Timo.Ahjos@gmail.com
Helsingissä 02.12.2020

 

Avoin kirje Otavamedia Oy:n johdolle

Tv-sarjaa "Lemmen viemää - Sturm der Liebe" koskeneen verkkokeskustelun yllättävä sulkeminen 1.12.2020

Mitä kamalaa tapahtui 1.12.2020?

Anna-lehden keskustelufoorumilla on käyty vuosikausia kahdessa keskusteluketjussa aktiivista keskustelua saksalaisesta tv-sarjasta "Lemmen viemää" (Sturm der Liebe), jota on esitetty Suomessa MTV:n kanavilla jokaisena arkipäivänä 6.12.2007 alkaen. Marraskuun lopulla ilmoitettiin yllättäen, että keskustelu SIIRRETÄÄN sivustolle Kaksplus, jonne se ei aiheensa puolesta sovi. Nyt näyttää siltä, että mitään ei siirretty, vaan keskustelu lopetettiin ja vanhat kirjoitukset poistettiin näkyvistä.

Tällä kirjeellä haluan kertoa, mitä tuo sarja suomalaiselle katsojalle antaa ja toivon, että

Tietoja nyt lopetetusta verkkokeskustelusta

Sarjaa on esitetty Suomessa MTV:n kanavilla (Sub ja AVA) jokaisena arkipäivänä 6.12.2007 alkaen. Sarjasta käyty suomenkielinen verkkokeskustelu alkoi myös jo joulukuussa 2007, tietääkseni Soneran silloisella Plaza-sivustolla. Minä löysin sarjan vasta huhtikuussa 2011 ja kyseisen keskustelufoorumin maaliskuussa 2012. Silloin se oli sivustolla Ellit.fi, mistä se sitten joitakin vuosia myöhemmin siirtyi Anna-lehden sivustolle.

Alkuperäisen, joulukuussa 2007 aloitetun keskusteluketjun nimi oli "Lemmen viemää (Sturm der Liebe)". Syyskuussa 2011 joku rekisteröitymätön vierailija oli sitä mieltä, että keskustelun paisuminen oli tehnyt sen hitaaksi, ja hän avasi uuden ketjun nimellä "Lemmen viemää (Sturm der Liebe)2". Jälkimmäisessä keskusteltiin aktiivisesti 30.11.2020 saakka, jolloin se suljettiin. Sinne oli kertynyt 9.890 viestiä ja sitä oli luettu 1.040.934 kertaa.

Minä perustin 27.1.2015 uuden keskusteluketjun "Lemmen viemän tulevat jaksot", kun keskustelussa oli käynyt ilmi, että osa lukijoista ei halunnut tietää tapahtumista etukäteen kun taas monet halusivat tietää, miten juoni oli Saksassa edennyt. Saksan etumatka Suomeen oli sarjan alkaessa Suomessa yli 2 vuotta ja 2 kuukautta, mutta on nyt enää runsas 5 kuukautta. Tähän tuoreimpaan keskusteluketjuun ehti kertyä 4.791 viestiä ja sitä oli käyty lukemassa 664.492 kertaa 30.11.2020 mennessä, jolloin sekin suljettiin.

Tietoja sarjasta "Lemmen viemää" (Sturm de Liebe)

Puheena oleva sarja on tietääkseni eniten katsottu eurooppalainen tv-sarja, jota esitetään yli 20:ssä Euroopan maassa ja lisäksi Kanadassa. Saksassa se on valtiontelevision ykköskanavan ohjelmistoa. Suomessa AVA esittää jokaisena arkipäivänä tuoreen jakson, joka lähetetään uusintana seuraavana arkiaamuna sekä AVA:lla että Subilla. Sarjaa voi katsoa myös netin kautta. Suomessakin voi katsoa myös tuoreimpia jaksoja Das Erste -kanavan verkkosivustolta saksankielisin tekstein.

Miljoonayleisön suosioon päässyt sarja sisältää tietysti monenlaisia peräkkäisiä ja rinnakkaisia juonikuvioita sekä eri tyyppisiä ja eri ikäisiä roolihahmoja. Eri katsojat samaistuvat luonnollisesti erilaisiin roolihahmoihin enkä minäkään pysty arvioimaan, miksi joku muu on jäänyt siihen koukkuun. Suomalaiset katsojat ovat keskusteluissa kertoneet pitävänsä sarjasta, koska:

Suomalaiset keskustelufoorumit "Lemmen viemästä"

Facebookissa on tällä hetkellä kolme suomenkielistä keskusteluryhmää, joissa keskustellaan Lemmen viemästä. Minäkin olen liittynyt niistä kahteen. Niiden heikkoutena on kuitenkin se, että niihin ladattua aineistoa ei näe, ellei liity siihen ryhmään. Silloin pitää olla jo aika motivoitunut, kun pyytää sellaisen ryhmän jäsenyyttä. Edes Google ei löydä yksityisen Facebook-ryhmän sisältöä. Lisäksi niistä jokainen on vain yhden ihmisen perustama ja ylläpitämä. Facebook-ryhmän ylläpitäjää eivät sido mitkään hyvät journalistiset periaatteet.

Anna-lehden keskustelufoorumin suurena ansiona on ollut sen avoimuus. Itsekin löysin sen edeltäjän aikanaan googlaamalla. Sitä on voinut lukea ja sinne on voinut kirjoittaakin rekisteröitymättä. Me vakiokirjoittajat olemme rekisteröityneet ja olemme valinneet avatar-kuviksemme Lemmen viemän roolihahmojen kuvia. Ylläpito ei ole koskaan sensuroinut kirjoituksia tai antanut "banneja" tai varoituksia niissä esitettyjen mielipiteiden vuoksi.

Anna-lehden keskustelufoorumilla käytetty tekniikka koetaan nykyisin vanhahtavaksi eikä se tarjoa samoja mahdollisuuksia kuin Facebook. Siksi olen täydentänyt keskusteluja mm. seuraavalla muualle sijoitetulla aineistolla:

Tietysti olisi hyvä, jos uusi sijoituspaikka tarjoaisi mahdollisuuden myös tällaisten aineistojen tallentamiseen, mutta minimivaatimus on se tekniikan taso, joka oli Anna-lehden keskustelufoorumilla käytettävissä.