo nyt näin siitä paketista, jonka hain pakettiautomaatista jo viime viikon torstaina: "Paketti on matkalla. Kuljetamme pakettia takaisin lähettäjälle." ja "10.4.2024 12.05 Lähetystä ei noudettu. Palautettu lähettäjälle. Lähetyksen säilytysaika on umpeutunut ja siksi se on palautettu takaisin lähettäjälle." Graafisen esityksen mukaan se on vielä matkalla.

Torstai 11.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä. Sauna?
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus
 • Minut on kutsuttu klo 13:20 alkaen Meilahden Puistosairaalassa toimivalle HUS Suusairauksien poliklinikalle hampaiston panorama-kuvaukseen ja hammaslääkärin tarkastukseen. Se on liikenteellisesti hankalassa paikassa, kun sen lähelle ei pääse millään julkisella kulkuvälineellä. Siksi tilaan kyydin sinne "Taksi Helsinki"-sovelluksella. Paluumatkalla aion ajaa taksilla vain Pasilan asemalle, jatkaa siitä junalla Malmin asemalle ja siitä bussilla kotiin.

 • Aamulla "Tuntematon numero" soitti. Vastasin, koska arvasin, että asia koskee käyntiäni Suusairauksien poliklinikalla. Vastaanotto on peruutettu hammaslääkärin sairastumisen vuoksi. Uudesta ajasta ilmoitetaan joskus myöhemmin.

 • Toiminnantarkastus: Tarkoitus oli jatkaa sitä, kun olen toipunut Puistosairaalan matkasta. - Olen nyt silmäillyt koko aineiston läpi ja hahmottanut, mitä asioita tämänvuotisessa raportissani tulen käsittelemään. Yksityiskohtien työstämisessä menee varmaankin koko ensi viikko.
MUITA ASIOITA:
 • Sain säätiön tilintarkastajan toimistosta sähköpostiviestin, jossa pyydettiin vahvistamaan toimeksiantosopimuksen ehdot. Siinä oli runsaasti tietoteknisiä "turvallisuus"-hienouksia, mutta hyväksyttävä pitkä sopimusteksti näkyi näytöllä vain vaikeasti luettavassa muodossa - paljon pitkiä rivejä pienin kirjaimin. Kun tallensin sen siitä omalle koneelle täydellisenä HTML-tiedostona, se muodosti alikansion, johon tuli muutamia scripti-tiedostoja tms, mutta päätiedosto avaa vain tyhjän selainikkunan. Sama tulos sekä Chromella että Edgellä. Tekstieditorilla saan kyllä luetuksi sen sivun lähdekoodin, mutta en saa sitä tekstiä tulostetuksi ilman HTML-tageja. Vahvistin siis sopimuksen, jota en lukenut, koska en nähnyt sitä missään vaiheessa kohtuullisen luettavassa muodossa. En tiedä, vahvistinko samalla lukeneeni ja ymmärtäneeni sen. - Lähetin asiasta palautetta.

 • Ostin monta vuotta sitten Lidlistä Brother P-touch TZe-231 -merkkisen tarratulostimen. Olen ostanut siihen jo monta kertaa uuden kasetin 12 mm x 8 m laminoitua tarranauhaa, johon tulee mustia kirjaimia valkoiselle pohjalle. Viimeksi ostin sellaisen Verkkokauppa.comista 1.6.2023 hintaan 20,99 + 4,90 = 25,89 €. Nyt niitä myydään Prismoissakin. Tänään tilasin sellaisen Malmin Prismasta hintaan  14,95 €. Sainkin jo ilmoituksen, että se on sieltä lokerosta noudettavissa ja noudettava viimeistään sunnuntaina.

Perjantai 12.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET:  Tekniikka ja tallenteet
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus
 • Heti herättyäni katsoin Omapostista, että Kärkkäisen verkkokaupasta tilaamani VHS-nauhurin kuvapään puhdistuskasetin sisältävälle lähetykselle oli klo 3:18 varattu paikka Malmin S-marketin pakettiautomaatista, minne sen olin pyytänytkin, ja että klo 3:23 lähetys oli lajiteltu Vantaalla. Arvioitu toimituspäivä oli tänään 12.4.2024.

 • Tein sellaisen suunnitelman, että kun tuo lähetys on noudettavissa S-marketin pakettiautomaatista, lähden bussilla Malmin keskustaan ja noudan sieltä ensin Prisman noutopisteestä eilen ostamani tarratulostimen nauhakasetin ja paluumatkalla noudan S-marketista tuon Kärkkäisen lähetyksen. Olin koko päivän lähtövalmiudessa ja sain vasta klo 15:12 ilmoituksen, että Kärkkäisen lähetys on noudettavissa. Silloin lähdin matkaan, tein paluumatkalla S-marketissa myös muutaman ruokatarvikeostoksen ja tulin sitten samalla bussilipulla vielä kotiin.

 • VHS-nauhurin puhdistuskasetissa on puutteellinen käyttöohje. Siinä neuvotaan tiputtamaan kasetissa olevalle nauhalle ensin 2-3 tippaa mukana tullutta puhdistusnestettä, mutta ei kerrota, mistä kasetin aukosta sitä pitäisi tiputtaa. Valmistajan sivustolla on tuotteesta useita valokuvia, mutta ei yhtään kuvaa sen käyttötilanteesta. Tavalliseen VHS-nauhakasettiin verrattuna puhdistuskasetissa on yksi ylimääräinen aukko, mutta missään ei sanota, että sitä puhdistusnestettä voisi siitä tiputtaa. Kysyin neuvoa aikajanallani Facebookissa, ChatGPT-tekoälyrobotilta ja valmistajan tukisivustolla, mutta tätä kirjoittaessa en ole saanut vielä keneltäkään mitään vastausta.

 • Tutkimme sitä puhdistuskasettia ja tavallista VHS-nauhakasettia vaimoni kanssa. Katsoin lisäksi Youtubesta useita samanaiheisia videoita, joista missään ei käytetty samanlaista puhdistuskasettia kuin mikä minulla nyt on.  Johtopäätöksemme on kuitenkin, että puhdistusnestettä pitää tiputtaa nauhan ulkopinnalle, mutta ostamassanni kasetissa tai sen pakkauksessa ei ole mitään vinkkiä, mistä aukosta sitä pitäisi tiputtaa. 

 • Toiminnantarkastus: En tehnyt tänään mitään konkreettista, mutta sulattelin edellisinä päivinä lukemaani ja hahmotin mielessäni, minkälainen tämänvuotisesta raportistani pääpiirteissään tulee. Aion kysyä tilintarkastajan mielipidettä eräästä asiasta ennen kuin kirjoitan siitä.

Lauantai 13.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET: Asunnon siivous.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus
 • Tarkoituksena oli aloittaa asunnon imurointi noin klo 14 ja sen valmistuttua lämmittää sauna. - Niin teinkin. Imurointi valmistui klo 15:30, jolloin suljin saunan räppänän ja kytkin kiukaaseen sähkön päälle.
MUITA ASIOITA:
 • Olin ilmoittautunut Ilkka Koppelomäen klo 12 alkavaan webinaariin "Menestymisen kaava - Näin luot menestystä elämääsi ja onnistut haluamissasi asioissa". Tein siitä itselleni lyhyet muistiinpanot ja tallensin koko puolitoista tuntia kestäneen wenbinaarin, vaikka siitä on myöhemmin saatavana myös Ilkan tallenne.

 • Olen saanut kahdelta Facebook-kaveriltani vahvistuksen, että heidänkin mielestään VHS-nauhurin kuva- ja äänipää ovat kosketuksissa nauhan ulkopintaan. Puhdistuskasetin valmistaja ei ole vastannut eiliseen kysymykseeni, minne sitä puhdistusnestettä pitäisi tiputtaa.

Sunnuntai 14.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus.
 • Toiminnantarkastus: Jatkoin kulutilien kirjausten läpikäyntiä kirjanpidon pääkirjasta sivuilta 48-52/59. Paljon kului aikaa siihen, kun opiskelin itsekseni ilman mitään ohjetta, kuinka isännöitsijätoimiston uudesta Hausvise- järjestelmästä saa jonkin tietyn ostolaskun nähtäväksi. Minua kiinnosti tänään lähinnä erittely vakuutuksista. Se kyllä helpottaa paljon tarkastajan työtä, kun voi itse katsoa sellaisia asioita suoraan kirjanpitojärjestelmästä eikä tarvitse pyytää henkilökuntaa kaivamaan laskuja esille ja lähettämään niistä kopioita.  
MUITA ASIOITA:
 • Aamun ensimmäisenä tehtävänä aloin kopioida Aurinkomatkojen matkakohteiden VHS-esittelyvideon vuodelta 1985 näytteeksi nauhurin toiston laadusta ennen kuvapään puhdistusta, mutta keskeytin kopioinnin, kun ääni ei ollut synkronissa kuvan kanssa. Toisinaan olen saanut ne samaa nauhaa katsoessani synkroniin, mutta en ymmärrä, miksei se tänään onnistunut.

 • Merkitsin tämän viikon päivät maanantaista torstaihin harmaalla ja perjantaista sunnuntaihin vihertävällä värikoodilla.

 • Illan viimeisenä tehtävänä yritin taas kopioida yhdeltä vanhalta VHS-nauhalta videota tietokoneelle siten, että ääni olisi synkronissa kuvan kanssa eikä tulisi vasta viiveellä. En onnistunut siinä ja välillä oli sellainen tilanne, etten saanut kuvaa ollenkaan siirtymään nauhurista tietokoneelle.  Kaikenlaisia teknisiä ongelmia on ollut. Kun asensin sen videokaappausohjelman uudelleen, sekään ei helposti onnistunut, vaan se valitti, että Skype piti yhtä sen tiedostoa avattuna. Jouduin poistamaan Skypen tietokoneesta, että sain sen tiedoston poistetuksi ja sitten sen videosieppausohjelma asennetuksi uudelleen. Katsoin hetken sitä videota television kautta varmistuakseni siitä, että vika ei ole nauhurissa.
Viikko 15 päättyi tähän - kiitos seurannasta!

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.

© Copyright: Timo Ahjos 2024. Kaikki oikeudet pidätetään.

visitor counter