Luokkakokous 23.5.2023


Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, LUOMUS

Keväisen luokkakokouksemme aloitimme kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneista.

Olimme varanneet opastuksen. Henkilökunnalle oli kerrottu, että ryhmämme koostuu vuoden 1967 ylioppilasluokan VIIIB ylioppilaista. Varaustietoihin oli unohdettu merkitä tuo vuosiluku, joten odottivat 8-luokkalaisia koululaisia.

Opas otti nopeasti tilanteen haltuun ja veti upeasti opastuksen läpi.

Mukana meitä oli 16 eli puolet ylioppilasluokastamme. Aika upea saavutus 56 vuoden jälkeen.

Tutustuimme mm. sademetsien, savannien ja aavikoiden kasveihin. Evoluutio ja sopeumat tulivat tutuiksi, samoin kahvipensaan, kaakaopuun, puuvillan ja riisinviljelyn salat.

Upeat lumpeet kukkivat, ensimmäisenä kukintayönä valkoisena, toisena punaisena. Ötökät ymmärtävät hakeutua valkoisiin kukkiin etsiessään ravintoa.

Kasvihuoneet kärsivät sodan aikana pommitusten paineaaltojen tuhoista ja kasvit tuhoutuivat. Useimmat nykyiset kasvit ovatkin peräisin 1950-luvulta, siis ikätovereitamme.

Ravintola 10th floor, tuttavallisesti ravintola Kymppikerros.

Lounaspaikaksi valikoitui legendaarinen hotelli Vaakunan ravintola. Jatkot vietettiin terassilla.

Näköalaravintola Helsingin parhaalla paikalla. Elettiin maaliskuuta 1947, kun hotelli Vaakunan ravintola avautui ensimmäisen kerran.

Historian havinaa tässäkin vuosiluvussa. Osa meistä on syntynyt tuona vuonna, vaikka enemmistön syntymävuosi taitaa olla 1948. Tosin luokkaamme kuului muutama ’lapsukainen’, jotka saavat odottaa 75-vuotissyntymäpäiviä ensi vuoteen.

Nykyisin ravintola 10. kerros on tyylikäs näköalaravintola Helsingin parhaalla paikalla. Keittiössä rakastetaan aitoja makuja ja raaka-aineissa korostuvat suomalaisuus, helsinkiläisyys sekä vastuullisuus. Ruokalistan inspiraation lähteenä toimii Vaakunan pitkä historia. Keittiössä hyödynnetään perinteisiä valmistustapoja, mutta maut sovelletaan nykypäivään (ravintolan tekstiä).

1970-luvulla tässä ravintolassa moni meistä tutustui katkarapuihin. Kuorimattomia katkarapuja oli isossa kylmäaltaassa ja niitä sai syödä niin paljon kuin jaksoi.

Myöhemmin katkaravuista nautittiin myös Ruotsin laivoilla. Tavallisista ruokakaupoista niitä ei yleensä löytynyt. Oi niitä hauskoja iltoja!

10. kerrokseen tullaan usein ruoan ja juoman lisäksi nauttimaan upeista maisemista. Suurista ikkunoista avautuu maisemat yli eläväisen Mannerheimintien ja Lasipalatsin aina Kamppiin asti. Tyylikäs kattoterassi on avoinna ympäri vuoden säävarauksella. Sieltä näköala avautuu myös etelään ja itään (Helsingin tuomiokirkko, Rautatieasema, Kalasatama, Pasila, jopa Stadionin torni jne.).

Suunnitteluryhmään kuului Anja (Tipsu), Eino (Eikka) ja Kristina (Tintti).

Vastuu lukijalla, osavastuu tämän tekstin kirjoittajalla (Kristina).