©Timo Ahjos 19.5.2024
Artikkelin sisältö on kopioitu
blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Viikko 20/2024

Tällä sivulla on sama sisältö kuin vastaavalla sivulla yllämainitussa blogissa. Blogissa viikon tuorein tapahtuma on ylimpänä, tässä se on alimpana. Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Tämä artikkeli kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 20, joka alkoi maanantaista 13.5. ja päättyi sunnuntaihin 19.5.2024.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 11.5.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 4.5.2024.)

Viikon 20 avaus:

Tälle viikolle ei ole tiedossa muuta normaalista viikko-ohjelmasta poikkeavaa kuin uuden paperisilppurin osto rikki menneen tilalle. Sen hankinnan olen suunnitellut tiistaille. Muinakin päivinä huomioni kohteena on lähinnä vain asunto eli lauantaina sen imurointi ja muina päivinä työhuoneessa olevan fyysisen aineiston kopiointi digitaaliseen muotoon. Se tuntuu edistyvän masentavan hitaasti, mutta kuten konsultit neuvovat, säännöllisesti otetuista pienistä askelista muodostuu aikaa myöten pitkä matka. Jos kopioin ja/tai hävitän 1-2 VHS-nauhakasettia JOKA viikko, vuoden kuluttua olen kopioinut ja/tai hävittänyt 50-100 nauhakasettia.  Ei minulla niitä enempää olekaan ja lisää niitä ei pitäisi enää mistään tulla. Videonauhoja tärkeämmän arkistointikohteen muodostaa kirjallinen aineisto, jota olen säilyttänyt kymmeniä vuosia muistelmien lähdeaineistona. Sen käsittelyssä olen nyt 1980-luvulla.

Maanantai 13.5.2024: 

PÄIVÄN POHDE: Muistelmien valmistelu tai viikon erityistehtävien aloitus.
MUITA ASIOITA:
 • Julkaisin Facebookissa neuvon, kuinka tämän blogin löytää parhaiten googlaamalla, koska Facebook oli poistanut "roskapostina" sellaiset julkaisuni, joissa oli linkki Googlen palvelimelle. Suosittelen hakua "päiväkirja ahjos". Se antaa eri vuosikymmeninä kirjoittamani päiväkirjat, joista vanhimman kirjoitin 8-vuotiaana vuonna 1957.

Tiistai 14.5.2024:

PÄIVÄN POHDE: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
 • Vein Roihupellon Motonetiin vuonna 1998 ostamani paperisilppurin, jonka sähkökatkaisija oli mennyt rikki. Ostin sen tilalle uuden samantyyppisen laitteen, joka sopii vanhan jätesäiliön päälle. En siis joutunut ostamaan uutta pönttöä.

 • Tänään ostamani uusi paperisilppuri on idioottivarmempi ja samalla epäkäytännöllisempi kuin se vanha. Molemmissa voi liukukatkaisijasta käynnistää sen pyörimään molempiin suuntiin, mutta vanhassa oli sen lisäksi normaali käyttöasento, jossa sisään työnnetty paperi käynnisti silppurin. Se sammui jokaisen paperin jälkeen, jos ei heti syöttänyt lisää. Uuden laitteen joutuu käynnistämään ja sammuttamaan joka kerta liukukatkaisijasta. Se ei siis sammu itsestään vaan jatkaa tyhjänä käymistä kunnes sammutetaan katkaisijasta.
MUITA ASIOITA:
 • Viikissä jouduin pysähtymään liikennevaloissa, kun edestäni meni uusi pikaraitiovaunu molempiin suuntiin. Sain siitä mukavan autokameravideon, jonka julkaisin illalla Facebookissa aikajanallani. Siihen tuli heti tykkäyksiä.

 • Ostin Motonetistä myös muutamia sellaisia tuotteita, joita ei muualla myydä (mm. 2 paria erikoisia metsästyssukkia, joihin olen mieltynyt, vaikka en metsästä).  Autoni oli pysäköitynä invaruutuun Lidlin oven edustalle. Kävin lopuksi ostamassa sieltä banaaneja sekä alkoholittomia sauna- ja juhlajuomia.

 • Edellä mainitulta autoretkeltä palatessani ajoin kodin ohite Malmin S-marketin pysäköintialueelle ja kävin syömässä lounaan viereisessä Syystien palvelukeskuksessa. Siellä tapasin 4 vanhaa tuttua - lähiseudulla asuvia eläkeläisiä - joiden kanssa söin siellä usein ennen koronaa.  He tuntuivat olevan kovin iloisia tavatessaan minut pitkästä aikaa.

 • Sitten kävelin S-marketiin ostoksille ja ajoin autolla kotiin. Toin vain Motonet-ostokset ja jääkaappiruoat rollaattorilla kotiin, loput jätin autoon odottamaan seuraavaa noutoa.

 • Illalla katsoin webinaarin, jonka aiheena oli edunvalvontavaltakirja: mikä se on, miksi se on tärkeä ja kuinka sen laadinta-avun voi ostaa webinaarin pitäjältä. Hän sai minut vakuuttuneeksi sellaisen asiakirjan tarpeellisuudesta, mutta haluan keskustella asiasta vielä vaimoni kanssa ennen sen palvelun tilaamista.  

Keskiviikko 15.5.2024:

PÄIVÄN POHDE: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
 • Aloitin tämän vasta iltapäivällä. Aluksi tein jokaviikkoisen testin, osaanko kirjoittaa venäläiset painokirjaimet aakkosjärjestyksessä. Nyt se meni vihdoinkin täysin oikein!

 • Seuraavaksi jatkoin Ponjatno!1 -kirjan tutkimista. Luin sen kirjan lopusa olevan kielioppiosuuden kertaalleen läpi, sivuuttaen epäsäännöllisten taivutusten luettelot.
MUITA ASIOITA:
 • Aamulla mittasin verenpaineen, joka oli harvinaisen matala (123/73 51). Jätin verenpainelääkkeen ottamatta.

 • Aamupäivän käytin tänään erääntyvien pankkiasioiden hoitoon ja viestien vaihtoon ystävien ja pankin kanssa. Serkkuni oli kiinnittänyt huomiota siihen, että S-pankki tarjosi edelleen 12 kk talletukselle parempaa korkoa kuin 6 kk talletukselle, kun taas Alisalla 6 kk talletuskorko oli nyt korkeampi. Uudenmaan Osuuspankki on omaksunut Nordean käytännön, että määräaikaistalletusten korkoprosentit kerrotaan vain talletusta harkitsevalle asiakkaalle mutta ei vertailuartikkelia laativalle toimittajalle.

 • Julkaisin eilen kuvaamani (ja jo Facebookissa julkaisemani) 21 sekunnin pituisen autokameravideon Helsingin uusista pikaratikoista myös Youtubessa: https://youtu.be/jiCz5YKFaL4  Tuosta jyrkästi oikealle kääntynyt auto jäi alkuaikoina kiskoille jumiin. Näiden kiskoilla ei voi ajaa autolla kuten keskikaupungin kaduilla voi.

Torstai 16.5.2024:

PÄIVÄN POHDE: Vaihtelevia tehtäviä
 • Verenpaine: Mittasin klo 6.30 verenpaineen kiinnostuneena näkemään, mikä se on nyt, kun en eilen ottanut verenpainelääkettä ja minulle on kirjoitettu diagnoosi "verenpainetauti". Se oli 123/82 50.

 • Aamutoimet: Kuten joka aamu, ml. kylmä suihku ja säärihaavan hoito. En ole syönyt kaurasuurimopuuroa moneen päivään vaan sen sijaan mysliä, koska sen "parasta ennen" -päivä on tänään.

 • Venäjän alkeet: Katsoin ensin Ponjatno!1 -kirjasta lukusanat 1-1000 ja kuuntelin sitten saman kirjan äänitteestä luvut 0-109.

 • Katsoin Ilkka Koppelomäen verkkokurssin "Mielenhallinnan voima" oppitunnin 51/65, joka oli kertausluento "Mitä sinun tulee tietää uskomuksista ja niiden muuttamisesta".

 • Lounasaikaan kävin ulkona syömässä kalaruokaa ja sitten S-marketissa täydentävillä ostoksilla. Kävin mielenkiintoisia keskusteluja vanhojen tuttujen kanssa ravintolassa ja kotipihalla. Koska minulla on täällä nyt vain lukijoita, mutta ei aktiivisia keskustelukumppaneita, en viitsi täällä kertoa, mistä asioista keskustelin ja kenen kaikkien kanssa.  

 • Kotiin tultuani muutin tiistaiksi 28.5.2024 varaamani verikoeajan maanantaille 27.5.2024, koska meillä on taloyhtiön yhtiökokous tiistaina 28.5.2024. Labrassa käyn aamulla ja yhtiökokous on illalla, mutta aikainen lähtö aamulla väsyttää illalla. 

Perjantai 17.5.2024:

PÄIVÄN POHDE: Tekniikka ja talenteet
 • Olin aikonut kopioida tänään kaksi VHS-nauhaa tietokoneelle, mutta VHS-nauhurini on näköjään mennyt nyt rikki. Kesken ensimmäisen nauhan kopioinnin kuva muuttui sellaiseksi mustavalko-raidalliseksi. Välillä kuva palautui hetken ajaksi hyväksi, mutta meni sitten taas sotkuiseksi. Puhdistin sen laitteen hiljattain ostamallani puhdistuskasetilla ja katsoin toista hiljattain katsomaani nauhaa, jossa oli silloin virheetön kuva. Nyt sekin näyttää vain samanlaista mustavalkoista sotkua. Olen myös kelannut molemmat nauhat alusta loppun ja takaisin, mutta sekään ei auttanut.

 • Seuraavaksi haen vuokravarastosta vanhemman, raahattavan VHS-nauhurin, jonka ostin vuonna 1983 ja korvasin myöhemmin pöytämallisella, joka nyt näyttää menneen rikki. En tiedä, saanko sen kytketyksi tallentavaan DVD-asemaani. Siinä on DIN-tyyppiset liitännät.

 • Hain raahattavan Salora VHS-nauhurin vuokravarastosta. Kun olen sitä viimeksi käyttänyt, se toimi muistaakseni ihan hyvin. Nyt Eject-painikkeen painaminen aiheutti laitteen sisällä vain hetken aikaa jonkin osan pyöritystä, mutta nauhakasettiluukku ei auennut. Sain sen lopulta auki paperiveitsellä hiukan vääntäen, mutta sen jälkeen se ei mennyt enää painamalla kiinni.

 • Minulla on nyt siis 2 toimimatonta VHS-nauhuria, mutta tarvitsen välttämättä yhden toimivan. Katsoin netistä monelta sivustolta, missä niitä olisi myynnissä. Päädyin aloittamaan ostokeskustelun yhden myyjän kanssa Tori.fissä. En ole siellä aiemmin asioinut, mutta nyt liityin.  Tätä kirjoittaessa odotan myyjältä tarkkaa osoitetta, mistä voin sen huomenna hakea. Osoite lienee alle 10 km päässä meiltä kotoa.

Lauantai 18.5.2024:

PÄIVÄN POHDE: Asunnon siivousta.
 • Vein eilen mainitsemani kaksi toimimatonta VHS-nauhuria hiljattain uudistetulle Kivikon Sortti-asemalle, joka ei yleensä ole auki lauantaisin, mutta tänään kaikki Sortti-asemat ovat poikkeuksellisesti auki klo 10-18.
MUITA ASIOITA:
 • Eilen Tori.fi:ssä alkanut keskustelu VHS-DVD-soittimen kaupasta johti oikein hyvään lopputulokseen. Myyjä myi edesmenneen isänsä laitetta, johon ei löytynyt kaukosäätölaitetta ja jonka toimivuudesta ei ollut varmaa tietoa. Siksi hän antoi minulle kaupan päälle yksinkertaisemman VHS-nauhurin. Toin vain tuon jälkimmäisen kotiin, koska en muuta nyt tarvitse. Se näyttää toimivan hyvin enkä kaipaa siihen kaukosäätölaitetta. Toisen laitteen pidän varalla varastossa. En ole tutkinut, voiko sillä myös tehdä DVD-levyjä vaiko vain katsella niitä.

 • Laitteiston testaamiseksi kopioin tätä kirjoittaessani uudelleen nauhan T130, jonka kopioinnin yhteydessä edellinen VHS-nauhurini meni eilen rikki. Sillä nauhalla on kaksi nuorten miesten lokakuussa 1987 työpaikallani pitämää erinomaista luentoa, aiheina rahamarkkinainstrumentit ja yksilöllinen eläkevakuutus.

 • Tein edellä mainitusta luennosta rahamarkkinainstrumenteistä mp4-tiedoston ja latasin sen nettiin tiettyyn paikkaan, mistä luennon pitäjä voi kopioida sen itselleen. Hän on nykyisin Facebook-kaverini ja keskustelimme aiheesta Messengerin kautta.

Sunnuntai 19.5.2024:

PÄIVÄN POHDE: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
 • Keskustelin vaimoni kanssa edunvalvontavaltakirjasta ja sellaisen laatimisesta minulle. 

 • Ostin verkkopalvelusta LakiMari.fi edunvalvontavaltakirjan laatimisen avustamisen. Kävin kertaalleen läpi lomakkeen, jonka perusteella hän sen valtakirjan laatii. Katsoin yleisohjeen ja muutaman kohdan erityisohjeen videot. Lähetin todistajia koskevan kysymyksen. 
MUITA ASIOITA:
 • Vaimoni parturoi hiukseni.

 • Asunnon imurointi olisi viikko-ohjelmassani kuulunut lauantaille, mutta kun en eilen pystynyt sitä tekemään, tein sen tänään.

 • En jaksa tänään enää miettiä värikoodeja kuluneen viikon päiville, joten teen sen vasta huomenna.
Viikko 20 päättyi tähän - kiitos seurannasta!


Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.

© Copyright: Timo Ahjos 2024. Kaikki oikeudet pidätetään.

visitor counter