©Timo Ahjos 21.4.2024
Artikkelin sisältö on kopioitu
blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Viikko 16/2024

Tällä sivulla on sama sisältö kuin vastaavalla sivulla yllämainitussa blogissa. Blogissa viikon tuorein tapahtuma on ylimpänä, tässä se on alimpana. Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Tämä artikkeli kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 16, joka alkoi maanantaista 15.4. ja päättyi sunnuntaihin 21.4.2024.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 2.4.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 31.3.2024.)

Viikon 16 avaus:

Tämä on toinen "piinaviikko", jolloin joudun pitämään taloyhtiön toiminnantarkastuksen etusijalla omaan normaaliin viikko-ohjelmaani verrattuna. 

Maanantai 15.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien valmistelu tai viikon erityistehtävien aloitus.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus
MUITA ASIOITA:

Tiistai 16.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus.
 • Toiminnantarkastus: Kävin läpi taloyhtiön vuoden 2023 asiakirjoista  yhtiön varat (eli taseen vastaavat), oman pääoman muutokset, vieraan pääoman muutokset sekä yhtiön antamat ja saamat vakuudet. Teen kaikista läpikäymistäni asioista muistiinpanoja, joiden perusteella sitten lopuksi laadin jaettavan raporttini. Voimat loppui tänään noin klo 16. jolloin aloin kirjoittaa tätä blogia.

 • Klo 17 alkaa Isännöintiliiton Kotitalo-lehden webinaari "Ajankohtaista taloyhtiöjuridiikasta". Olen ilmoittautunut ja aion osallistua. Luultavasti myös tallennan sen. - Katsoin ja tallensin.
MUITA ASIOITA:
 • Eilen ja tänään hallituspuolueet sopivat lähiajan talousasioista. Ei näytä tulevan muuta minua koskettavaa kuin yleinen arvonlisäverotuksen korotus. Hyvä, että ruoan arvonlisäveroa ei koroteta - leipäjonoissa on muutenkin jo liikaa ihmisiä, joiden rahat ei riitä ruokaan. 

Keskiviikko 17.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus.
 • Kielitaito: Tuskin teen tänään muuta kuin jokaviikkoisen testin, osaanko kirjoittaa venäläiset painokirjaimet aakkosjärjestyksessä.  - Nyt muistin muut kirjaimet oikein, mutta unohdin kirjamet Ж ja З.

 • Toiminnantarkastus: Tarkoitukseni oli jatkaa sitä, kun moottorisängyn tarkastaja on poistunut, mutta olin hirveän väsynyt ja nukuin ehkä noin klo 19:en saakka. Senkään jälkeen en jaksanut jatkaa taloyhtiön aineiston tutkimista.
MUITA ASIOITA:
 • Maanantaina 15.4.2024 kertomani Helsingin kaupungin lähettämä mies tuli tänään klo 14 tarkastamaan moottorisänkyni turvallisuuden. Kaupunki on kuulemma ostanut tämän vuoden alusta alkaen tuon palvelun Berneriltä. Hänen käyttämä laite mittaa kuulemma virtajohdon jännitteen, virran ja vastuksen. Se paljastaa mm. vuotaako siinä sähköä sängyn runkoon. Hän tarkasti muutenkin sängyn kunnon ja toiminnan (nostomekanismit, pyöräjarrut ja alaslaskettavat kaiteet). Kun kerroin hänen edeltäjänsä sanoneen, että sänkyni on parasta laatua mitä kaupunki on ostanut, hän sanoi olevansa samaa mieltä, ja kertoi sen olevan tyyppiä "Westfalia". Ilmeisesti se on siis "Made in Germany".

 • Hänen lähdettyä parantelin hiukan drive.google.comiin perustamaani taulukkolaskentataulukkoa, jossa aion seurata maaliskuussa aloittamani rahastosäästösopimuksen tuottoa. Ensimmäinen seurantaraporttipäivä on ensi sunnuntaina 20.4.2024, jolloin on kulunut 1 kuukausi ensimmäisestä sijoituksesta. Nyt näyttää siltä, että ensimmäisen kuukauden aikana sijoituksen arvo aleni hiukan.

Torstai 18.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä. Sauna?
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus.
 • Toiminnantarkastus: Tarkastin tänään taloyhtiön toimintakertomukseen kuuluvan vastikerahoituslaskelman. Se on tämän tarkastuprosessin vaikeatajuisin osa. Kun vastiketta peritään eri tarkoituksiin eri perustein, pitää laatia laskelma, joka osoittaa, kuinka hyvin eri vastikkeet ovat vastanneet tarkoitustaan. Meillä on neljä erilaista vastiketta: Hoitovastiketta peritään jokaiselta osakkaalta. Kolmen pitkäaikaisen pääoma-lainan korkoja ja lyhennyksiä varten peritään eri suuruisia vastikkeita niiltä osakkailta, jotka eivät ole maksaneet pois omaa lainaosuuttaan tietystä lainasta. Jokaiselle vastikelajille lasketaan seuraavalle vuodelle siirtyvä yli- tai alijäämä. Niiden summan pitäisi sitten olla sama kuin taseen vaihtuvat vastaavat vähennettynä taseen lyhyaikaisella vieraalla pääomalla ja lisättynä pitkäaikaisten lainojen seuraavan vuoden lyhennyksillä. Kun tuo täsmäsi sen jälkeen, kun olin tarkastanut sen laskelman jokaisen luvun jostakin muualta, huokasin helpotuksesta. Yhtään uutta virhettä en löytänyt ja kaksi edellisvuotista virhettä oli korjattu. - Tähän meni koko päivä. Kello on nyt 17 enkä jaksa tänään enempää. Huomenna jatkan tarkastusta hiukan helpommilla asioilla.
MUITA ASIOITA:
 • Edellä kerrotun jälkeen yritin taas saada VHS-nauhalta videokuvaa näkymään tietokoneen näytöllä. Aiemmin olin päässyt siinä niin pitkälle, että kuva ja ääni toistuivat kunnolla, mutta hiukan eri aikaan. Kun olin yrittänyt korjata tilanteen kokeilemalla videosieppausohjelman eri säätöjä - joita on paljon - en saanut enää kuvaa näkymään kunnolla ja lopulta äänikään ei kuulunut kunnolla. Siinä vaiheessa käytin ensimmäisen kerran nauhurin kuva- ja äänipään puhdistuskasettia ja jatkoin kokeiluja toisella VHS-nauhalla. Tätä kirjoittaessa tilanne on sellainen, että ääni toistuu huonosti ja kuva jakautuun näytöllä neljään osaan seuraavasti: Vasemmalla ylhäällä näkyy tv-kuvan oikea alanurkka ja sen alapuolella tv-kuvan oikea ylänurkka. Noiden oikella puolella on paksu pystysuora palkki. Sen oikealla puolella on ylhäällä tv-kuvan vasen alanurkka ja sen alapuolella tv-kuvan vasen ylänurkka.

 • Lopuksi testasin vielä, kuinka vanhan VHS-nauhan kuva ja ääni toistuvat, kun käyttää televisiota VHS-nauhurin monitorina. Siinä vaiheessa olin käyttänyt nauhurin puhdistuskasettia yhteen kertaan ja umpimähkään ottamani nauha oli vuodelta 2000 eli lähes 24 vuotta vanha. Olin tallentanut siihen tv-uutisista mm. Concorden putoamisen Pariisissa 25.7.2000. Samalla nauhalla on myös välähdys tanssikilpailuista. Sekä kuva että ääni - myös musiikki - toistuvat televisiossa ihan hyvinä. Nauhat eivät siis ole menneet pilalle, mutta tietokoneella en vielä pysty niitä katsomaan. 

Perjantai 19.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET: Tekniikka ja tallenteet.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus
 • Toiminnantarkastus: Tänään klo 16 mennessä pääsin niin pitkälle, että olen nyt käynyt läpi kaiken tarkastettavan aineiston ja tehnyt siitä 23 sivua omia muistiinpanoja. Viikonlopun aikana valmistelen osakkaille yhtiökokouskutsun liitteenä jaettavan 1-2 sivun pituisen toiminnantarkastuskertomuksen sekä hallitukselle ja isännöitsijälle jaettavan laajemman raportin siitä, mitä asioita olen tarkastanut ja mihin asioihin olen kiinnittänyt huomiota.

 • Tekniikka ja tallenteet: Koska ajauduin umpikujaan hiljattain ostamani videosieppauslaitteen ohjeessa suositellun ohjelman kanssa, aion poistaa sen tietokoneestani ja ladata sitten uudelleen. Mutta ennen sen ohjelman uudelleenlatausta kokeilen ehkä vuonna 2012 Lidlistä ostamaani SilverCrest-  videosieppauslaitetta ja sen mukana tullutta ohjelmaa. Se on kyllä jo sen ajan tuote, kun Windows 7 oli uusin Windows-versio, joten on epävarmaa, toimiiko se vielä nykyisessä Windows 11:ssa tai voisiko sen päivittää uudempaan versioon. Pian se nähdään! Se ohjelma on CD-levyllä eikä nykyisessä pöytäkoneessani ole CD-asemaa, mutta minulla on ulkoinen USB-liitäntäinen CD-asema. jonka toimivuus tulee samalla testatuksi.

 • Tekniikka ja tallenteet, tilanne klo 19:  Poistin koneestani hiljattain lataamani OBS Studio -videokaappausohjelman ja asensin sen tilalle Lidlistä monta vuotta sitten ostamani SilverCrest -videosieppauslaitteen ja sen mukana tulleelta CD-levyltä ajurin ja PowerDirector 9 -ohjelman. Tuo ohjelma tuntuu oikein mukavalta, mutta ongelmana on se ajuri, joka ei toimi Windows 11 -koneessa. Siis VHS-nauhurilta ei tule mitään tietokoneelle. Löysin netistä yhden sivuston, joka tarjosi siihen ajuriin maksutonta päivitystä Windows 10-tasolle, mutta haittaohjelmien tunnistusohjelmani varoitti, että se sivusto on vaarallinen. Niinpä en uskaltanut sitä ajuripäivitystä ottaa vaan asensin OBS Studio -ohjelman uudelleen tehdasasetuksin. Nyt ei ole enää sitä ongelmaa kuin eilen illalla, että kuva jakautuisi neljään osaan, mutta nyt en saa videonauhalta näkyviin yhtään mitään eikä äänikään kuulu. Nyt olen väsynyt tähän ja lopetan tältä päivältä.

 • Tekniikka ja tallenteet, klo 21 jälkeen: Menin vielä uudelleen kokeilemaan, voisiko Lidlistä kauan sitten ostamaani PowerDirector -ohjelmaa käyttää yhdessä Kärkkäiseltä hiljattain ostamani videosieppauslaitteen kanssa. Ei voi. PowerDirector ei saanut kuvaa VHS-nauhurista. - Mutta kun sitten käynnistin OBS Studio -ohjelman, jonka olin ladannut verkosta Kärkkäiseltä ostamani videosieppauslaitteen käyttöohjeen perusteella, elokuussa 1993 nauhoittamani uutiset näkyivät aluksi erittäin hyvälaatuisena kuvana, mutta ääntä en saanut kuulumaan lainkaan. Vähän myöhemmin en saanut enää sen saman nauhan kuvaakaan näkymään kunnolla, vaan ruutu oli taas jakautunut neljään osaan, joista parissa kuva näkyi sellaisena liikkuvana mustavalkoisena juovana kuin nauhaa nopeasti kelatessa. Edes uudelleenkäynnistys ei palauttanut hyvälaatuista videokuvaa.

 • Tekniikka ja tallenteet, klo 23 jälkeen: Arvelin, että saisin äänen ehkä kuulumaan, jos muuttaisin ääniasetuksissa "Näytteenottotaajuuden" 48 kHz:stä 44,1 kHZ:in. Nuo kaksi vaihtoehtoa OBS Studio -ohjelmassa on tarjolla. Mutta muuten tein seuraavat johtopäätökset: 
 1. Kun VHS-nauhurin kuvapää ja äänipää on nyt kertaalleen puhdistettu Kärkkäiseltä hiljattain ostamallani puhdistuskasetilla, yli 30 vuotta vanhojen nauhojen kuva ja ääni ovat sinänsä ihan hyvät silloin kun ne saa esille.
 2. VHS-nauhurini ei ole viallinen. Kun olen välillä käyttänyt televisiota monitorina, siinä kuva ja ääni ovat aina toistuneet kunnollisina.
 3. OBS Studio -ohjelman käyttö vaatii sellaista osaamista, jota minulla ei ole enkä halua opiskella. Tuon käsityksen olen saanut, kun olen lukenut sen tukifoorumia sivulla www.obsproject.com . Esim. kuvan ja äänen välisen viiveen poistamiseksi siellä neuvottiin Windowsin säätämistä ensin pelitilaan ja sitten muita Windowsin säätöjä, joita en osaa tehdä.
 4. Alan kopioida VHS-nauhoja ensin VHS-nauhurilta tallentavalla DVD-soittimella DVD-levylle. Siirrän sen levyn sitten tietokoneeseen ja kopioin sisällön USB-liitäntäiselle kovalevylle. Uskon kopioinnin nauhurilta DVD-levylle onnistuvan ilman mitään säätöjä, mutta sitä kokeilen vasta ensi viikon perjantaina. - Hain puolen yön aikaan tallentavan DVD-soittimen käyttöohjeen ja lueskelin sitä sängyssä. Siitä on kulunut jo ehkä 10 vuotta, kun olen sitä viimeksi käyttänyt. Heti kiinnitin huomiota aikanaan alleviivaamaani kohtaan, jossa kiellettiin kaupoissa myytävien puhdistusaineiden käyttö, koska ne vahingoittavat laitetta. Muuten olisin ehkä ensimmäiseksi yrittänyt puhdistaa sen DVD-soittimen, kun VHS-nauhurin puhdistaminen oli selvästi hyödyllistä.

Lauantai 20.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET: Asunnon siivous.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus.
 • Asunnon siivous: Keräilin eteisen lattialla olevaan pahvilaatikkoon esineitä, jotka aion viedä tiistaina HSY:n keräysautoon. Se ottaa vastaan kodin vaarallisia jätteitä, metalliromua ja sähkölaitteita. 
MUITA ASIOITA:
 • Kokeilin vielä, saanko OBS Studio -ohjelmassa äänen kuulumaan, jos vaihdan näytteenottotaajuuden 48 kHz:stä 44,1 kHz:iin. Ei se vaikuttanut - siis ääntä ei kuulunut. Ja kuva oli jakautuneena neljään ruutuun jo ennen kuin laitoin nauhurissa nauhan pyörimään. - Lopetan tuon ohjelman kanssa puuhastelun ja siirrän viimeistään perjantaina VHS-nauhurin tietokoneen luota entiselle paikalleen samaan torniin tallentavan DVD-soittinmen ja television kanssa. 

 • Katsoin uteliaisuuttani, miten maaliskuussa aloittamani rahastosäästöohjelma on kehittynyt ensimmäisen kuukauden aikana. Todella mielenkiintoinen tulos, mutta kerron siitä vasta huomenna, kun 20.4. päätöskurssit on otettu huomioon. En vielä tiedä, muuttuuko rahastojen arvot lauantaisin.

 • Jatkoin vielä perjantain työohjelmaa: Kokeilin USB-liitäntäistä CD/DVD-asemaa, jota en ollut aiemmin käyttänyt nykyisessä Windows 11 -pöytätietokoneessani. Halusin varmistua siitä, että pystyn katsomaan tietokoneella itse polttamiani DVD-levyjä. Katselin sillä välähdyksiä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä tallentamistani televisio-ohjelmista. Kokeilin myös, pystynkö editoimaan niillä olevia VOB-tiedostoja. Se näyttää onnistuvan GOM Mix Pro -ohjelmallani. Vain yksi Sony-merkkisen tallentavan DVD-soittimen mukana tullut levy on tyyppiä DVD-R, kaikki erikseeen ostamani ovat tyyppiä DVD+R (tai myös DVD+RW). Kysyin vielä ChatGPT-tekoälyrobotilta, mitä eroa niissä on. Kumpikin käy minun käyttöön yhtä hyvin. Ihmettelen kyllä sitä, olen ostanut vain DVD+R -levyjä, kun nyt useimmissa liikkeissä myydään nyt vain DVD-R -levyjä. Paras valikoima ja edullisimmat hinnat on Kärkkäisen verkkokaupassa. Siellä on myös kahdenlaisia puhdistuslevyjä, joista toinen on "Dry" eli kuiva. Sitä voisi ehkä käyttää, kun Sonyn käyttöohje varoitti vain puhdistusaineista. 

 • Tuon tehtyäni saunoin omassa saunassa ja join tölkin suosikkioluttani, joka on Lidlin Fink Bräu Alkoholfrei. Sitten kirjoitin tämän.

Sunnuntai 21.4.2024:

PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus.
 • Taloushallinto: Maaliskuussa aloittamani rahastosäästöohjelma, jonka kuvaus on sivulla "Selitykset" kohdassa Rahastovertailu, tuotti ensimmäisen kuukauden aikana (21.3.-20.4.2024) seuraavasti: "EU-rahastosijoituksen" arvo aleni niin paljon kuin se olisi alentunut pankkitilillä, jonka kiinteä korko on -19,5%. "US-rahastosijoituksen" arvo aleni kuten pankkitilillä, jonka korko on -34,0%. Rahastosijoitukset ovat todellisuutta, vertailussa käyttämäni pankkitilit ovat kuvitteellisia. (Todellisuudessa EU-rahaston arvo aleni kuukauden aikana 1,62% ja US-rahaston 2,86%.) - Johtopäätös: Toistaiseksi olisi ollut edullisempaa pitää rahat pankissa korottomalla käyttötilillä kuin tehdä tässä kuvatut rahastosijoitukset.

 • Toiminnantarkastus: Hahmottelin mielessäni osakkaille yhtiökokouskutsun liitteenä jaettavaa toiminnantarkastuskertomusta, mutta en vielä kirjoittanut sitä. Aion ottaa siinä esille yhden vakavan asian. Sen sanamuoto on syytä harkita huolellisesti. 
MUITA ASIOITA:
 • Kävin rollaattorin kanssa kävellen ostoksilla läheisessä S-marketissa. Menomatkalla minua vastaan tuli viereisessä talossa asuva, rollaattorin kanssa kävelevä suunnilleen ikäiseni mies täsmälleen samassa kohdassa kuin edellisen kerran S-marketissa käydessäni. Hän ei tullut S-marketista. Juttelimme siinä hetken kuten edelliselläkin kerralla. 

 • "Tekniikka ja tallenteet" on viikko-ohjelmassani vain perjantain pohteena, mutta en malttanut olla valmistelematta videoarkiston perustamista. Muutin eilen työsuunnitelmaani siten, että kopioin kunkin VHS-nauhan sisällön ensin 1-2 DVD-levylle ja käyttöarkisto muodostuu pysyvästi niistä. Minulla on niitä DVD-levyjä ennestään useita kymmeniä (itse tallentamiani tv-ohjelmia ja kaupasta valmiina ostettuja elokuvia). Otan sitten DVD-levystä varmuuskopion USB-liitäntäiselle kiintolevylle, johon muodostuu videoarkisto. Siellä voin poimia yksittäisiä kohtauksia erillisiksi tiedostoiksi (GOM Mix Pro -ohjelmalla). Monilla nauhoillani on jokin televisiosta nauhoitettu elokuva tai muu ohjelma pääsisältönä ja sen jälkeen erilaisia lyhyitä tallenteita, joko televisiosta tai itse kameralla kuvattuja. Tässä vaiheessa eniten on arvoa niillä itse kuvatuilla videoilla, joita on vuodesta 1983 alkaen.  

 • Tarkistin, että minulla on monen viikon tarpeisiin riittävästi tyhjiä DVD+R -levyjä, niiden ohuita koteloita ja niiden säilyttämiseen sopiva tyhjä kannellinen kortistolaatikko. Parantelin drive.google.comiin jo aiemmin perustamaani videotiedostojen luettelotiedostoa siten, että kun nauhan kopioinnin aikana kirjoitan sinne toisella tietokoneella muistiinpanoja nauhan sisällöstä, saan sisällön tulostetuksi paperille 12 x 12 cm kokoiseksi kortiksi, joka sopii DVD-levyn koteloon ja on luettavissa sen kannen läpi koteloa avaamatta.

 • Tilasin kuitenkin vielä Kärkkäisen verkkokaupasta Hama DVD-aseman puhdistuslevyn ja 10 kpl ohuita Hama DVD-levykoteloita. Joskus olen saanut Kärkkäiseltä tilaamiani konttoritarvikkeita ihan parissa päivässä, mutta näiden arvioitu lähetyspäivä on vasta vapun jälkeinen torstai 2.5.2024.

 • Merkitsin kaikki tämän viikon päivät vihertävällä värikoodilla: Tein ahkerasti töitä joka päivä, mutta kaikki oli ns. tukitoimenpiteitä eikä mikään tavoitteeni varsinaisesti edistynyt.

Viikko 16 päättyi tähän - kiitos seurannasta!


Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.

© Copyright: Timo Ahjos 2024. Kaikki oikeudet pidätetään.

visitor counter